Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Mladí zdravotníci soutěžili v Pelhřimově

Mladí zdravotníci pod křídly ČČK soutěžili v Pelhřimově
Potřeba znalostí laické první pomoci a schopnost a ochota ji poskytovat, jsou trvale aktuálním problémem. Znalost první pomoci má být součástí vzdělání každého člověka. Každému občanovi také povinnost poskytnout první pomoc ukládá zákon, který říká: „Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti, nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak učinit může bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok“. Je však jasné, že pouhou možností zákonné sankce se úroveň znalostí první pomoci nezvýší.
 

 
 
Úroveň znalostí laické zdravotnické první pomoci se za posledních cca dvacet roků z různých důvodů značně snížila. Ochota pomoci se stává vzácným zbožím a první pomoc poskytne málokdo. Dosvědčují to informace od záchranářů, zdravotníků ale i názor veřejnosti. Potvrdil to i anketa (únor 2009), provedená redakcí internetového portálu novinky.cz. Na otázku „Dokážete správně poskytnout první pomoc?“ odpovědělo záporně 67,8 % z téměř dvaceti tisíc dotazovaných.
 

O nápravu tohoto neideálního stavu se snaží a veliký kus záslužné práce ke zlepšení situace odvádí skupiny a spolky Českého Červeného kříže, které dlouhodobě a systematicky vyučují zejména mládež. Jednou z forem motivace mladých lidí k získání znalostí laické zdravotnické pomoci jsou pravidelné soutěže. V Pelhřimově se 8. června konalo krajské kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků z Vysočiny. Záštitu nad  soutěží převzal hejtman kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a  kraj ji podpořil dotací 20 000 Kč. Význam soutěže podtrhla i účast hostů, pozdravit a podpořit soutěžící přišli i starosta města Leopold Bambula a vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu MUDr. Lukáš Kettner.

 

Pořadatelství se s bravurou zhostil Oblastní spolek Českého červeného kříže Pelhřimov v čele s ředitelkou Zuzanou Dubovou a mnoha obětavými pořadateli. Ve dvou kategoriích soutěžilo vždy pět družstev o pěti členech (vítězové okresních kol). V kategorii mladších žáků (1. stupeň ZŠ) nakonec zvítězilo družstvo ZŠ Stonařov před ZŠ Rynárec a ZŠ Týnská z Třebíče. U starších žáků (2. st. ZŠ a víceletá gymnázia) byli nejlepší mladí zdravotníci ze ZŠ Košetice před ZŠ Nuselská z Havlíčkova Brodu a Gymnáziem ze  Žďáru nad Sázavou.

 

Blahopřejeme vítězným družstvům, ale získáním znalostí, které mohou zachránit život, jsou vítězi všichni účastníci soutěže.

 

Více informací:

Ing. Tomáš Halačka, OZ KrÚ

Odbor zdravotnictví Krajského úřad kraje Vysočina

tel.: 564 602 453

 
 
 
Zodpovídá: Ing. Radim Hošek
Vytvořeno / změněno: 14.6.2010 / 14.6.2010

Počet návštěv: 35621
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek