Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Hořela chata plná lidí

září 2008 - Trnávka u Červené Řečice
19. září 2008 – Trnávka u Červené Řečice
V pátek v noci proběhl ojedinělý nácvik hromadného neštěstí Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, Nemocnice Pelhřimov a slože Integorvaného záchranného systému kraje Vysočina. Noční cvičení probíhalo poprvé v historii zdravotnické záchranné služby kraje.
 

 
 
Je pátek, půl deváté večer, mladá dívka volá na operační středisko hasičů. Zmateně oznamuje, že ona sama je lehce zraněná, ale dvacet další lidí je uvězděno v hořící chatě nedaleko vodní nádrže Trnávka u Červené Řečice. V té chvíli začíná pro složky integorvaného záchranného systému poplach. Na místo vyrážení profesionální hasiči z Pelhřimova, dobrovolní hasičí ze Želiva a z Červené Řečice a také několik vozů zdravotnické záchranné služby. Připojuje se i Policie České republiky. Za několik málo minut už jsou všichni na místě a začíná boj o lidské životy.

 

Naštěstí to však není doopravdy. Cvičení má prověřit součinnost složek hasičů a zdravotníků, společné velení a také, již podruhé v tomto roce, Traumatologický plán pelhřimovské nemocnice.

„Zranění lidé uvnitř chaty jsou ve skutečnosti členové Červeného kříže. Jsou velmi reálně namaskovaní a na mají na sobě popis svého zranění. Jde o to, nacvičit spolupráci při evakuaci hořícího objektu a třídění raněných. Prověřují se i dojezdové a evakuační časy,“ přímo na místě vysvětlila mluvčí HZS kraje Vysočina Denisa Vrbová.

To už ale začíná skutečná evakuace lidí ven z chaty. Dvě holčičky musely být sneseny z podkroví chaty po hasičském žebříku. V hořící chatě jsou tři mrtví, sedm těžce zraněných, pět středně těžce a zbytek je zraněný lehce.

 

Pro nezúčastněného pozorovatele to připomíná spíše zmatené pobíhání lidí. Ne však pro zasahující záchranáře. Ti jsou přesně koordinováni pomocí vysílaček a každý ví, co má dělat. „Máme postavený stan, kam jsou primárně přenášeni zranění. Odtud je posádky rozváží do nemocnice podle rozhodnutí vedoucího lékaře. To je klasický postup při hromadném neštěstí, kdy se předpokládá delší doba zásahu. Podobná cvičení děláme asi třikrát ročně a vždy takto v reálu. Je to výhoda v tom, že při skutečném neštěstí už všichni vědí, co mají dělat, a zvládnou některé věci lépe,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Kettner, ředitel Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

 

Pacienti byli po ošetření, v na místě postaveném zdravotnickém stanu, transportováni do nemocnice Pelhřimov. Tady již mezitím proběhla aktivace Traumatologického plánu, svolání potřebných zaměstnanců a bylo připraveno vše potřebné pro příjem zraněných z hořící chaty. Sanitky záchranné služby předávaly pacienty lékařům přímo na oddělení urgentního příjmu a anesteziologicko resuscitační oddělení. Zde byli podle údajů zdravotnické záchranné služby odborně vyšetřeni a těžce zranění ihned převezeni na specializovaná oddělení a operační sály. Pro všechny raněné byl připravený i horký čaj a pomoc psychologa.

 

Cvičení v nočních hodinách, v prostorově ztížených a emočně vypjatých podmínkách prokázalo velmi dobrou připravenost zdravotnického záchranného řetězce a složek záchranného systému. Zkušenosti získané na tomto cvičením budou dále využity pro zkvalitnění práce záchranné služby, nemocnic našeho kraje a při aktualizaci krajského Traumatologického plánu.



Zranění byli mistrně namaskováni odborníky z Českého červeného kříže Pelhřimov. V nemocnici v Pelhřimově skončily i zraněné holčičky, pro které účast na tomto cvičení bude jistě životním zážitkem.

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 19.9.2008 / 19.9.2008

Počet návštěv: 26072
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek