Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane devatenáct žáků

Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane devatenáct žáků
Čtvrtým rokem otvírá Kraj Vysočina pro devatenáct vybraných žáků ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraji na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
 

 
 

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků těchto krajských škol:

• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč

• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

 

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V loňském roce absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrařů Jana Horkého, žáci 3. ročníků vloni i letos obdrželi pozvání na Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast na mezinárodním finále soutěže Tropheé Mille ve francouzské Remeši. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni. 


V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina 16 oborů se zaměřením na gastronomii.


gastroakademie

gastroakademie

gastroakademie

gastroakademie

gastroakademie

gastroakademie

  • Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz  
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 2.10.2019 / 2.10.2019

Počet návštěv: 3649
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek