Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Společné cvičení Nemocnice Jihlava, Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, Policie ČR, Městské policie a Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina

květen 2008 - Dvorce na Jihlavsku
27. květen 2008 - Jihlava, Dvorce
Rozsáhlý cvičný zásah u havarovaného autobusu zahájily u Dvorců na Jihlavsku složky Integrovaného záchranného systému v úterý 27. května 2008 po jedenácté dopoledne. Statistiky ukazují, že dopravní nehody s velkým počtem zraněných nejsou nijak vzácné a tak získané zkušenosti a procvičení záchranných postupů nebudou určitě na škodu.Mezi hlavní cíle cvičení patřila prověrka spolupráce složek integrovaného záchranného systému při hromadném neštěstí, spojení, komunikaci mezi zasahujícími týmy navzájem a s operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby. Záchranné týmy ze všech oblastí našeho kraje pod dohledem přísných rozhodčí procvičovaly především záchranu osob, třídění, ošetření a terapii zraněných, nácvik stavby stanu pro likvidaci následků hromadných neštěstí a nácvik transportu raněných do zdravotnického zařízení dle určených priorit.
 

 
 

Lukáš Kettner, ředitel Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, v rozhovoru s novináři uvedl: „Cvičení děláme každoročně několik. I díky nim jsme tak dobře zvládli letošní hromadnou nehodu v březnu na dálnici D1. Dnešní nácvik navazuje na předchozí, ve kterých jsme se učili raněné především vyprošťovat a ošetřovat. Dnešní je zaměřený hlavně na přesun pacientů do nemocnic a na vedení jejich zdravotní dokumentace přímo na místě nehody. Důležitým úkolem je také vyzkoušet komunikaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému v terénu na našem novém radiovém kanálu. Další cvičení nás čeká na podzim na Pelhřimovsku. V nočních hodinách budeme procvičovat záchranu a ošetřování osob z hořícího rekreačního střediska a jejich efektivní rozvoz do okolních nemocnic.“

Druhá část tohoto cvičení po jedné hodině odpolední pokračovala v Nemocnici Jihlava. Úkolem bylo procvičit aktivaci Traumatologického plánu a činnost zdravotnického zařízení po příjezdu sanitek se zraněnými. Před příjezdem sanitek musí v krátké době vyřešit svolání a aktivaci krizového štábu nemocnice, spolupráci s Městskou policií při regulaci příjezdové a odsunové trasy, vytvořit týmy a stanoviště pro příjem zraněných, dokumentaci a vnitronemocniční přepravní prostředky, připravit operační sály a řadu dalších úkolů. Nemocnice přijala 20 raněných pacientů, z toho 5 těžce a 15 středně těžce a lehce raněných. Hlavní je nyní ošetření těžce a středně zraněných, prověření reálné možnosti provedení urgentních zákroků až po uložení na lůžko a vyšetření a případná hospitalizace lehce zraněných.

Na závěr cvičení se schází krizový štáb, pozorovatelé a hosté a náročně hodnotí nácvik. Přes drobné připomínky je závěr jednoznačný – Nemocnice Jihlava je připravena zvládnout urgentní péči pro nacvičovaný rozsah hromadného neštěstí. Příjem většího počtu těžce raněných je však limitovaný omezeným počtem přístrojů pro intenzivní péči.

Spolupráce záchranářů, hasičů a policie na místě hromadného neštěsí je nutná. V Nemocnici Jihlava je zdraněným poskytnuta další neodkladná léčebná péče.

 

Společné cvičení Nemocnice Jihlava, Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, Policie ČR, Městské policie a Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 27.5.2008 / 27.5.2008

Počet návštěv: 17108
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek