Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Provozování domácí hospicové péče podpoří kraj částkou 27,5 miliónu korun

Provozování domácí hospicové péče podpoří kraj částkou 27,5 miliónu korun
Díky navýšení alokace Fondu Vysočiny v dotačním titulu Provozování domácí hospicové péče může být v požadované výši podpořeno fungování sedmi projektů věnujících se důstojnému odcházení blízkých v kruhu rodiny – domácí hospicové péče. Mezi žadatele bude tedy rozděleno 27,42 miliónu korun, a to především díky rozhodnutí Rady Kraje Vysočina, která začátkem března o 7,6 miliónu korun navýšila přerozdělovanou částku. „Zásadní pro příjemce služby je, že díky navýšení Fondu Vysočiny bude možné poskytnout doprovázení umírajícím v jejich domácím prostředí v dalších asi 220 případech,“ uvedl Jan Tourek, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí.
 

 
 

Domácí paliativní (hospicová) péče nabízí 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu pomoc zdravotní sestry a lékaře přímo v domácnosti, ve které rodina pečuje o svého umírajícího člena. Jedná se o vysoce odbornou pomoc, bez níž by mnozí z umírajících vůbec nemohli strávit poslední fázi života v kruhu svých blízkých. Mezi podpořené žadatele patří především Diecézní charita Brno provozující Bárku – domácí hospic Jihlava, Domácí hospic sv. Zdislavy Třebíč, Oblastní charita Havlíčkův Brod, Oblastní charita Pelhřimov s projektem Domácí hospicová péče Iris, Telčské Sdílení a Domácí hospic Vysočina provozující domácí hospicovou péči v okrese Žďár nad Sázavou.

 

V minulém roce vyčlenil Kraj Vysočina na poskytování domácí i ambulantní hospicové péče ve Fondu Vysočiny celkem 15 miliónů korun a následně zastupitelstvo kraje rozhodlo o dofinancování ve výši 8,11 miliónu korun. Celkově tedy kraj vynaložil na financování paliativní péče 23,11 miliónu korun. Podle statistik v roce 2020 kraj prostřednictvím financovaných služeb pomohl 834 klientům a jejich rodinám. Pomoc byla poskytnuta v celkovém rozsahu 91 tisíc hodin a kraj tak v rámci vícezdrojového financování na každou hodinu péče přispěl 254 korunami. Služby hospicové péče v Kraji Vysočina poskytují nejen neziskové organizace a charity, ale také krajské nemocnice. Nejvíce klientů využilo služby Domácího hospice sv. Zdislavy provozovaného Oblastní charitou Třebíč, kde pomohli 288 klientům z území Třebíčska.


  • tisk@kr-vysocina.cz 
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 23.3.2021 / 23.3.2021

Počet návštěv: 2442
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek