Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Integrovaný záchranný systém na Vysočině prokázal svou připravenost

IZS
6. května 2009 - ČEPRO Šlapanov
„V rekonstruované budově kotelny v areálu podniku Čepro, a. s., provoz Šlapánov, došlo k úniku plynu, výbuchu a následnému požáru. V objektu se nachází čtyřiadvacet zaměstnanců externí firmy, která provádí rekonstrukci kotelny. Čtyřem osobám se daří z hořícího objektu včas uniknout, ale zbylých dvacet lidí zůstává v kotelně uvězněno. Jeden z nich oznamuje krátce po půl jedné odpoledne tuto události na tísňovou linku 112, ze které byl hovor předán na 155 (Zdravotnická záchranná služba) a 158 (Policie ČR). Situace je vypjatá, požár si vyžádal také oběti na životech. Uvnitř areálu hrozí další rozšíření požáru a jsou ohroženy i sousední objekty. Z kotelny uniká mrak propan butanu a prostupuje prostorem mimo areál. Jeho koncentrace je na hranici meze výbušnosti a přibližuje se k budově vlakového nádraží ve Šlapánově.“
 

 
 

Takto byla namodelovaná situace, která má za cíl náročně prověřit schopnosti složek Integrovaného záchranného systému v našem kraji. Při zhruba hodinu a půl trvajícím cvičení spolu intenzivně spolupracovaly Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina, hasičská jednotka podniku Čepro,jednotky dobrovolných hasičů spádových obcí, Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, Nemocnice Havlíčkův Brod a Nemocnice Pelhřimov, Policie České republiky, Městská policie a další složky.

 

Do celé akce bylo zapojeno více než sto hasičů, policistů a zdravotníků. Cvičení prověřilo hlavně funkčnost radiového spojení mezi složkami integrovaného záchranného systému, způsob nasazení záchranářské techniky a ověření reálných dojezdových časů jednotek. Hasiči si zde také poprvé vyzkoušeli primární třídění raněných v zamořené zóně a jejich předání zdravotnickým záchranářům.

 

Záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina zde odvedli veliký kus profesionální práce. Na místě zasahoval vrtulník Letecké zdravotnické záchranné služby Jihlava, pět lékařských posádek a tři posádky zdravotnické. K dispozici bylo také pět vozidel dopravní zdravotní služby firmy Baukomplex. Záchranáři si mimo jiné vyzkoušeli uvědomění zaměstnanců o mimořádné události pomocí sms zprávy na mobilní telefony a rychlé postavení a vybavení stanu pro hromadné neštěstí. Ten je určený pro vyšetření a ošetření zraněných především při nepříznivém počasí. Vyzkoušena byla i práce s novou spojovací technikou ZZS - ručními radiostanicemi TPH 700 Jupiter. Tradičně výborně se osvědčila součinnost zasahujících posádek a Zdravotnického operačního střediska.

 

V návaznosti na práci záchranky byl aktivovaný i koncový stupeň zdravotnického záchranného řetězce. Ten prověřil akceschopnost Krizového štábu Nemocnice Pelhřimov, sanitky záchranky ale nakonec vyrazily do Nemocnice Havlíčkův Brod. Havlíčkobrodští potvrdili výbornou krizovou připravenost při rychlé aktivaci „Traumatologického plánu“. Příjem velkého množství zraněných, jejich třídění a poskytnutí neodkladné nemocniční péče probíhaly bez jakýchkoli problémů.

 Při prvním krátkém vyhodnocení po skončení cvičení tak mohli rozhodčí cvičení i další přítomní odborníci potvrdit dobrou připravenost záchranného systému v kraji Vysočina na mimořádné události a krizové situace.


Hasiči třídili a vyváželi raněné ze zamořeného prostoru, odbornou přednemocniční pomoc poskytovali záchranáři ve svém stanu.

 

Integrovaný záchranný systém na Vysočině prokázal svou připravenost

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 6.5.2009 / 6.5.2009

Počet návštěv: 21173
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek