Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Prevence karcinomu tlustého střeva

Zdravotní sestřičky Nemocnice Jihlava se aktivně účastní osvětové kampaně s názvem Střevo tour. Putovní kampaň, zaměřená na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, ve formě „road show“ postupně navštěvuje vybraná města v České republice. Od středy 6. 10. do neděle 10.10. bude kampaň probíhat v jihlavském City Parku.
 

 
 

Návštěvníci City Parku mají jedinečnou možnost získat od sestřiček z gastroenterologického pracoviště jihlavské nemocnice důležité informace o jednom z největších nádorových zabijáků – o rakovině tlustého střeva či konečníku. To vše názorně pomocí obří makety tlustého střeva, kterou se dá procházet jako tunelem. „Lidé si mohou prohlédnout, jak tlusté střevo vypadá uvnitř, vidí také choroby, které tlusté střevo nejčastěji postihují. Naším úkolem je seznámit zájemce především s možnostmi prevence,“ uvedla zdravotní sestra Eva Dvořáková, jedna z „průvodkyň“ po maketě střeva. Osvětová kampaň je zaměřena právě na prevenci a na snahu o včasné odhalení rakoviny. Lékařské statistiky totiž dokazují, že pokud je toto onemocnění zachyceno včas, až 95 % nemocných lze vyléčit! Z tohoto důvodu je naprosto nezbytný screening, umožňující odhalit léčitelné nádorové onemocnění již v jeho časných stadiích.

 

Screeningový program zahrnuje vyšetření testem na okultní (skryté) krvácení do stolice, které si každý jedinec starší 55 let může vyžádat u praktického lékaře nebo registrujícího gynekologa. Druhou vyšetřovací metodou je screeningová kolonoskopie. Ta navíc umožňuje okamžité odstranění podezřelých výrůstků ve střevě. Tímto se pacient vyhne chirurgické operaci, která je pro organismus mnohem větší zátěží. Kolonoskopické vyšetření však zůstává strašákem v očích veřejnosti a řada pacientů z ní má značné obavy. „Jejich strach z kolonoskopie je zbytečný. V jejím průběhu pacient zpravidla pohodlně leží na levém boku a je personálem podrobně informován o všech následujících krocích. Celá procedura obvykle netrvá déle než třicet minut. Dalších minimálně šedesát minut je pak vyhrazeno pro odpočinek. Jíst a pít může člověk okamžitě po vyšetření, nicméně v případě terapeutického zákroku jsou nutná dietní opatření,“ popisuje vyšetření Eva Dvořáková.

 

Gastroenterologické pracoviště interního oddělení Nemocnice Jihlava poskytuje celou škálu gastroenterologické diagnostiky a léčby. Od roku 2006 je centrem biologické léčby zánětlivých střevních onemocnění a od roku 2008 je centrem screeningové kolonoskopie. Vedoucí lékařkou pracoviště je MUDr. Marie Tomanová.

 
 
Zodpovídá: Ing. Radim Hošek
Vytvořeno / změněno: 8.10.2010 / 8.10.2010

Počet návštěv: 39516
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek