Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Fiktivní požár ubytovacího hostince v Havlíčkově Brodě

Fiktivní požár ubytovacího hostince v Havlíčkově Brodě
24. února 2010 - Havlíčkův Brod
Velkou prověrkou prošly v Havlíčkově Brodě složky integrovaného záchranného systému kraje Vysočina. Hasiči, policisté a zdravotníci absolvovali své letošní první velké společné cvičení. Jeho námětem byl fiktivní požár, který vznikl v ubytovacím hostinci Sport v Ledečské ulici. Cvičení se zúčastnilo na šest desítek profesionálních i dobrovolných hasičů, policistů a zdravotníků a dalších účastníků. Podle scénáře cvičení bylo v době vzniku požáru před dvacátou hodinou v hostinci ubytováno 15 lidí. Pěti z nich se podařilo hořící dům včas opustit a ohlásili požár na tísňovou linku hasičů, deset dalších lidí uvěznily plameny a kouř v druhém patře budovy.
 

 
 

Cílem cvičení bylo prověření akceschopnosti, spolupráce a vzájemné komunikace jednotlivých složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu. Do cvičení se zapojily jednotky profesionálních hasičů ze stanic Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou a Jihlava. Dále jednotka sboru dobrovolných hasičů z Havlíčkova Brodu – Perknova, Policie České republiky, Městská policie Havlíčkův Brod, Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina a Nemocnice Havlíčkův Brod. Ubytované věrohodně a obětavě představovali studenti havlíčkobrodské zdravotní školy.

 

Hasiči nacvičovali fiktivní hašení požáru, vynášeli a vyváděli zraněné osoby z druhého nadzemního patra budovy a předávali je k ošetření zdravotnické záchranné službě. Po uhašení požáru zakouřené prostory odvětrali za pomoci přetlakové a přirozené ventilace. Pro vyloučení dalších možných ohnisek požáru byla k prohlídce budovy použita termokamera ze stanice Jihlava. Okolí budovy bylo osvětleno pomocí osvětlovacího balonu. Policisté za pomoci služebního psa prohledali budovu a prozkoumali okolí. Do cvičení se zapojila i služba Cizinecké policie, která kontrolovala doklady ubytovaných cizinců.

 

Pracovníci Krizového štábu Městského úřadu Havlíčkův Brod zajistili stravování a dočasné ubytování pro evakuované osoby. Došlo tak k prověření ubytovacích kapacit, a to jak krátkodobých, tak také dlouhodobých. Město Havlíčkův Brod je v případě potřeby schopno zajistit až tři sta míst dočasného ubytování. Dále byla prověřena možnost přepravy evakuovaných osob.

 

Vystoupení všech složek integrovaného záchranného systému hodnotila zhruba patnáctka rozhodčích. Výsledky hodnocení cvičení budou důležitým podkladem pro další zkvalitnění výcviku a  práce zúčastněných složek.

 

Cvičení se zúčastnili i  hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová. Hejtman při hodnocení cvičení mimo jiné řekl: „Provádění taktických cvičení jako je toto, je jedním z pilířů zdokonalování přípravy složek integrovaného záchranného systému v kraji. Cvičení potvrdilo dobrou připravenost IZS kraje i na takovéto situace, včetně spolupráce s místní samosprávou při zajištění humanitární pomoci postiženým osobám.“


Cvičení bylo specifické tím, že se odehrávalo v nočních hodinách, kdy snížená viditelnost klade větší nároky na orientaci a komunikaci zasahujících záchranářů.

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 24.2.2010 / 24.2.2010

Počet návštěv: 25640
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek