Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Téma
S myšlenkou zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a využití potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací přišla Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. V roce 2015 absolvovali zástupci krajských gastroškol první jednání s majiteli restaurací, kterým byly představeny základní principy projektu, postaveném na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem udržitelnosti žáků v oboru po ukončení školní docházky a potřebou zkvalitnění následné vykonané praxe.
Každá z restaurací nabídne vybraným žákům 2. ročníků kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se každá z restaurací zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohou během praxe seznámit s tématy jako je zpracování sladkovodních ryb, zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků či přípravy polévek a netradičních příloh,“ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu.
Postupně se do projektu zapojilo těchto sedm restaurací z celého Kraje Vysočina:
„Studentům nabídneme hodně hodin praxe, část na správné rozpoznání kvalitních surovin. Chceme dát prostřednictvím tohoto projektu oboru něco víc. Proto byli vybráni studenti a studentky, kteří mají potenciál posunout gastronomii o kus dál,“ říká Jana Marešová z restaurace Tři knížata Jihlava.
„Na žáky se těšíme, vidíme v nich nové kolegy, pro které najdeme uplatnění v našich provozovnách. V televizích vidí hodně pořadů, hodně vzorů, budeme se snažit, aby podobné vzory našli i u nás a uděláme vše pro to, abychom jim praxi u nás zpříjemnili. Tahle práce je o cílevědomosti, zkušenostech a trpělivosti,“ říká majitel jihlavské restaurace Nika Jiří Mutl.
„Tím, že přístup kraje je tak aktivní a školy mají chuť jít v praxi i dál, podporují tento projekt i podnikatelé, kteří vidí šanci vychovat si své budoucí zaměstnance a kolegy. Věřím, že za rok se ukáže smysl této aktivity a společné úsilí bude završeno úspěchem,“ říká Monika Suchánková z Hotelu Slávie Pelhřimov.
Absolvovat praktické vyučování bude 14 vybraných žáků 2. ročníků z těchto škol:
Kraj Vysočina tuto aktivitu podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka Gastroakademie – k dispozici tak je typové oblečení a vybavení. Gastroakademie Kraje Vysočina – to jsou i aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů.
Letošní školní rok je pilotním pro ověření spolupráce Kraje Vysočina, jako zřizovatele škol, restaurací a zapojených škol. Do programu jsou zapojeni vybraní talentovaní studenti s velkým potenciálem budoucnosti práce v gastronomii.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se