Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Multikulturní výchova by měla napříště přinést změnu v chápání dětí

Návštěvou multikulturního centra v Jihlavě zahájil radní kraje Vysočina Petr Krčál jednání o specifické přípravě na multikulturní výchovu, která bude od pololetí probíhat mezi veřejností a jejímž úkolem bude přiblížit našim spoluobčanům kulturu jiných národů. Další problematikou, kterou společně s krajským rómským koordinátorem Josefem Kaňkou řešil, byla i otázka kulturně společenského vyžití Rómů v Jihlavě a v okolí.
 

 
 

„Multikulturní centrum je občanská instituce, která si za celou dobu své existence získala respekt a vážnost v oblasti vzdělávání cizinců, ale i v oblasti propagace multikulturní výchovy a spolupráce jednotlivých etnik, žijících v kraji Vysočina s občany kraje. Mnohdy to není jednoduché, protože přiblížit kulturu nějakého jiného národa našim lidem je úkol, který přesahuje hranici sociálně komunikačního rámce. Dohodli jsme se na spolupráci v oblasti vzdělávání cizinců, kteří v našem kraji pracují, ale i společenskou aplikaci multikulturní výchovy na školy a mezi občanskou veřejnost. Pochopení najdeme i v oblasti vzdělávání Rómů a navíc budeme spolupracovat při volnočasových aktivitách a společenských akcích, do kterých chceme zapojit jihlavské Rómy,“ řekl po návštěvě Petr Krčál, radní kraje Vysočina pro sociální oblast.

 

Otázka multikulturního pojetí společnosti byla v každých národech řešena jinými prostředky. Mezi nejvíce multikulturní národ jsou považovány Spojené státy Americké, kde metoda „tavícího kotle“ dala zelenou mnohým národům, které do Ameriky přišly. Česká společnost je doposud konzervativnější a rezervovanější k přístupu k etnických skupinám. V neposlední řadě lze v tomto ohledu také pozorovat typicky český extremismus a neonacionalismus, který je velmi nebezpečným jevem s ohledem na jeho organizované pojetí a rozšíření do všech míst v rámci České republiky.

 

 „Osobně jsem byl svědkem několika projevů extrémistických sil v naší republice. Mohu opravdu říci, že v této otázce by měla Policie ČR postupovat podstatně tvrdším způsobem. V naší republice není místo pro takovéto skupiny,“ řekl na závěr radní kraje Petr Krčál.

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 23.3.2010 / 23.3.2010

Počet návštěv: 25997
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek