Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Mozkohrátky se slovy v sídle Kraje Vysočina

Mozkohrátky se slovy
Do sídla Kraje Vysočina v Jihlavě dnes zavítala certifikovaná trenérka paměti Jana Vejsadová. Zájemcům z řad seniorské veřejnosti a klientům ústavu sociální péče se svým workshopem Mozkohrátky se slovy věnovala část dopoledne. Podobně zajímavé setkání plné praktických cvičení se koná každý rok u příležitosti Národního týdne trénování paměti na Vysočině, letos po jedenácté.
 

 
 

Účastníci dnešního semináře, které na úvod programu pozdravili hejtman Jiří Běhounek i náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk, se v úvodu setkání dověděli o významu oživování slovní zásoby, výbavnosti i verbální fluence (plynulosti) ve vyšším věku. V  průběhu dopoledne si vyzkoušeli celé spektrum cvičení se slovy a slovními celky ve třech úrovních obtížnosti. V první úrovni si ověřili výbavnost slov, malovaná přísloví, homonyma a hledali v anagramech jména ptáků. Ve druhé úrovni si vyzkoušeli zapamatování větných celků, Kimovu hru ve verších i zapamatování slov pomocí metaforického řetězce. Ve třetím stupni obtížnosti si osvojili vybavování pojmů i jmen pomocí strategie prvno písmene. V další části si ověřili znalost odborných výrazů a cizích slov, která v češtině zdomácněla. V závěru si na několika slovních úlohách ověřili verbální inteligenci a dověděli se o významu čtení v aktivizaci kognitivních (poznávacích) funkcí.

 

„V seniorském věku je důležité oživovat slovní zásobu. Člověk přestane chodit do zaměstnání, běh života způsobí, že zůstane sám a často se mi účastníci kurzů svěřují, že s tím, jak se jim ochuzuje slovní zásoba, začínají mít strach komunikovat na ulici, v obchodě a bojí se, že si nevybaví ta správná slova,“ vysvětluje Jana Vejsadová a pokračuje: „Nicméně paměť a další poznávací funkce bychom s ohledem na množství informací a jejich dostupnost měli trénovat už od dětství. Děti by se měly učit, jak s informacemi pracovat, jak je dávat do souvislostí a správně na ně reagovat. Přitom se zatím často dává důraz na to, kde informace vyhledat.“


Trenérka paměti Jana Vejsadová doporučuje vyvarovat se stresu, dopřát si zklidnění a pohyb na čerstvém vzduchu. „Je dobré paměť využívat, zkusit si zapamatovat nejdůležitější telefonní čísla, jména lidí, se kterými se daný den potkáte, výborná je i hra na hudební nástroj, hraní šachů, karetních her nebo kreativní psaní,“ uvádí Jana Vejsadová s tím, že důležitá je i pozornost. Často totiž svádíme na paměť něco, co je spíše naší nepozorností.


V Kraji Vysočina trenérů, kteří pracují i se zájemci z řad veřejnosti, přibývá. Působí na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, v Alzheimercentru v krajském městě nebo i při knihovnách. A nezaměřují se pouze na seniory, pracují s dětmi, přes studenty, maminky na mateřské dovolené až po starší věkové kategorie.


Více informací je možné najít na www.trenovanipameti.cz nebo i na stránkách Facebooku.


  • Táňa Křížová, odbor sociálních věcí, Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz

 

 
 
Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 16.3.2017 / 16.3.2017

Počet návštěv: 5502
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek