Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Jihlavský festival dokumentárních filmů se prezentoval v Bruselu

ozvěny mfdf jihlava brusel
Vyhlášené bruselské artové kino Nova se na čtyři dny stalo centrem evropského dokumentárního filmu. Od čtvrtka 31. ledna do neděle 3. února shlédli diváci osm filmů ze čtyř soutěžních kategorií loňského ročníku jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.
 

 
 

Každou z projekcí navštívila přibližně šedesátka filmových fanoušků, která měla možnost diskutovat o filmu i se samotnými režiséry. Ozvěny festivalu v Bruselu zahájil vítězný snímek roku 2012 s názvem Pevnost režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše zobrazující život v Podněsterské moldavské republice.

Jedna z projekcí se uskutečnila také v evropském parlamentu pod záštitou europoslankyně Zuzany Brzobohaté a za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, zástupců Kraje Vysočina, města Jihlavy, organizátorů mezinárodního filmového festivalu a přibližně osmdesáti pozvaných hostů.

„Mezinárodní festival dokumentárních filmů za 16 let své existence přesáhl nejen hranice kraje, ale i České republiky, a stal se významnou kulturní událostí celoevropského významu. Věřím, že prezentace festivalu ve vyhlášeném bruselském kině Nova přiláká na podzim na Vysočinu další fanoušky dokumentárních filmů,“ řekl při projekci v evropském parlamentu hejtman Jiří Běhounek.

Oficiální pracovní program krajských radních zahrnoval i neformální setkání s europoslancem Pavlem Pocem nebo seznámení s činností a posláním Evropského hospodářského a sociálního výboru prostřednictvím prezentace jeho člena Ivana Voleše. Závěr bruselské cesty patřil jednání s velvyslancem ČR při EU Martinem Povejšilem. Krajská reprezentace dostala odpovědi na některé aktuální otázky týkající se příštího programovacího období například předpokládaný termín schválení finančního rámce, výhled v oblasti přeshraniční spolupráce, postoj Evropské komise k případným korekcím atd. Vzájemná diskuse se vedla i o situaci v České republice a mnohdy protichůdných představách krajských samospráv a centrální vlády v otázkách budoucího přerozdělování evropských dotací.

Ozvěny Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v Bruselu vznikly ve spolupráci Kraje Vysočina, Českého centra v Bruselu, města Jihlava, Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, kina Nova a Dánského kulturního institutu.

 
 
Zodpovídá: Mgr. Jan Skála
Vytvořeno / změněno: 4.2.2013 / 4.2.2013

Počet návštěv: 19955
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek