Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Postav si svoje auto: Studenti na Vysočině si za půl roku postavili vlastní sporťáky

Kaipan
Kraj Vysočina společně se svými sedmi středními školami, které nabízí studium technických oborů, představily výsledky půlroční práce na projektu Postav si své auto. „Jedná se o jedinečný projekt, který nemá na území České republiky obdoby. Cílem je prostřednictvím atraktivní konstrukční aktivity – tedy stavby sportovního vozu české výroby– vzbudit zájem mladé generace o obory technického vzdělávání. Kraj Vysočina touto aktivitou přispívá do skládačky akcí zařazených do celorepublikově vyhlášeného Roku řemesel,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. Sedm automobilů stavěly dvanáctičlenné týmy pod vedením mistrů odborné výuky. Až do neděle 24.dubna jsou všechny vozy vidět v jihlavském obchodním centru CITYPARK.
 

 
 

Automobil Kaipan stavěli studenti Střední školy průmyslové a automobilní Jihlava, jim celý projekt zainvestovala jihlavská společnost BOSCH Diesel, která s myšlenkou takto inovativního projektu před několika lety přišla. S podporou Kraje Vysočina a 45 dalších  sponzorů z řad firem aktivně spolupracujících se školami se do projektu s velkým elánem zapojily dále: Střední průmyslová škola Třebíč, Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice, Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou, Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem a Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov. „Pro projekt se nadchla více než stovka studentů našich škol, sestavení týmů bylo čistě na školách. Pozitivní je, že konstrukční týmy nemusely řešit nezájem. Máme informace, že se v čase rozrůstaly a práce na autech se stala prestižní záležitostí,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že v současné době studuje na Vysočině technické obory více než čtyři tisíce žáků.

Originální design sportovních automobilů si navrhli studenti sami, jejich první společná „spanilá“ jízda je naplánována už na pondělí 25. 4. 2016, kdy se po vlastní ose přesunou na největší slovenský veletrh vzdělávání do Nitry, tedy do partnerského regionu Kraje Vysočina.

 

Řekli o své práci:

„Tohle byla konečně výzva. Tohle auto jsem mohl udělat vlastníma rukama, bavilo mě to, nakoplo mě to, tohle máme jenom na Vysočině. Studium s tímhle bonusem Vás prostě musí bavit,“ říká student druhého ročníku Vyšší odborné školy a Střední odborný škola zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem Pavel Šutera.

 

„Auto má ve znaku logo naší školy. Vůbec jsme neuvažovali, že by ho zdobilo něco jiného. Jsme celý tým velice hrdí na to, jak skvěle vypadá,“ říká student druhého ročníku Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou Daniel Jambor.

 

  • tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 18.4.2016 / 18.4.2016

Počet návštěv: 7735
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek