Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

V sídle Kraje Vysočina se uskutečnila Mezinárodní konference příkladů dobré praxe předcházení vzniku odpadů

Konference o odpadech
Kongresový sál Krajského úřadu Kraje Vysočina zaplnilo na 70 zástupců samospráv a úředníků odpadového hospodářství pověřených obcí z Kraje Vysočina, ale také zástupců z partnerských regionů Dolní Rakousko, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Všichni se totiž ve středu 6. dubna účastnili Mezinárodní konference příkladů dobré praxe v problematice předcházení vzniku odpadů a opětovného použití. „Zazněly prezentace ke zpětnému odběru elektrospotřebičů nebo zelenému úřadování. Zástupkyně Oblastní charity v Jihlavě prezentovala aktivitu sociálních šatníků. To v Brně řeší opětovné použití unikátním způsobem. Lidé darují nepotřebné funkční věci – oblečení, nábytek, hračky a z výtěžku je financována výsadba okrasné zeleně ve městě,“ vyjmenoval zajímavá témata konference radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství a životního prostředí Zdeněk Chlád.
 

 
 

Součástí odpoledního bloku přednášek bylo vystoupení Renaty Plackové ze Sítě ekologických poraden, která se zabývala tématem Jak na odpady na úřadě. Doporučovala přesné dávkování čisticích prostředků nebo upozornila na efektivní soutěžení energií za celý úřad včetně jeho zřizovaných institucí. Christiane Hannauer z  Dolního Rakouska přiblížila prioritu číslo 1, a to jakým způsobem předcházejí vzniku odpadů. „Naši jižní sousedé mají velice dobré zkušenosti s tzv. Čistými festivaly. V mobilních přívěsech mají myčky na nádobí, které skleničky, hrnky nebo lžičky umyjí a dále je používají, a proto nepotřebují plastové kelímky nebo umělohmotné příbory,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Eva Horná.

 

Dalším zajímavým nápadem na předcházení odpadů byla opět myšlenka od partnerů z Dolního Rakouska, kde funguje tzv. databanka, ve které lidé nabízejí to, co už nepotřebují a zájemci si věci za rozumnou cenu odkoupí. V roce 2015 služba evidovala zhruba 57 tisíc zájemců. Osvědčili se i Opravárenské kavárny, kam zajdete na zákusek a na kávu a mezitím vám na počkání odborník například opraví rozbitý budík, švadlena zkrátí kalhoty nebo přešije zip u bundy.

Příklady dobré praxe spolkové země Dolní Rakousko, Jihomoravského a Jihočeského kraje zazněly v rámci meziregionální spolupráce.

 

Závěr celodenní konference oživila módní přehlídka výtvorů studentů Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava – Helenín. K vidění byly šaty z použitých čajových sáčků, kusů gramodesek nebo hracích karet.

 

Nový Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025, který letos v únoru schválilo krajské zastupitelstvo, obsahuje Program na předcházení vzniku odpadů a jeho součástí jsou i osvětové aktivity na podporu vzdělávání. Jednou z nich byla i tato mezinárodní konference financována z projektů spolupráce Kraje Vysočina s kolektivními systémy ASEKOL a.s., ELEKTROWIN a.s.

 

  • Eva Navrátilová, Odbor životního prostředí a zemědělství
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    tel.: 564 602 522, e-mail: navratilova.e@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 7.4.2016 / 7.4.2016

Počet návštěv: 6028
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek