Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Téma
„Podmínkou pro udělení značky je nejen místní původ, ale také přispívání k dobrému jménu regionu. Navíc výrobky musí být kvalitní, šetrné vůči životnímu prostředí a jedinečné ve vztahu k Vysočině z hlediska využívaných surovin nebo tradičního postupu výroby,“ vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád, který byl členem nezávislé Certifikační komise.
Kromě nově udělených značek obnovila komise certifikát na další dva roky farmářským výrobkům Pekařství Jiří Žák z Termesiv, Sádeckému vínu Vinářství Sádek z Kojetic na Moravě, medovým perníčkům Taťány Nečasové z městysu Sněžné, Jemnickým uzeninám řadě svatovítských specialit, pivu Harach z Velkého Meziříčí, dobrotám od farmářky Boženy Kreičy z Třebíče a dřevěným stojanům s medovinou Ivy Dostálové z Nového Města na Moravě.
Síť prodejen regionálních produktů v Kraji Vysočina
Označení Certifikované prodejny regionálních produktů v Kraji Vysočina mohou opětovně využívat tři uvedené provozovny:
Domácí dobroty s.r.o., Ostašov
Jelinkova vila s.r.o., Velké Meziříčí
ROAKTIV s.r.o., Jemnice
Označení prodejny má zviditelnit a podpořit prodejny a obchůdky zaměřující se na místní produkty a napomoci regionálním producentům s odbytem jejich výrobků a služeb.
Značkou VYSOČINA regionální produkt nově oceněné výrobky
Uzené ořechy z Dalešic, Oldřich Kos, Dalešice
Mandle a vlašské ořechy jsou uzené klasickým způsobem v udírně, ochucené mořskou solí, zabalené do hygienicky vhodných sáčků a opatřené etiketou. Jediný výrobek na českém i zahraničním trhu v sortimentu uzených ořechů, které získávají uzenou chuť nikoliv přídavkem více či méně chemických přísad, ale výhradně klasickým uzením.
Medovina, Monika Eva Lamper Vincenc, Bohuslavice u Telče
Medovina, čili medové víno je zfermentovaný med. Vzniká stejně, jako vniká víno z hroznů. Vstupní surovinou je však med a voda. Je možné vyrábět medovinu jak zastudena, tak vařenou. Výrobce zkouší oba postupy, ale nevařená medovina prý vítězí. Zachovává si totiž všechny důležité minerály a vitamíny obsažené v medu a také je méně energeticky a časově náročná. Medovina neobsahuje žádné konzervanty ani dochucovadla, protože výrobce si cení čisté chuti a vůně a medu. Monika Eva Lamper Vincenc medovinu vyrábí přibližně dva roky a dodává regionálním obchodníkům.
Prosetínské trubičky, Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín u Bystřice
Prosetínské
trubičky (kremrole) jsou cukrářský výrobek. Jejich výroba je založena na
zhotovení vlastního listového těsta z kvalitních surovin. Náplň do upečených
korpusů je vyráběna šleháním a vařením kvalitního vaječného bílku, vybraného
cukru a citronové šťávy a její velkou předností je minimální cukernatost.
Konečný výrobek je lehce posypán moučkovým cukrem. Trubičky jsou vyráběny v
několika velikostech podle přání zákazníka. Prosetínské trubičky se vyrábí
podle historické technologické receptury, která se v rodině paní
Maršálkové vylepšila o speciální hnětení, převalování a chlazení listového
těsta, které je základem kvalitního výrobku. Výrobek je bez konzervantů a udrží
si tvar, chuť a nadýchanost náplně i několik dní.
Manželé Maršálkovi pečou trubičku zhruba čtyři roky a zaměřují se na region Žďárska. Často je najdete na farmářských trzích a jsou prý týdny, kdy jich pečou i tisíce nejen na trhy, ale také na oslavy nebo svatby.
Medové dobroty ze zahrádky u Tomíků, Gabriela Macholdová, Lukavec
V Lukavci vyrábějí přírodní a zázvorovou medovinu, pomazánku z medu a kakaa nebo také s oříšky, případně skořicí – tzv. Medutelu, medové kokosové suky – vše 100% přírodní produkty. Jedná se převážně o výrobky z medu, ale také o výrobky z bylin, koření nebo ovoce. Med je přímo od včelaře ze zahrádky. Bylinky jsou ručně sbírané a ručně zpracované.
Ostatní nakupované suroviny jsou té nejvyšší kvality. Produkty jsou vytvořeny tak, aby nejen chutnaly, ale aby byly i zdraví prospěšné. Medové dobroty se vyrábí podle starých, ale i vlastních originálních receptů.
Telčské pivo a pivo Bohuslavický osel, Telčský pivovar, Telč
Komise
hodnotila Telčské pivo Menhart (světlý nefiltrovaný ležák), Telčské pivo
Theodor (světlý ležák), Telčské pivo Jakub (světlé výčepní pivo), Telčské pivo
Hraběnka (nealkoholické pivo), Bohuslavického osla (světlý ležák) a
Bohuslavického osla (světlé výčepní pivo).
Telčský pivovar vaří všechny druhy podle tradiční osvědčené receptury a z kvalitních surovin. Podle Lenky Vackové, která certifikát přebírala, chtějí upozorňovat na výrobky a kvalitu Vysočiny a do budoucna plánují v Telči vybudovat svůj vlastní minipivovar.
Výrobky bezlepkové, Kristína Pleskačová, Chotěboř
Výrobky
jsou upečené nejen z bezlepkové mouky, ale i z pohanky, čočky, fazolí, jáhel,
kukuřice a rýže. Do těsta Kristína Pleskačová používá ještě brambory, škrob,
mrkev, jablka, červenou řepu a dýni, ale také lněné semínko, mák, med, ořechy,
domácí vejce a mléko. Peče chleba, rohlíky, veky, dorty, zákusky, cukroví,
svatební koláče a sušenky. Vše bezlepkově.
Suroviny
jako je červená řepa, mrkev, dýně a brambory se dají připravit na slano, ale i
na sladko a chutě jsou opravdu jedinečné. Výjimečné jsou i medové řezy, rohlíky
a chleba. Všechny recepty si sama sestavuje.
Na předávání Kristína Pleskačová dovezla medovník z pohanky, řez z fazolí nebo donátky z červené čočky. Sama měla v minulosti zdravotní problémy, které absencí bílé mouky a bezlepkových surovin úplně vymizely. Už chystá kuchařku svých originálních receptů.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se