Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zabezpečení WiFi sítě

 

 
 

Svou bezdrátovou síť pravděpodobně nevidíte, ale její zabezpečení by pro Vás mělo být důležité. Technické prostředky k zabezpečení jsou k dipozici, záleží tedy pouze na Vaší vůli a zodpovědnosti.

 

  1. Prvním možným krokem základního zabezpečení by měla být změna názvu SSID (název sítě) případně jejího skrytí, kdy se připojí pouze ten, kdo o této síti ví. Toto opatření je možné prolomit, ale mohlo by některé podvodníky odradit.
  2. Heslo na přístup do WiFi sítě by mělo být dostatečně silné a odlišné od názvu SSID. Návod na vytváření silných hesel naleznete zde.
  3.  Dalším krokem by mělo být nastavení nového jména a hesla administrátora routeru - klasické admin/admin znamená, že router za pár hodin už nemusíte mít pod kontrolou Vy.
  4. WiFi routery často umožňují i filtraci podle MAC adres (unikátní číslo hardware), takže v bezpečných sítích je dobré nastavit seznam povolených MAC adres - pokud "útočník" nebude mít tu správnou adresu, do sítě se nedostane.
  5. Co se týče nastavení zabezpečení, resp. šifrování. Většina uživatelů se spoléhá především na WEP ochranu. Tato metoda je velmi jednoduše prolomitelná, i když je stále lepší než zcela otevřená síť. Pokud máte starou Wifi kartu, která podporuje pouze WEP, zapněte alespoň tento, a zvolte si silné heslo. Návod, jak vytvořit silné heslo naleznete zde.
  6. Optimální pro domácí zabezpečení je WPA-PSK a silnější WPA2-PSK a šifrování alespoň pomocí TKIP (Das Temporal Key Integrity Protocol) či nejlépe AES (Advanced Encryption Standard). Pokud váš router i karta podporuje WPA2-PSK, zvolte si je, jinak použijte WPA-PSK, a jako šifrování AES, pokud to Vaše zařízení neumí, tak TKIP. Opět vše zabezpečte silným heslem. Návod na vytváření hesel naleznete zde.
  7. Pokud nejste sami schopni si nastavit zabezpečení sítě nebo se tomu nechcete věnovat, obraťte se na firmy poskytující Bezpečný internet. Jejich přehled naleznete zde.
 
 
Zodpovídá: Bc. Lucie Časarová
Vytvořeno / změněno: 21.3.2011 / 21.3.2011

Počet návštěv: 40443
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek