Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Národní výstava Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce

Národní výstava Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce
Po dlouhé čtyřleté přestávce mohl opět Svaz chovatelů českého strakatého skotu (CESTR) ve spolupráci se svými partnery uspořádat v Radešínské Svratce už XV. ročník Národní výstavy Den českého strakatého skotu, která je největší přehlídkou strakatého skotu v rámci celé České republiky. Záštitu nad touto významnou výstavou převzal ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula a Kraj Vysočina.
 

 
 

V rámci výstavy soutěžilo v různých kategoriích celkem 80 dojnic včetně potomků legendární šampionky Berty. Na přehlídkách hodnotili rozhodčí u zvířat tělesný rámec, osvalení, nohy nebo vemeno. Titul pro nejstarší šampionku zůstal na Vysočině a získala jej Bagheera z Výrobně – obchodního družstva se sídlem v Kámeni na Pelhřimovsku. Zároveň získalo VOD Kámen putovní pohár inženýra Romana Šustáčka pro podnik, který je na výstavě v součtu bodů nejúspěšnější. „I když je početní stav skotu v Česku mnohem nižší než v 90. letech, díky šlechtění výrazně vzrostla užitkovost tohoto kombinovaného plemene, například u červeného skotu je 2x vyšší a ze 4 500 l mléka za rok se zvýšila na 9 000 l,“ zdůraznil Jaroslav Michal z firmy Proagro.


„Národní výstava českého strakatého skotu v Radešínské Svratce má několik svých NEJ, kterými se může pochlubit, a lze ji jejím rozsahem a významem nazývat jako malou Zemi živitelku. Chov českého strakatého skotu a zemědělské hospodaření  pozitivně ovlivňuje naši krajinu, dodává biomasu do půdy a zvyšuje její retenci,“ řekl v úvodu radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek.


Výčet NEJ národní výstavy českého strakatého skotu dle názoru organizátora výstavy Pavla Krále z CESTR tkví v tom, že se jedná o největší „open air show" v ČR; největší výstavu skotu v ČR; účastní se více něž 50 chovatelů z celého Česka s více než 150 kusy všech kategorií skotu; hodnocení zvířat probíhá nezávislými renomovanými zahraničními rozhodčími;  výstavy se účastňují významné osobnosti chovatelského, politického a kulturního  života – např. ministr zemědělství ČR, prezident Evropského sdružení chovatelů strakatého  skotu, prezident Agrární komory ČR, předseda Zemědělského svazu ČR, rektorka MENDELU v Brně, hejtman Kraje Vysočina, poslanci a senátoři. Součástí výstavy je i ukázková expozice na výstavišti (plemena ovcí, koz, prasat) a bohatý doprovodný program pro odbornou, laickou veřejnost i nejmladší návštěvníky (soutěž o nejlepší vodiče, soutěže v odhadu hmotností, soutěž Miss našeho chovu). Veřejnost pravidelně zhlédne rozsáhlé expozice zemědělské techniky, služeb a výrobních programů zastoupených více než 100 vystavovateli, expozice historické techniky a prezentace nabídek všech významných plemenářských, krmivářských a dalších zemědělsky zaměřených firem.


Na výstavišti probíhala také neformální jednání na stáncích zemědělských a souvisejících organizací s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, s hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem a jeho radním pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavlem Hájkem.


Na výstavišti si veřejnost mohla prohlédnout různá řemesla a zakoupit tradiční řemeslné výrobky nebo publikace od spisovatelky Zdeňky Šiborové, která pro svoji vnučku Rozárku napsala knihu Kravička Berta, která vyšla v několika vydáních a byla přeložena i do slovenštiny. Název kravičky je podle nejslavnější dojnice – vítězky výstav skotu na Vysočině a můžeme se v příštích letech těšit na pokračování této knihy s názvem Berta a Bertička.

Na závěr národní výstavy českého strakatého skotu se uskutečnilo jednání Komise pro zemědělství Rady Kraje Vysočina, kterou zahájil hejtman Kraje Vysočina a diskutovalo se například o problémech v zemědělství i možné spolupráci s Potravinovou bankou Vysočina.


čestr

čestr

čestr

čestr

čestr

čestr

čestr

 

čestr

čestr

čestr

  • Více informací Eva Horná, odbor životního prostředí a zemědělství
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz 

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 12.9.2022 / 12.9.2022

Počet návštěv: 639
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek