Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Obce ze subregionu Velké Dářko se podílejí na rozvoji Vysočiny

Polnička
Obce ze subregionu Velké Dářko postupně mění svůj původní vzhled. Za investicemi do infrastruktury vesnic sdružených v subregionu Velké Dářko stojí mnohdy Regionální operační program NUTS II Jihovýchod, který je jedním z finančních nástrojů Evropské unie, který se podílí na podpoře regionálních programů obnovy infrastruktury obcí a měst Vysočiny a v druhé řadě i Fond Vysočiny, který pomohl za posledních osm let k rozvoji menších, mnohdy však velmi potřebných vesnických projektů. O využití finančních prostředků z těchto rozvojových fondů se přijeli přesvědčit do obce Polnička první zástupce hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný a radní kraje Vysočina Petr Krčál. Oba členy rady kraje doprovázela vedoucí sociálního odboru Věra Švarcová.
 

 
 

První zastávka  vícehejtmana kraje Vysočina Vladimíra Novotného byla v Základní škole a Mateřské škole v Polničce, kde si za odborného výkladnu ředitelky školy Jany Vavřínkové prohlédl nově zrekonstruované prostory odborných učeben základní školy. Ty v současné době slouží k výuce dějepisu, zeměpisu, multimediální výuky a v neposlední řadě jde i o  víceúčelové prostory pro činnost školní družiny a školních klubů. Škola v současnosti nabízí svým 136 žákům až 18 odborných kroužků, ve kterých mohou žáci trávit svůj volný čas a přitom se odborně vzdělávat. Mezi nejatraktivnější patří kroužky:  včelařský, francouzského jazyka, rukodělných prací a řada dalších. Součástí školy jsou i dvě třídy mateřské školy. Důkazem toho, že se obec všestranně rozvíjí je nejen nárůst obyvatel, ale i výrazný zájem o umístnění dětí do předškolního zařízení, které vedlo vedení obce k zbudování druhého oddělení mateřské školy. Na rekonstrukci prostor se výrazným způsobem podíleli sami rodiče. Ti pomohli například s bouracími pracemi nebo s instalací zařízení školky.

 

„Jsem velice překvapen, co se  vedení obce a základní škole podařilo z finančních prostředků, které jim schválil před dvěma roky NUTS II Jihovýchod, vybudovat. Moderní nadčasové učebny jsou řešeny tak, aby si je žáci variabilně mohli sestavit sami a současně zabezpečují naprostou konformitu  pedagogů. Jsou vybaveny moderními multimediálními prvky, které zabezpečují nové možnosti a formy v oblasti pedagogických přístupů k žákovi,“ řekl v průběhu návštěvy Vladimír Novotný.

V závěru návštěvy Polničky si Vladimír Novotný v doprovodu krajského radního prohlédli nově zrekonstruovaný areál fotbalového hřiště. I tento areál vznikl za podpory evropských prostředků.  Sportovní zázemí je, jak řekl starosta obce Bohumil Cempírek, důležitý faktor v rámci  směřování každé obce. V Polničce měl sport vždy svoji tradici. V poslední době  se tradice postupně vytrácela ale poličští jsou přesvědčeni, že mládež budou hřiště opět hojně využívat.

 

Řemeslný um obyvatel Vysočiny byl velice hojně vyjádřen v oblasti sklářství, které mělo na Vysočině velikou tradici. V posledních letech však sklárny pocítili mnohokrát nelehkou situaci v oblasti odbytu svých výrobků, podpory státu a zejména cen energií. Tyto všechny faktory zapříčinily, že celá řada malých skláren pověsila svoje řemeslo na hřebík. Jedna z těch, která se snaží přežít všechny nástrahy současného trhu je i kafkovská sklárna profesora Jaroslava Svobody. V huti se vícehejtman Novotný a radní Krčál seznámili nejenom s technologií výroby železa, ale s majitelem sklárny profesorem Svobodou podiskutovali o současné problematice sklářského průmyslu a o podpoře státu a kraje v oblasti podpory podnikání. „Je to jedna z velice známých hutí. Tradice uměleckého skla profesora Svobody je známá v celé naší republice a zaslouží si naši podporu. Domnívám se, že grantová politika kraje v oblasti podpory malého podnikání bude i v příštích letech nástrojem, jak pomoci třeba takovému podniku, jaký je zde na Karle. Navíc tradiční řemesla si zaslouží, aby byla podporována“, řekl na závěr návštěvy subregionu Velké Dářko radní pro sociální oblast Petr Krčál.

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 29.9.2009 / 29.9.2009

Počet návštěv: 27269
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek