Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Petr Krčál: Kraje chtějí od ministerstva odpověď na otázky financování projektů a služeb

Petr Krčál: Kraje chtějí od ministerstva odpověď na otázky financování projektů a služeb
Jednání Sociální komise Rady Asociace krajů České republiky minulý týden v Přerově bylo mimo jiné zaměřeno na současné výsledky v oblasti Transformace sociálních služeb a naplnění práv osob s postižením. Zástupci krajů si vyslechli názory zúčastněných stran a poté se vyjádřili k důležitým otázkám spojených s financováním současných projektů, či následného financování provozu transformovaných zařízení. Samostatným bodem programu byla i výměna zkušeností z jednotlivých krajů, které se těmto projektům věnují. V závěru jednání došlo i na současné problémy v oblasti financování sociálních služeb v Česku.
 

 
 

„Transformace je změnou současné ústavní služby pro lidi s postižením na bydlení a podporu v běžném prostředí. Lidé s postižením díky transformaci přecházejí z velkých ústavů do bytů či rodinných domů v běžné zástavbě a žijí způsobem života, který je obvyklý pro jejich vrstevníky. V současnosti probíhá projekt, do něhož je zapojeno 32 organizací z celé ČR. Vysočina má do tohoto projektu zapojeny celkem čtyři organizace,“ řekl radní pro sociální věci Petr Krčál.

 

Celkem je v Česku na 200 těchto zařízení a žije v nich 14 tisíc lidí. Na Vysočině je sedm zařízení, které poskytují sociální služby osobám se zdravotním postižením. Z toho celkem čtyři jsou zařazeni do procesu transformace pobytových zařízení. V současné době se na Vysočině realizuje výstavba domků pro bývalý ústav v Jinošově. Část klientů, kteří kdysi bydleli v prostorách jinošovského zámku, se už přestěhovala. Dalším zařízením, které prochází intenzivní změnou je i Domov Jeřabina v Těchobuzi a v neposlední řadě se změna dotkne i Ústavu sociálních služeb v Křižanov.

 

„Financování sociálních služeb v letošním roce bude zcela určitě provázet i další jednání Sociální komise Asociace krajů České republiky. Na jednotlivé typy sociálních služeb totiž chyb půl miliardy korun,“ dodává krajský radní Petr Krčál.  Některé sociální služby jsou totiž před vážným problémem, zda budou pokračovat i v dalším období. Na Vysočině nejsou finančně zabezpečeny zejména sociální služby v oblasti prevence, které byly v minulosti financovány z prostředků Evropské unie. Ty ale končí, a tak se neví, zda je ministerstvo práce bude i nadále financovat.

 

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 29.4.2013 / 29.4.2013

Počet návštěv: 11100
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek