Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

V sociálních službách dlouhodobě dochází ke specializaci péče

Financování a rozvoj sociálních služeb je v příštím roce promítnuto do právě schváleného státního rozpočtu na rok 2016. Už druhým rokem rozdělují finanční prostředky na provoz sociálních služeb jednotlivé kraje. "Uplynulý bezproblémový rok ve financování svědčí o tom, že toto rozhodnutí bylo správné a to z důvodu nastavení potřebnosti jednotlivých služeb pro obyvatele a dále i z pohledu operativního řešení případů, kdy bylo třeba přehodnotit jednotlivé priority ve financování. K stabilizaci v oblasti financování přispívá i to, že už druhým rokem finanční prostředky dostačují trendu vývoje v sociálních službách a také reflektuje současný demografický vývoj. Ten vykazuje nadále stárnutí populace," říká krajský radní pro oblast sociálních věcí a prorodinné politiky Petr Krčál.
 

 
 

Na Vysočinu se v letošním roce dostane téměř 444 miliónů korun na financování sociálních služeb. "V těchto provozních finančních prostředcích jsou zahrnuty i prostředky na zvýšení mezd. O té rozhodla vláda už v závěru roku 2015. Konečné rozdělení finančních prostředků na služby proběhne v průběhu měsíce lednu 2016 a poté budou Zastupitelé Kraje Vysočina jednat o jednotlivých směrech ve financování sociálních služeb, které tvoří ucelenou síť zabezpečující terénní, ambulantní služby a lůžková zařízení," doplňuje Petr Krčál. Samostatnou kapitolu hrají služby sociální prevence. Rok 2016 je také prvním rokem, kdy by těchto službách začínají platit vyrovnávací platby.


„Současný stav ve financování sociálních služeb lze označit jako stabilní Dokonce dochází ke zvyšování mezd pracovníků v sociálních službách, což je velice dobrá zpráva pro všechny Ty, kteří velice tvrdě pracují v oblasti zlepšování životního standardu zdravotně a mentálně postižených lidí. Kraj Vysočina dal do financování sociálních služeb přes 120 milionů korun. I v roce 2016 má v rozpočtu připravenu částku, která zabezpečuje rozvoj služeb pro seniory, zdravotně postižené a také pro rodiny s dětmi,“ říká krajský radní pro sociální oblast.


V příštím roce budou zastupitelé Kraje Vysočina schvalovat také novou Střednědobou koncepci rozvoje sociálních služeb, což je hlavní plánovací dokument a také se podle něj bude řídit celé financování sociálních služeb v letech 2016 – 2018. „Pro jednotlivé poskytovatele sociálních služeb to znamená určitou stabilizaci a možnost plánování sociálních služeb v jednotlivých mikroregionech,“ dodává k celkové situaci krajský radní Petr Krčál, který o financování sociálních služeb pravidelně jedná s vedením ministerstva práce a sociálních věcí.


V sociálních službách navíc v posledních letech dochází k výrazné specializaci, které vedou k budování nových kapacit lůžkových zařízení v oblasti péče o lidi s jednotlivými druhy demencí, ale také specializace zařízení pro lidi s poruchou autistického spektra. V příštím roce by měl vyrůst nový pavilon v Havlíčkově Brodě. Kraj Vysočina dostavěl nový pavilon pro sociální péči o lidi po autonehodách a mozkových příhodách. Ten bude slavnostně otevřen v květnu příštího roku. Připravují se i komerční projekty v oblasti sociálních službách a které mohou dlouhodobě pomoci vyřešit současný zájem po lůžkových zařízeních v Humpolci, Žďáru nad Sázavou, Telči a v dlouhodobém horizontu i v krajském městě Jihlava.


  • tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Mgr. Ondřej Rázl
Vytvořeno / změněno: 16.12.2015 / 16.12.2015

Počet návštěv: 7455
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek