Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Unie zvažuje, jak lépe sladit boj proti zločinu

Unie zvažuje, jak lépe sladit boj proti zločinu
Belgické předsednictví v Radě EU si vytklo za cíl vnést harmonii do koordinace boje proti trestné činnosti.
 

 
 

Společně s odstraňováním bariér mezi členskými státy EU je stále palčivější i otázka zajištění bezpečnosti občanů a efektivní spolupráce policejních a dalších orgánů v zemích sedmadvacítky. Přestože na teoretické rovině se na nutnosti této koordinace shodnou všichni, v praxi narážejí členské státy na řadu problémů.

V oblasti vnitřní bezpečnosti je na úrovni EU přijímáno velké množství iniciativ, strategií a akčních plánů, které však na sebe často nenavazují a někdy se mohou dokonce i překrývat. To pak činí situaci v této oblasti poněkud nepřehlednou a roztříštěnou a má to i vliv na koordinaci činnosti policejních a expertních orgánů.

Zlepšit tuto situaci si vytklo za cíl nynější belgické předsednictví v Radě EU. To přišlo s projektem nazvaným Harmony (Harmonie), který v oblasti justice a vnitra považuje za jednu ze svých priorit.

Hlavní myšlenku projektu lze charakterizovat jako úsilí o sjednocení existujících iniciativ do jednoho modelu, který by komplexně zahrnoval oblast boje proti organizované a závažné trestné činnosti. Belgičané tímto novým přístupem chtějí překlenout existující mezeru mezi iniciativami přijímanými na úrovni EU na jedné straně a jejich skutečnými naplňováním členskými státy na straně druhé.

V praxi si lze tuto myšlenku představit jako důraz na praktické aspekty policejní spolupráce a spolupráce všech klíčových subjektů, se snahou o maximální využití existujících předpisů a pravomocí a o snahu zaměřit se na několik klíčových problémů.

Cílem projektu je zapojit experty zodpovědné za naplňování priorit na národní úrovni již do přípravné fáze a tím zvýšit jejich motivaci pro následné praktickou realizaci iniciativ na národní úrovni. Belgický projekt klade důraz na rozvíjení spíše menšího počtu priorit v oblasti boje proti kriminalitě narozdíl od předkládání mnoha plánů a iniciativ, které vedou k rozmělnění úsilí a omezeným výsledkům.  

Jde o další doklad velmi živé činnosti v této oblasti unijní politiky, do níž přinesla značné změny Lisabonská smlouva.

Zroj: Stálé zastoupení ČR při EU

 
 
Zodpovídá: Mgr. Jan Skála
Vytvořeno / změněno: 28.9.2010 / 28.9.2010

Počet návštěv: 20659
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek