Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Prestižní soutěž v poskytování první pomoic s mezinárodní účastí

Soutěž v poskytování první pomoci
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Jihlavě uspořádala ve dnech 23. – 24. 6. 2010 již šestnáctý ročník prestižní akce školy – celostátní soutěž středních zdravotnických škol s mezinárodní účastí v poskytování první pomoci. Soutěžilo se v překrásném prostředí areálu letního tábora Zálesí - Mladé Bříště u Humpolce.
 

 
 

Tradiční dvoudenní soutěže se zúčastnilo 35 družstev z Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Norska. Soutěžící po oba dny plnili zajímavé a náročné úkoly. Zřejmě nejtěžší byla situace, při které museli řešit pomoc při fiktivním hromadném zranění vzniklém při pracovní činnosti. "Soutěžící našli na jednom místě deset lidí s různým poraněním. Byl tam úraz elektrickým proudem, amputované prsty, tepenné krvácení či infarkt," vyjmenovala ředitelka pořádající školy PhDr. Marie Říhová. Neobvyklým úkolem, který letos na studenty čekal, bylo poskytnutí zdravotnické pomoci po fiktivním večírku party mladých lidí, kdy soutěžící týmy řešily následky požití alkoholu, drog a znásilnění.

 

Všechna fingovaná zranění vypadala velice autenticky a rovněž výborné „herecké“ výkony dokázaly navodit atmosféru blízkou skutečnosti. Figurantům i maskérům patří velký dík za um a trpělivost při ztvárnění předepsaných rolí a stejně tak je zapotřebí poděkovat i všem obětavým pořadatelům. Závěr soutěže vhodně doplnil doprovodný program Hasičského záchranného sboru z Pelhřimova.

 

Uspořádání soutěže umožnila mimo jiné i dotace z Fondu malých projektů kraje Vysočina.

Celková úroveň poskytování první pomoci je podle hodnocení pořadatelů dobrá. Někteří studenti však tradičně chybovali v základním roztřídění pacientů podle závažnosti zranění a nedokázali vždy dobře odhadnout, kdo potřebuje pomoc nejdříve a kdo může počkat. U poranění elektřinou si někteří zachránci neuvědomili, že nejdříve je potřeba vypnout proud, a až potom pomáhat. Práci skupin budoucích zdravotníků bedlivě sledovali a spravedlivě hodnotili profesionální záchranáři ze zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

 

První místo obsadilo družstvo z Kroměříže. Druhý skončil tým z Jihlavy a bronz si odnesli Mělničtí. Mezi zahraničními účastníky si podle poroty vedlo nejlépe družstvo Červeného kříže z Rakouska, dobré výsledky dosáhli i studenti z partnerské školy v Norsku.

 
 
Zodpovídá: Ing. Radim Hošek
Vytvořeno / změněno: 30.6.2010 / 30.6.2010

Počet návštěv: 34755
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek