Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Tiskoviny kraje


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Ve školních jídelnách chutná dětem tradiční česká kuchyně

Ve školních jídelnách chutná dětem tradiční česká kuchyně
Ve finále letošního kulinářského klání Nejlepší kuchař 2018 zabodovaly jídelny z Vysočiny. První místo v kategorii základních škol připadlo Centrální školní jídelně Třebíč a třetím místem v kategorii mateřské školy o sobě nechala slyšet Mateřská škola Nové Město na Moravě. „Ač každá z oceněných jídelen vaří pro jinou kategorii strávníků, vždy za dobrotou na talíři hledejte šikovné paní kuchařky, které vaří s fantazií a maximální chutí,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu. Stále platí, že prim mezi nejoblíbenějšími jídly, alespoň podle nejlepších kuchařských týmů z Vysočiny, drží buchtičky s krémem, krupicová kaše a tradiční česká svíčková omáčka s knedlíkem.
 

 
 

Centrální jídelna Třebíč letos vyhrála klání Nejlepší kuchař s menu: drůbeží závitek se špenátem, karotková rýže a salát z trhaných listů. Denně v této školní kuchyni uvaří 1600 porcí, strávníci si mohou vybrat ze tří nabízených jídel. V současnosti připravují také 15 bezlepkových porcí nebo jednu porci tzv. šetřící diety pro rekonvalescenta po prodělané mononukleóze. Výjimkou není příprava dia obědů, bezlepkové nebo bezlaktózové menu. Centrální jídelna zajišťuje pravidelné zdravé stravování pro všechny třebíčské základní školy a chutná zde i gymnazistům, studentům hotelové školy a obchodní akademie. Veřejnost sem chodí nejraději na tradiční peciválky s mákem.  Podle ředitelky jídelny Drahomíry Trnčíkové pro její tým není nic nemožné. Už hravě zvládají připravit koblížky ze 130 kg mouky.

Mateřská škola v Novém Městě na Moravě ve své soutěžní kategorii zabodovala šlehaným tvarohem s chia semínky s dýňovým přelivem a ovesnou sušenkou, pomazánkou z grilovaných paprik a lučiny s cereální bagetou, pomazánkou tuňákovou s avokádem na slunečnicovém chlebu. Jídelna zajišťuje denně cca 780 porcí pro přilehlou spádovou oblast. Hana Kloudová z novoměstské jídelny si chválí malé strávníky, kteří se za poslední tři čtyři roky naučili vychutnat si zdravé jídlo, nejraději mají čočkový salát nebo rizoto z krup s dobře upečeným kuřátkem.

 

Zajištění zdravého stravování pro školní i předškolní děti je základem pro jejich zdravý vývoj.


Foto: Setkání zástupců úspěšných školních kuchyní s radní Kraje Vysočina Janou Fialovou.

kuchyněkuchyně

  • Více informací: Olga Johanidesová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 30.11.2018 / 30.11.2018

Počet návštěv: 6445
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek