Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Kraj Vysočina: Bezpečná nemocnice podruhé

Druhým ročníkem pokračovala letos soutěž Bezpečná nemocnice, kterou vyhlásil na podzim loňského roku kraj Vysočina a Spojená akreditační komise ČR. Sedmičlenná porota rozhodovala mezi devíti přihlášenými projekty z celé České republiky. Vítězné projekty byly vyhodnoceny v neděli 24. ledna v Horáckém divadle v Jihlavě. Slavnostního večera se osobně účastnila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.
 

 
 

Sedmičlenná odborná porota složená ze zástupců vyhlašovatele, České lékařské komory, Spojené akreditační komise ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a loňské vítězné nemocnice posuzovala např. analýzu stávajícího stavu bezpečí zdravotní péče, zdůvodnění vážnosti problému řešeného projektem, popis řešení a vyhodnocení účinnosti řešení. „Porota se zaměřila také na možné využití zkušeností vyplývajících z projektu v jiných zdravotnických zařízeních včetně případné specifikace typů zařízení, kde lze projekt aplikovat,“ uvedla organizátorka akce Soňa Měrtlová z Odboru zdravotnictví krajského úřadu.

 

"Ministerstvo zdravotnictví ČR v současné době připravuje Akční plán bezpečí, do kterého zapadá i pořádání soutěže Bezpečná nemocnice a další aktivity kraje Vysočina realizované v minulosti," informovala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Ta zároveň uvedla, že získání akreditace by mohlo do budoucna mít vliv na zařazení organizace do systému poskytovatelů  zdravotní péče.  Akreditace jako taková je součástí kritérií navrhované úhradové vyhlášky. Přitom akreditační proces jako jediný postihuje hodnocení všech činností zdravotnického zařízení.

 

"Projekty přihlášené do letošního ročníku soutěže Bezpečná nemocnice se výrazným způsobem odpoutaly od řešení lokálních problémů k řešení přenositelných kamkoli jinam. Letošní projekty byly svou úrovní velice vyrovnané, oceňuji vysokou kvalitu zpracování a kvalitu reakce na tyto projekty. Za hodnotitele mohu říci, že jsme měli problém vybrat pouze jeden nejlepší,“ konstatoval David Marx, ředitel Spojené akreditační komise.

 

V letošním ročníku soutěže Bezpečná nemocnice zabodovala se svým projektem Svitavská nemocnice, Nemocnice Písek i domácí krajská Nemocnice Pelhřimov. Tato tři zdravotnická zařízení se budou v následujícím roce pyšnit odborníky přiděleným přívlastkem bezpečná.

 

Výsledky 2. ročníku soutěže Bezpečná nemocnice:

1. místo Svitavská nemocnice, a.s., projekt „Bezpečí pacientů souvisí s bezpečím zdravotníků“

2. místo Nemocnice Písek, a.s., projekt „Dynamické změny standardů i přístupu k mikroorganismům“

3. místo Nemocnice Pelhřimov, p.o., projekt „Bezpečná péče v Nemocnici Pelhřimov, p.o. při selhávání životních funkcí (reorganizace vzdělávání v oblasti resuscitační péče)“

 

U příležitosti slavnostního večera v jihlavském divadle se dočkal uznání a ocenění ze strany kraje i MUDr. Václav Miláček. Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek k tomu řekl:  „Hlavní roli při formování kvality nemocnic ovšem hraje vždy lidský faktor. Profesně zdatné vlídné lékaře a sestry nenahradí žádné přístroje. Proto chci zdůraznit, že si vážíme těch zdravotníků, kteří jsou poctivými základními kameny zdravotnictví v našem kraji. I proto jsme ocenili doktora Václava Miláčka. Už dvaačtyřicet let pracuje v havlíčkobrodské nemocnici, z toho dvacet tři roků je primářem dětského oddělení. Přestože dostal více nabídek na místa na vyšším zdravotnickém pracovišti, zůstal věrný své nemocnici a Vysočině.“

 

Na vyhlášení soutěže Bezpečná nemocnice navazovala v pondělí 25. ledna v sídle kraje celostátní odborná konference Dny bezpečí. Byla zaměřena  právě na problematiku kvality a bezpečí v rámci poskytované zdravotní péče. Konference se těšila velkému zájmu odborníků z celé republiky.

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 26.1.2010 / 26.1.2010

Počet návštěv: 19051
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek