Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Svět síťové generace, web 2.0 a sociální sítě

 

 
 

Svět síťové generace, web 2.0, sociální sítě a soukromí

 

V lavicích základních a středních škol usedla tzv. síťová generace. Nejvíc příslušníků má ve věkové skupině do 20 let. Formují ji nové technologie a média. Její členové již nejsou jen pasivními příjemci informací z internetu, ale více než ostatní se také podílejí na jeho tvorbě.

Síťovou generaci a její hodnoty popsal pedagogům na včerejším semináři v Pelhřimově odborník na danou problematiku Daniel Franc. Vyzdvihl fakt, že tato generace má oproti předchozím zcela rozdílnou sociální zkušenost, což představuje obrovský sociologický fenomén a možný námět pro řadu výzkumů.

Web první generace, který sloužil k jednosměrné prezentaci informací, nahradil web generace druhé. Ten je charakterizován obousměrnou komunikací. Obsah internetu tvoří sami uživatelé vkládáním a sdílením různých materiálů a informací. Toto lze samozřejmě využít i ve škole. Není však dobré se nutit např. do tvorby školní stránky na facebooku jen proto, že je to moderní. Síťová generace iniciativu, která není upřímná, okamžitě odhalí.

Při pohybu ve světě internetu a na sociálních sítích je třeba dbát také na ochranu soukromí. Mark Zuckerberg, zakladatel facebooku, jedné z nejpopulárnějších sociálních sítí současnosti, prohlásil, že soukromí je mrtvé. Dnes, kdy je člověk sledován prakticky neustále, se tato myšlenka jeví jako velmi opodstatněná. Přesto lze své soukromí do jisté míry chránit. Profil na facebooku je možné zabezpečit  a jasně nastavit, jaký druh informací mohou vidět pouze blízcí přátelé a co se zobrazí ostatním. Rodiče by neměli zapomínat na fakt, že facebook je oficiálně určen až pro děti od 13 let. Daniel Franc podotkl, že hlavní nebezpečí sociálních sítí nespatřuje tolik v hrozbě kyberšikany jako spíše v marketingových aktivitách a iniciativách, které se zde formují. Připomenout můžeme někdejší házení vajec po politicích při volebních mítincích.

Seminář, který uspořádal tým Individuálního projektu „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“, uzavřel lektor myšlenkou, že není třeba v sociálních sítích spatřovat kdovíjaké zlo. Celou situaci přirovnal k vynálezu knihtisku, ten také společnost velmi ovlivnil, avšak nezničil.     

 
 
Zodpovídá: Mgr. Petr Švanda
Vytvořeno / změněno: 10.6.2011 / 10.6.2011

Počet návštěv: 14053
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek