Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Téma


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2016 ovládl tým domácí hotelovky

Kuchař Vysočiny 2016
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod vyhlásila letos historicky první ročník gastronomické soutěže žáků středních škol Kraje Vysočina s názvem Kuchař Vysočiny Junior 2016. Záštitu nad akcí převzala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která také zasedla v první porotě, aby výtvory všech osmi soutěžních týmů ohodnotila. „Po náročném dni v kuchyni před sebou máme osm jídel, za která se jednotlivé týmy rozhodně nemusí stydět. Je vidět, že jste si vybrali dobré řemeslo a naplňujete heslo „zlaté české ručičky“, řekla před vyhlášením celkového pořadí krajská radní.
 

 
 

Na prvním místě se nakonec umístil tým z domácí Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Lukáš Gažák a Nela Pálková, který za svůj rolovaný filírovaný králičí hřbet obalený v pistáciích a serranu s variací špenátového a dýňového pyré od poroty získal celkem 308 bodů. Druhý skončil tým OA a HŠ Třebíč (Ondřej Procházka, Valerie Sýkorová) a třetí příčku obsadil Dominik Vlček a Iveta Vokurková z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava.

 

Úkolem každého dvoučlenného týmu bylo během časového limitu dvou hodin připravit hlavní chod s omáčkou a dvěma přílohami ve čtyřech porcích. Soutěžící z řad žáků středních gastronomických škol Kraje Vysočina museli povinně použít králičí hřbet a brambory, ostatní ingredience už volili podle svého uvážení.

 

Jejich kuchařské výtvory hodnotily dvě poroty. První, v čele s předsedou Jiřím Roithem, absolventem mezinárodní gastronomické školy The International Culinary Schools at The Art Institutes ve Vancouveru v Kanadě a kuchařem v top restauracích Toronta v jedné osobě, hodnotila vzhled pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci a v neposlední řadě chuť a vůni. „Snažili jsme se jednotlivým týmům říci konstruktivní kritiku, která jim pomůže se v kuchařském řemesle posunout dál. Společnou chybou většiny soutěžících bylo, že u suššího králičího hřbetu používali zbytečně vysoké teploty. Je to ale dáno tím, že ještě nemají tolik zkušeností a srovnání technik úpravy masa různými technikami,“ řekl předseda poroty Jiří Roith.

 

Druhá odborná komise byla složená z učitelů odborného výcviku gastronomických škol v Jihlavě, Třebíči a v Havlíčkově Brodě. Hodnotila hlavně práci v kuchyni, technickou zručnost, dodržování hygienických pravidel, ale také týmovou spolupráci a nakonec i úklid prostor.

 

„První ročník jsme úspěšně zvládli a věřím, že jsme nastolili tradici, která by mohla v dalších letech pokračovat. Určitě chceme zorganizovat druhý ročník soutěže a dál podporovat mladé a šikovné kuchaře na Vysočině,“ uvedl ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Jiří Forman s tím, že pro další ročníky soutěže plánují zapojit studenty z partnerských regionů Kraje Vysočina, například z Nitranského samosprávného kraje nebo z Dolního Rakouska.

 

  • tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Mgr. Ondřej Rázl
Vytvořeno / změněno: 31.3.2016 / 31.3.2016

Počet návštěv: 9702
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek