Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Téma
V Kraji Vysočina hospodaří v zemědělství více než 4 100 subjektů, které mají různou velikost a na krajských akcích a výstavách se prezentují potraviny vyrobené regionálními výrobci. Průměrná spotřeba konzumního mléka na jednoho obyvatele naší republiky se pohybuje v posledních letech okolo 58 litrů za rok. Sýrů pak každý z nás zkonzumujeme v průměru 13 kg za rok, z toho 2 kg připadá na tavené sýry, 11 kg nám tedy zbývá na přírodní sýry. Sýry jsou nejčastěji vyráběny z kravského, ovčího, ale i kozího mléka. Prezentaci nejrůznějších sýrů nejen našich producentů můžete vidět, ochutnat a nakupovat v rámci tradičních Mlékárenských dnů v Přibyslavi, kde se v letošním roce konal již 29. ročník. Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Známe sýry, které jsou ochuceny bylinkami, různým kořením, ořechy, šunkou či dalšími přísadami.
O nákupu konkrétního výrobku často rozhoduje u spotřebitelů balení nebo etiketa, a právě nejlepší sýrové etikety hledá už od roku 1973 Klub sběratelů kuriozit. Také letos lze v anketě hlasovat pro 26 zajímavých etiket s novými náměty, které byly na trh uvedeny v roce 2020. Na www.sberatel-ksk.cz mohou hlasující zvolit mezi etiketami tu, která se jim nejvíce líbí z hlediska estetického, grafického i funkčního, k dispozici mají celkem šest hlasů.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se