Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Novoříšské štrúdlování

2. ročník soutěže o nejlepší štrúdl / Nová Říše
 

 
 

název

Novoříšské štrúdlování - 2. ročník soutěže o nejlepší štrúdl /

Nová Říše

organizátor

autor

NOvoříšský KUlturní Spolek, občanské sdružení

U Mlýna 270, Nová Říše 588 65

Michaela Novotná tel.: 728 829 060; Magda Pojerová tel.: 776 022 355

nokus@centrum.cz

 

Termín a místo konání: 4. listopadu 2006 v Kulturním domě v Nové Říši

Více informací a fotografií z akce najdete na http://www.nokus.novarise.cz

Novoříšské štrúdlování je soutěží o nejlepší nejen novoříšský štrúdl. Především je to důvod k setkání a pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů.
4. listopadu 2006 se v sále kulturního domu v Nové Říši konal již druhý ročník.

Soutěž není věkově omezená

Soutěž má dvě kategorie. Je možné soutěžit ve sladkých, ale i slaných štrúdlech. Do soutěže se mohou přihlásit nejen soutěžící z Nové Říše, ale i z okolních obcí a městeček a mohou s sebou přinést dva štrúdly – sladký i slaný. Také není omezená věková kategorie soutěžících. V rámci druhého ročníku evidence štrúdlů probíhá v přísálí kulturního domu vždy půl hodiny před zahájením celé akce. V přísálí si návštěvníci štrúdlování mohou soutěžní štrúdly před zahájením soutěže prohlédnout a zvolit si svého favorita.

Porota složená ze samých pánů

Soutěžní štrúdly hodnotí odborná porota složená z novoříšských pánů. Hodnotí se: vzhled, chuť a originalita sladkých a slaných specialit. Z každé disciplíny čekají na majitele čtyř nejlepších štrúdlů zajímavé ceny. Vítězné štrúdly byly v rámci druhého ročníku vydraženy účastníky taneční zábavy. Výtěžek z dražby byl pak použit na další kulturní akce a počiny Novoříšského kulturního spolku. V rámci Novoříšského štrúdlování byly připravené soutěže pro děti a dospělé, hry a další zábava. K tanci a poslechu hrála odpoledne i večer kapela Špacír band. Kdo měl chuť v zábavě pokračovat měl možnost přijít večer na taneční zábavu. Přestože Novoříšské štrúdlování se uskutečnilo zatím dvakrát (první ročník proběhl v roce 2005 a byl zaměřen jenom na sladké štrúdly) našlo si dozajista své stálé účastníky.

Pečou děti i muži

V roce 2006 se o přízeň porotců ucházelo 25 závinů - byly listové, tažené i kynuté, dozlatova pečené a nazdobené. Kromě jablek byly plněny i švestkami, hruškami, tvarohem nebo mákem. Nechyběly ani slané záviny ochucené salámem, vajíčky, sýrem či zelím. Mezi téměř dvěma desítkami mužů, kteří se ochotně ujali hodnocení, byl i opat novoříšského premonstrátského kláštera Marian Rudolf Kosík. Dokonce začaly péci děti i muži. Nejmladší soutěžící byla jedenáctiletá žákyně místní základní školy a nejstarší pětasedmdesátiletá rodačka Nové Říše.

Co na to veřejnost?

“Štrúdl musí být symfonie chutí, vůní i vzhledu. Nejde posuzovat zvlášť těsto nebo jablíčka, která ho plní." (předseda poroty pro kategorii slaných štrúdlů, Jaroslav Pospíchal)

"Upekl jsem slaný bylinkový závin se slaninou, salámem, olivami a cibulkou. Pekl jsem ho přímo v den soutěže. Mě pečení i vaření hodně baví. Dělám doma všechno. Na soutěž jsem se těšil." (soutěžící Milan Čurda)

“Rád podpořím dobrou aktivitu. Připravil jsem se tak, že jsem dnes neobědval.“

 (opat premonstrátského kláštera v Nové Říši, Marian Rudolf Kosík)

 

 
 
Zodpovídá: Bc. Veronika Švarcová
Vytvořeno / změněno: 27.2.2007 / 27.2.2007

Počet návštěv: 23935
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek