Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Školní jídelny se vrací k tradičním receptům, vaří i diety

Školní jídelny se vrací k tradičním receptům, vaří i diety
V Kraji Vysočina je aktuálně 469 zařízení školního stravování. Za padesát let jejich existence se na jídelních lístcích objevily stovky různých jídel, jejich pestrosti dávaly normy různý význam, v poslední době se školní stravovny soustřeďují především na energetickou a biologickou hodnotou stravy, a to podle věku strávníků, kterému jsou výživové normy přizpůsobovány. „Každá porce by měla obsahovat základní živiny jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, stopové prvky, vitaminy. Jde o poměrně složité propočty, které sledují průměrnou měsíční spotřebou vybraných druhů potravin na strávníka a den, které stanoví příslušná vyhláška ministerstva školství a zdravotnictví. Měsíční spotřeba vybraných potravin odpovídá průměru s přípustnou tolerancí + - 25% s výjimkou tuků, kde množství volných tuků představuje horní hranici, množství zeleniny, ovoce, luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit,“ uvádí Olga Johanidesová z krajského úřadu, která školní jídelny na Vysočině metodicky ve
 

 
 

 „Každá porce by měla obsahovat základní živiny jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, stopové prvky, vitaminy. Jde o poměrně složité propočty, které sledují průměrnou měsíční spotřebou vybraných druhů potravin na strávníka a den, které stanoví příslušná vyhláška ministerstva školství a zdravotnictví. Měsíční spotřeba vybraných potravin odpovídá průměru s přípustnou tolerancí + - 25% s výjimkou tuků, kde množství volných tuků představuje horní hranici, množství zeleniny, ovoce, luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit,“ uvádí Olga Johanidesová z krajského úřadu, která školní jídelny na Vysočině metodicky vede.

 

Určité úpravy stravy v nabídce školních jídelen si v současné době žádají i zdravotní specifika strávníků. V minulém roce vařilo 16 jídelen v regionu navíc speciální bezlepkovou dietu, pět z nich navíc nabízelo i dietu diabetickou. V letošním školním roce zabezpečuje dietní stravování vlastní přípravou diet už 20 jídelen. Navíc u všech škol je možnost donášky vlastní dietní stravy, školní jídelny zajistí regeneraci pokrmu a výdej strávníkovi. „Zejména ve školních jídelnách  mateřských škol je reagováno i na přizpůsobené školní stravování z důvodu alergie. Vždy je s rodiči malých strávníků dohodnut individuální postup na základě lékařského doporučení. Je to obrovský posun oproti minulosti, kdy vlastní nebo speciální menu nebylo akceptováno a děti s jinými výživovými potřebami tak byly ve svém důsledku ze stravování vyloučeny,“ uzavírá Olga Johanidesová.

 

Denně se ve školních jídelnách na Vysočině odstravuje více než 68 tisíc dětí, žáků a studentů, více než 10 tisíc pracovníků škol a 11 tisíc cizích strávníků.

Samotné vaření je v rukou 363 vedoucích školních jídelen, 1064 kuchařů, 381 pomocných sil, 21 cukrářů a řezníků a 71 technicko-hospodářských pracovníků.

 

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 10.10.2014 / 10.10.2014

Počet návštěv: 3973
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek