Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

První premiéra Horáckého divadla Jihlava: OBRAZ

Noc divadel: HDJ zve na českou premiéru hry Interview
Zahájení jubilejní osmdesáté sezóny Horáckého divadla připadá na hru Obraz (Art) od světoznámé francouzské divadelní autorky Yasminy Rezy. Mimo jiné se také jedná o autorčin návrat na jeviště Horáckého divadla, někteří diváci jistě opráší poměrně nedávnou vzpomínku na sedm let staré uvedení jejího neméně slavného a i v Jihlavě úspěšného Boha masakru. S hrou Obraz se naskýtá příležitost zhlédnout opět vrcholnou francouzskou komedii ověnčenou mnoha cenami (Molièrova cena, Laurence Olivier Award a Tony Award), ale zejména pak autorčiným rukopisem, který dokáže nejednoznačná a náročná témata otevírat srozumitelným a lidským přístupem.
 

 
 

Samotná hra diváky přivede mezi tři přátele středního věku, svého druhu zástupce generace “tlustých čar“, a to jak za minulostí, tak před budoucností. Mnoholeté přátelství těchto mužů zaznamená nenadálý úder v podobě koupě obrazu, přesněji plátna měřícího asi metr šedesát na metr dvacet, oceněného na - pro tyto přátele astronomických - sto tisíc eur. Bílé plátno v sobě pohltí odpadávající zábrany a postupně muže tlačí palčivou naléhavostí k odkrytí nejniternějších tajemství, k hledání hranic vlastního názoru a možnosti či nemožnosti naslouchat těm druhým. S brilantním humorem vede děj muže úzkou soutěskou mezi výměnou názorů, hledáním životních pozic a pochopení, kdy se nezřídka navzájem zraní o břit vytažený z nejhlubších úkrytů mysli a sežvýkané je přivede na rozcestí u samotného okraje přežití jejich přátelství.


Hra Obraz pro Horácké divadlo znamená více než pouhý zábavný a důstojný začátek jubilejní Sezóny 80. Stává se přirozeným vyústěním a příspěvkem současné dramaturgie k velmi aktuálním debatám  o svobodě a přínosu umění, ke kterým provokuje i současná tvorba HDJ. Hra totiž v sobě snoubí elegantní a svižně humornou názorovou pestrost jako i nemilosrdnost postojů lidských či uměleckých. Při pohledu na totéž se množí názory a skrze pole střetů či souznění neodvratně stoupá naléhavá potřeba vzájemné otevřenosti a přirozené touhy o posunování hranic vjemu, o obohacení se vzájemnou množinou názorů a setkání s nimi.   

Inscenování se chopil renomovaný režisér Mikoláš Tyc, který se sobě vlastní citlivostí a lehkostí buduje srozumitelným jazykem vrcholně komické situace, přičemž před nás staví celkově působivé dramatické klenutí hry. Na otázku proč a čím jej Obraz Yasminy Rezy oslovil jednoznačně odpovídá parafrází věty z této hry: „Podle mě je to skvělá komedie. Když říkám podle mě, myslím tím objektivně.“  Pod vedením Mikuláše Tyce se Zdeněk Stejskal, Stanislav Gerstner a František Mitáš mistrně orientují v trojhranném ringu, který ustanovují jejich postavy.


Ještě před začátkem sezóny

Ve dnech 4. a 5. září od 14 do 17 hodin pořádáme na Zkušebně výprodej kostýmů z divadelního fundusu – Fundus bazar. První výprodej po čtyřech letech (naposledy jsme bazar organizovali v roce 2015) jsme s velkým ohlasem uspořádali už v červnu, na konci minulé sezóny. Výprodeje využívají zejména amatérské divadelní soubory, ale i mnoho jednotlivců.


4. září v 19.00 proběhne v alternativním galerijním prostoru Blooroom Gallery (v sousedství Divadelního klubu) vernisáž instalace Recykláty z díla Jiřího Staňka, českého básníka, prozaika, recenzenta, sběratele a recyklátora, kterou jako další v řadě uspořádal kurátor Aleš Kauer.


Den otevřených dveří

Tradiční akce Den otevřených dveří, kterou pořádáme v rámci Dnů evropského dědictví, otevře také osmdesátou sezónu. Stejně jako vloni zveme diváky na samostatnou procházku budovami divadla po vyznačených trasách a mnohá setkání s divadelníky všech profesí. Divadlo otevíráme v 9.00, prohlídky trvají do 13.00 a poslední návštěvníci mohou vykročit na trasu v 12.30.

Tradiční je v Den otevřených dveří také akční nabídka vstupenek v divadelní pokladně, která otevírá výjimečně v 9.00 a až do 19.00 bude nabízet vedle informací také předplatné, dárkové vstupenky a vstupenky na září a říjen, z nichž některé se v tento den budou prodávat za zvýhodněné ceny.

Novinkou pro aktuální sezónu je především studentské Freexi předplatné a pak také změna u dárkových kupónů, které doposud platili vždy po jednu sezónu, zatímco nově je to rok od zakoupení.


Výstava fotek Igora Stančíka

Po premiéře komedie Obraz Yasminy Rezy, která otevírá osmdesátou sezónu večer 7. 9. 2019, se v divadelní galerii V suterénu uskuteční vernisáž fotografií z minulé sezóny Československá sezóna očima Igora Stančíka, jejíž součástí budou fotografie z představení, ale i zákulisní pohledy.

Reportážního fotografa Igora Stančíka, jehož doménou je sport a dokumentování operací, pozval na základě předchozí spolupráce umělecký šéf Michal Skočovský k zachycení inscenace Jediný život ještě v 78. sezóně. Jeho fotografie s duší a osobitou atmosférou jsme velmi ocenili a oslovili jsme ho k další spolupráci s naším divadlem.

Výstavu si mohou diváci prohlédnout vždy hodinu před každým představením a během přestávek, galerie V suterénu je volně přístupná z foyer velké scény.


Zkušebna

Také kurzy divadelní a pohybové výchovy na Zkušebně, které měly vloni svou premiéru, začínají už 16. září. I letos bude možné přihlásit se do kurzů divadelní výchovy určených především dětem 9-12, vedle loňské skupiny s lektorkou Michaelou Mikulovou přidáváme ještě další hodiny pro začátečníky s novou lektorkou Paulínou Mazíkovou.

Pokračují také všechny kurzy pohybové výchovy s Denisou Musilovou a Tomem Rychetským, které nabízíme rovněž nejen dosavadním, ale i novým zájemcům.

Podrobné rozpisy kurzů najdou zájemci na našich webových stránkách a konkrétní představu o náplni jednotlivých kurzů je možné získat i během Dne otevřených dveří, kdy bude svůj prosto i nabídku prezentovat také Zkušebna.


Nové tváře v divadle

S koncem jedné a začátkem následující sezóny se pravidelně obměňuje i soubor Horáckého divadla. V aktuální sezóně už diváci neuvidí herečku Annu Bazgerovou, která odešla do penze. Ze souboru odešla také herečka Tereza Slámová, kterou budou mít možnost diváci vidět v titulech z minulých sezón, v nichž bude hrát své role jako host.  Drobná změna je také j. h., které se objeví za jménem Milana Šindeláře, jehož odchod do penze rozhodně neznamená odchod z jeviště, spolupráce bude probíhat v pozici stálý host.

Do souboru pak tradičně přibyli mladí herci Anna Klára Satinská a Michal Kraus, kteří se poprvé představí v inscenaci Utrpení mladého Werthera na malé scéně, premiéra 27. září.

  • Klára Anna Satinská se narodila v Čeladné v Beskydech a vyrůstala pak v blízkém Frýdlantu nad Ostravicí. Svou hereckou dráhu započala studiem hudebně-dramatického oboru na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Po maturitě pak pokračovala v oboru činoherního herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde roku 2018 absolvovala rolí Smrti v Komedii o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista. Do angažmá nastupuje po sezóně strávené "na volné noze“.
  • Michal Kraus se narodil v Ostravě. V průběhu studia na střední průmyslové škole chemické a na gymnáziu si uvědomil, že ho oslovuje divadelní umění. Ačkoliv neměl předešlé zkušenosti s herectvím, přihlásil se k jeho studiu na brněnské Janáčkově akademii múzických umění do ateliéru Oxany Smilkové. Mezi absolventské role patří, mimo jiné, dvoj role Griša/Firs v autorské inscenaci režisérky Smilkové, která vychází z Čechovova Višňového sadu.

 

OBRAZ

  • S využitím materiálů a tiskových informací Horáckého divadla Jihlava, www.hdj.cz 


 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 29.8.2019 / 29.8.2019

Počet návštěv: 5023
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek