Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Léčba roztroušené sklerózy v jihlavské nemocnici

Léčba roztroušené sklerózy
V září 2010 začalo v jihlavské nemocnici fungovat Centrum pro léčbu demyelinizačních onemocnění, především roztroušené sklerózy mozkomíšní. Nově vzniklé centrum je jediným podobným pracovištěm v kraji Vysočina. „V našem kraji žije kolem jednoho tisíce osob trpících touto chorobou,“ uvádí vedoucí lékař tohoto pracoviště MUDr. Radek Ampapa, vedle kterého zde ordinuje i MUDr. Vladislav Cunder. „Tito pacienti dříve museli cestovat až do zdravotnických zařízení v Praze, Brně či Hradci Králové. Nyní se mohou rozhodnout, zda-li budou nadále sledováni ve svém původním centru či zažádají o přesun k nám,“ vysvětluje vedoucí lékař. K vyšetření v centru stačí následující: objednat se na telefonním čísle 567 157 475 a vzít si s sebou výsledky provedených vyšetření.
 

 
 

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění centrální nervové soustavy. Obaly nervových vláken a později i samotná vlákna jsou napadány zánětem, který se hojí jizvou. V jejím místě se nervová tkáň proměňuje v nefunkční vazivo. Onemocnění postihuje většinou mladé lidi ve věku od 20 do 40 let, častěji se vyskytuje u žen. Probíhá v různě dlouhých a různě závažných záchvatech, po nichž následuje období klidu. Po počátečních záchvatech obvykle potíže mizí, ale se vzrůstajícím počtem zánětů se zvyšuje pravděpodobnost trvalých následků. Zhruba čtvrtina pacientů nakonec potřebuje invalidní vozík. Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří třes, bolest, ztuhnutí svalů, poruchy močení a také řada psychických problémů.

 

Centrum poskytuje pacientům s roztroušenou sklerózou komplexní péči včetně injekčních léků první volby. Jedná se o léky, které jsou velmi drahé a jejichž preskripce je vázána na splnění kritérií daných pojišťovnami a právě i na získání statutu centra. Ve studiích s danými léky bylo u pacientů s roztroušenou sklerózou prokázáno oddálení invalidity. Několik klinických studií nových preparátů v léčbě roztroušené sklerózy probíhá právě i na jihlavském pracovišti.

 

Centrum se nachází v pátém patře interního pavilonu. Funguje v rámci neurologického oddělení A. Rychlá diagnostika je v Nemocnici Jihlava možná díky magnetické rezonanci, pořízené na konci loňského roku. „V péči o pacienty využíváme i rehabilitační a urologické oddělení naší nemocnice. V rámci prevence osteoporózy spolupracujeme s osteologickou ambulancí. Ke specializovanému imunologickému vyšetření mozkomíšního moku využíváme spolupráci s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně,“ popisuje fungující spolupráci centra s ostatními odděleními nemocnice a s brněnskou nemocnicí Radek Ampapa. Ordinační doba je prozatím v úterý a ve středu, dle požadavků se bude postupně rozšiřovat na další dny.

 

Více informací:

Ing. Veronika Novotná

e-mail: novotnav@nemji.cz

tel: 567157 887

 
 
Zodpovídá: Ing. Radim Hošek
Vytvořeno / změněno: 22.9.2010 / 22.9.2010

Počet návštěv: 37899
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek