Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Horácké divadlo Jihlava

 

 
 

Jaký byl rok 2014 z pohledu Horáckého divadla Jihlava?

 

V srpnu 2014 jsem zahájil 75. sezonu Horáckého divadla. V souvislosti s tímto výročím se mi vtírá do mysli text herce Josefa Kundery, hlavního protagonisty muzikálu Šumař na střeše, který v roli Tovjeho na začátku představení říká: „No, my tu zůstáváme proto, že jsme v tu doma. A co nám pomáhá držet tu rovnováhu? Tak to vám povím jedním slovem…tradice.“

Tradice je velká deviza tohoto divadla, ale také závazek do budoucna.

 

V roce 2014 jsme uvedli 8 premiér. Pro Velkou scénu jsme nastudovali 7 inscenací, z nichž bylo 6 zařazeno do sezonního abonentního cyklu. Sedmou premiérou byla pohádka Bajaja, pěšák snů na klasické téma určená dětem od pěti let věku. Na Malé scéně jsme nastudovali titul Interview, který jsme uvedli dokonce v české premiéře:

 

Joseph Stein / Jerry Bock / Sheldon Harnick ŠUMAŘ NA STŘEŠE /muzikál/
Carlo Gozzi  král jelenem  /fantaskní pohádková komedie pro dospělé/

Jiří Ondra-Božena Němcová BAJAJA, PĚŠÁK SNŮ / klasická pohádka/

 

Bajaja

Vladislav Vančura ROZMARNÉ LÉTO /jevištní adaptace novely plné poezie, lásky a kouzel/

Peter Stone – Jule Styne – Bob Merrill   NĚKDO TO RÁD HORKÉ /muzikálová gangsterka/

 

Někdo to rád horké
 

Alois a Vilém Mrštíkové MARYŠA /vrcholná hra českého realismu/

Theoodor Holman INTERVIEW /komorní psychologické drama/

Moli‘ere LAKOMEC /komedie o člověku, pro kterého se jeho pokladnička stala vším/

 

Nad rámec plánované dramaturgie obou scén žilo divadlo také akcemi, které k divadlu svým charakterem zcela určitě patří:

6. září se divadlo podruhé zapojilo do oslav Dne evropského dědictví, formou otevřených dveří, kdy jednotlivé skupiny návštěvníků provázela kostýmovaná herecká dvojice.

17. října vyhlásil ředitel divadla, v komorním prostředí Malé scény, výsledky 22. ročníku divácké ankety HORÁC za sezonu 2013/2014.

15. listopadu proběhla podruhé v Česku akce s již celoevropskou tradicí Noc divadel 2014.  Naše divadlo nezůstalo stranou ani tentokrát a připravilo divákům netradiční zážitky. Od 18 do 23 hodin mohli návštěvníci divadla procházet předsálím Velké scény, hledištěm i jevištěm, kde byly v netradičních místech svědky úryvků z inscenací, které divadlo má nebo mělo ve svém repertoáru, např: Tisíc dnů s Annou, Hamlet, Romeo a Julie, Lucerna…; každá skupina však musela po zhlédnutí ukázky odpovědět na vědomostní otázku, která měla vztah ke hře, ze které ukázka byla a za správné odpovědi si diváci odnášeli slevové kupony na vstupenky do Horáckého divadla.

Zcel novým počinem, který vzbudil uznání mimo jiné i od ředitele Divadla Andreje Bagára v Nitře, pana Grešša, který byl v HDJ na pracovním pobytu, je čtení „Pohádek na schodech“. Jedná se o cyklus /od 8. 11. 2014 každou třetí sobotu/, kdy dva členové hereckého souboru čtou pohádky na téma, které je totožné s inscenacemi právě připravovanými na Velké scéně /Lakomec – pohádky o lakomcích, Merlin – pohádky o rytířích, Ondina – pohádky o vílách…/. Naše dílny vyrobily dětem malé polštářky, aby se jim na schodech ve foyer divadla pohodlně sedělo a dobře poslouchalo… Dlužno dodat, že zájem tak velký, že schody ve foyeru pomalu nestačí.

 

Pravidelným kulturním počinem jsou také výstavy děl profesionálních i amatérských umělců v Galerii v Suterénu. Každá premiéra na Velké scéně je tak doprovázena vernisáží výstavy.

V letošním roce poslední je výstava obrazů malířky a pedagožky SUŠG Jihlava paní Alice Waisserové a uměleckého kováře pana Davida Habermanna.

 

Která inscenace vzbudila mezi návštěvníky největší ohlas?

 

Dramaturgickým plánem na toto období se nám podařilo oslovit větší počat diváků, kteří byli ochotni navštěvovat naše představení pravidelně. Celkově hodnotím návštěvnost divadla jako velmi dobrou. Je to potřebná reflexe z hlediště směrem k nám. V divácké anketě za sezonu 2013/14 zvítězil muzikál Šumař na střeše /obliba hudebních titulů je na jihlavské scéně stabilní/. Příjemný překvapením je alespoň z mého pohledu 2. místo Rozmarného léta, které není rozhodně titul určený k pouhému oddechu.

 

Rozmarné léto

 

Co zajímavého pro diváky připravíte v  roce 2015?

 

Bude to šest titulů na Velké scéně a další dva na Malé scéně.  Ale protože dramaturgii plánujeme sezonně a uzávěrka pro dokončení plánu na sezonu 2015/16 je 30. ledna 2015, v tuto chvíli známe pouze tituly do konce června 2015:

 

Tankred Dorst

MERLIN aneb PUSTÁ ZEM

Historická freska o rytířích krále Artuše a hledání Grálu…

„…stůl musí být velký… a vy jste nejvyhlášenější truhlář v celém království krále Artuše! Ne každý umí udělat tak velký stůl! Stůl by měl být obrazem světa!“

V mýtech a legendách jsou uloženy všechny prazákladní životní situace. Právě proto se Tankred Dorst, jeden z nejznamenitějších současných dramatiků, nejen německých, ale i světových, rozhodl v roce 1980 pro napsání díla inspirovaného tematikou „artušovských“ legend a příběhů rytířů kulatého stolu.

režie: Peter Gábor j. h.          premiéra:  31. ledna 2015

 

Jean Giraudoux

ONDINA 

Romantická „pohádka“ pro dospělé o síle lásky a obětavosti, o střetu přirozeného, přírodního světa se společenskými konvencemi a s naší „civilizací“.

„V celém vesmíru je jen docela malý koutek, kde se zapomíná, kde se mění názor, kde se odpouští… svět lidí. U nás je to jak u divoké zvěře, nebo u lístků javoru, u housenek, není odvolání ani odpuštění.“  

Ondina je rusalka. Je jí šestnáct let, narodila se před mnoha sty lety a nikdy neumře. Nikdy také nepotkala žádného muže. Jednoho dne ale spatří Hanse - rytíře, který v temném lese náhodou zabloudil, zamiluje se do něj a prožije neuvěřitelnou vášeň a nekonečnou bezpodmínečnou lásku… 

režie: Kateřina Dušková       premiéra:  21. března 2015 

 

Michael Cooney

HABAĎŮRA aneb NÁJEMNÍCI PANA SWANA 

Situační komedie ze současnosti – o tom, jak to vypadá, když přijde kontrola ze sociálního úřadu na člověka, který v sociálním systému pro sebe objevil jisté trhliny...

„Jestliže se o tom dozví mas media, bude náš sociální stát v základech otřesen!“

Hlavním hrdinou bláznivé frašky Habaďůra je Eric Swan, který vlastně náhodou zjistil, že sociální systém má jisté trhliny a že se jich dá docela dobře využít k vylepšení svého rozpočtu.  My ho zastihneme ve chvíli, kdy na něj přijde kontrola ze sociálního úřadu a kdy mu jeho habaďůry začnou přerůstat přes hlavu. Jeho zoufalá snaha o záchranu celé situace, spolu s plejádou dalších postav, rozehraje ztřeštěnou komedii plnou situačního i slovního humoru, která nikomu na jevišti ani v hledišti nedopřeje mezi smíchem oddechu.... . 

režie: Petr Svojtka j. h.         premiéra:  9. května 2015   

 

Na kterou inscenaci se v roce 2014 těšíte Vy osobně?

 

Jsem rád, že vedu repertoárové divadlo a mohu tak ochutnávat různé žánry.

Pokaždé, když odsouhlasím dramaturgický plán, tak se logicky těším na všechny hry, které budeme inscenovat. Mám-li však označit jeden, tak je to Merlin, protože v historii jsou kořeny nás všech a také si myslím, že i v dnešní době je v srdci většiny mužů kousek rytířství…

 

Na otázky odpovídal: Josef Fila, ředitel Horáckého divadla Jihlava

www.hdj.cz 

 

 
 
Zodpovídá: Bc. Veronika Švarcová
Vytvořeno / změněno: 2.1.2015 / 2.1.2015

Počet návštěv: 7661
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek