Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Krajští zastupitelé schválili Zásady územního rozvoje

Zastupitelstvo kraje Vysočina dnes schválilo zásadní územně plánovací dokument kraje - Zásady územního rozvoje. Jejich pořízení uložil krajům nový stavební zákon a jde o nástroj územního plánování, kterým se bude koncepčně koordinovat rozvoj a uspořádání konkrétního území. Dokumentace ZÚR se pořizuje ve velkém měřítku a řeší rozvoj území na krajské úrovni. Kromě jiného musí dokument akceptovat stanoviska ministerstev a dalších vyšších orgánů.
 

 
 

V době  veřejného projednání byla k návrhu ZÚR veřejností, firmami i obcemi předložena řada připomínek, které byly přiměřeně zohledněny a 48 zásadních námitek, o kterých zastupitelé rozhodovali. Mezi nejčastěji zmiňované oblasti námitek patřila problematika budoucnosti vysokorychlostní trati nebo lokalit pro akumulaci povrchových vod.

 

Vysokorychlostní trať Praha - Brno přes Vysočinu  (VRT)

Ministerstvo dopravy ČR požaduje hájit dvě různé varianty trasy VRT  přes kraj Vysočina jako územní rezervu do doby schválení definitivní podoby VRT.

Schválením ZÚR bude hájena už pouze jedna trasa VRT a 38 obcí  z druhé severní trasy už dále nebude omezováno hájením ve svém území. V jižním koridoru je dotčeno 43 obcí.  Například v případě Velké Bíteše, kde byly do současné doby "hájeny" oba koridory VRT (jižní i severní)  už i ve schváleném územním plánu města , nyní severní korydor vypadne.

 

Růst páteřní sítě

Páteřní silniční síť kraje Vysočina schválená krajským zastupitelstvem  je definitivně zařazena do ZÚR  jako veřejně prospěšná stavba. Toto opatření umožňuje v případě přípravy realizace silničních staveb možnost financování z Evropských fondů. Dále jsou v ZÚR navrženy nové konkrétní záměry investic na silnicích: např. propojení silnic I/38 a II/405 jako součást obchvatu Jihlavy nebo nové trasování silnice I/37 v úseku  Křižanov - Velké Mezříčí - dálnice D1.

 

Regulace živelné výstavby větrných a fotovoltaických elektráren, jako ochrany hodnot nadmístního charakteru kraje Vysočina

ZÚR stanovují pro usměrňování územního rozvoje a rozhodování o změnách v území v souvislosti s ochranou a rozvojem krajinných hodnot požadavek na zpracování oborové koncepce a strategie vymezující oblasti krajinného rázu, specifických os a krajinných předělů, míst krajinného rázu, podmínek jejich ochrany a podmínek pro posuzování staveb a zařízení, které mohou být v kontrastu s pozitivními znaky charakteristik krajinného rázu. Výsledky této koncepce budou zapracovány do ZÚR v rámci aktualizace.

 

K aktualizaci ZÚR dojde ze zákona nejpozději do dvou let.

 

  • Jitka Svatošová, tisková mluvčí
    Krajský úřad kraje Vysočina

    tel.: 724 650 123

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 16.9.2008 / 16.9.2008

Počet návštěv: 9759
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek