Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2006

28. únor 2006
 

 
 

Zápis z jednání

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2006

konaného dne 28. 2. 2006

 

Přítomni:

1. Antonín Holub (místopředseda)

 

2. Jiří Malina

 

3. Pavel Maslák (předseda)

 

4. František Plášil

 

5. Jan Murárik

 

Nepřítomni:

1. Antonín Mičán

5. Jiří Průža

2. Milan Plodík

6. Jan Slámečka

3. Jiří Havlíček

7. Pavel Kopecký

4. Miroslav Šimon

8. Jaroslav Huňáček

 

Program:

1.       Zahájení jednání;

2.       Návrh sjednocení systému vyhlašování požárního poplachu jednotkám SDH obcí kraje Vysočina;

3.       Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2006;

4.       Jednání s ředitelem HZS kraje Vysočina;

5.       Diskuse, různé;

6.       Závěr;

 

 

1.       Zahájení jednání a schválení programu

P. Maslák, předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina (dále jen BK), zahájil jednání. Přivítal všechny přítomné. Dle počtu přítomných členů konstatoval, že komise není usnášeníschopná. Přednesl program zasedání, ten byl 4 hlasy schválen. K zápisu z minulého jednání nebyly vzneseny žádné připomínky.

Přítomným představil ředitele odboru IZS Hasičského záchranného sboru kraje  (dále HZS ) kpt. Ing. Libora Hanušku.

 

2.   Návrh sjednocení systému vyhlašování požárního poplachu jednotkám SDH obcí kraje Vysočina;

P. Maslák informoval přítomné o projednání systému vyhlašování požárního poplachu „KANGA“ na Radě kraje Vysočina dne 7. února 2006. V současné době je připraven dopis hejtmana kraje s žádostí o spolufinancování projektu. Bude odeslán na ministerstvo vnitra, ministerstvo zemědělství a GŘ HZS.

K tomuto bodu jednání nebyly vzneseny žádné dotazy.

 

3.   Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2006;

 

P. Maslák stručně okomentoval předložený materiál BK-02-2006-03 Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku SH ČMS – Krajskému sdružení hasičů kraje Vysočina a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2006. Přítomné informoval o schválení příspěvku  na věcné výdaje jednotek Sboru dobrovolných hasičů obcí kraje Vysočina (dále jen SDH) v celkové výši 5.800.000,- Kč. Uvedená částka se skládá z částky 1.270.000,- Kč – příspěvek na soutěže; 100.000,- Kč – rezerva dle těchto zásad a 4.430.000 – příspěvek na rozvoj akceschopnosti jednotek SDH obcí zařazených do plošného pokrytí kraje Vysočina schváleného Ministerstvem vnitra Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR.

Způsob přerozdělování poskytnutého příspěvku na jednotlivé sbory je vymezen v předloženém materiálu, který bude součástí zápisu. Odlišnost od předchozích Zásad spočívá v jejich samostatném vypracování. Krajský výkonný výbor SDH doporučil hejtmanovi kraje Vysočina, aby se Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku SH ČMS - Krajskému sdružení hasičů kraje Vysočina a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2006zpracovávaly samostatně a finance se rozdvojili.

P. Maslák informoval o úkolu Krajského SDH přerozdělit poskytnutý příspěvek na 934 sborů a předložit přehled soutěží na rok 2006 hejtmanovi kraje Vysočina. P. Maslák vysvětlil přítomným, že tento materiál musí být schvalován Zastupitelstvem kraje Vysočina, protože poskytovaná částka je vyšší než 200.000,- Kč a Rada kraje Vysočina může schválit poskytnutí příspěvku jen do této výše.

K tomuto materiálu nebyly vzneseny žádné dotazy.

 

Usnesení 03/02/2006/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje radě kraje

schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku SH ČMS – Krajskému sdružení hasičů kraje Vysočina a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2006.

Usnesení bylo přijato x hlasy, zdržel se x, proti x.  Elektronické hlasování.

 

P. Maslák stručně pohovořil o předloženém materiálu BK-02-2006-03 Poskytnutí dotace obcím kraje Vysočina na výdaje na akceschopnost – pohotovost Jednotek požární ochrany II (dále JPO). Na zasedání kraje Vysočina dne 21. 12. 2005 byl schválen rozpočet kraje Vysočina na rok 2006. Součástí rozpočtu je i příspěvek ze státního rozpočtu ČR ve výši 3.910.000,- Kč, který je určen jednotkám SDH vybraných obcí a slouží na odbornou přípravu, mzdové výdaje a pojistné za výkon služby formou pohotovosti v kategorii JPO II, úhradu výdajů za uskutečněný zásah a věcné vybavení jednotky SHD obcí kategorie JPO II nebo JPO III.

P. Maslák uvedl, že tyto zásady Ministerstva financí pro poskytování státního příspěvku platí již tři roky a Rada kraje Vysočina schválila manuál pro čerpání státních účelových příspěvků v roce 2003.

K tomuto bodu nebyly vzneseny žádné dotazy.

 

Usnesení 04/02/2006/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje radě kraje

schválit Poskytnutí dotace obcím kraje Vysočina na výdaje na akceschopnost – pohotovost JPO II.

Usnesení bylo přijato x hlasy, zdržel se x, proti x.

 

4. Diskuse, různé

P. Maslák navrhnul změnu programu, kdy se bod Diskuse, různé prohodí s bodem Jednání s ředitelem HZS kraje Vysočina. Přítomní souhlasili se změnou programu.

V rámci tohoto bodu hovořil p. Maslák o těchto tématech:

 

·         přípravě novely nařízení kraje Vysočina, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany. Novela je zpracována a předložena Krajskému úřadu kraje Vysočina a hejtmanovi kraje Vysočina k připomínkování. Kraj Vysočina nařízením bere na vědomí členění JPO. Do roku 2010 má být vypracována koncepce, ve které budou zahrnuta nejoptimálnější řešení dojezdů hasičských jednotek do katastrů dle rizik. Přítomným bylo objasněna souvislost mezi plošným pokrytím a poplachovým plánem.

Úkol: Členům BK rozeslat soubor s novelou vyhlášky a plošným pokrytím dle novely

Odpovědnost: koordinátor, J. Murárik

·         zasedání Povodňové komise kraje Vysočina, na které se hovořilo o spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem a včasném předávání informací kraji Vysočina a špatné koordinaci povodňových komisí obcí kraje Vysočina

·         zasedání pracovní skupiny „Centrální integrované pracoviště“, která se zabývá analýzou potřeby  zřízení Centrálního integrovaného pracoviště (CIP) – jednotné operační středisko Integrovaného záchranného systému (IZS) dle nařízení vlády, které se zabývá koncepcí součinnosti složek IZS.

·         Ukončení pracovní skupiny „D1“, jež se zabývala problematikou kritického úseku dálnice D1. P. Maslák poděkoval všem členům pracovní skupiny a Oddělení pro řešení mimořádných situací KrÚ kraje Vysočina za administrativní podporu. Pracovní skupina odvedla spoustu práce, jejímž výsledkem jsou přijatá opatření na dálnici D1. Tato opatření by měla zvýšit bezpečnost na této komunikaci.

 

 

 

 

5. Jednání s ředitelem HZS kraje Vysočina

Kpt. Ing. Libor Hanuška ukázal přítomným mapy plošného pokrytí a vysvětlil situaci požární ochrany v kraji Vysočina. Poté následovala prohlídka prostor Požární stanice Sokolovská 2, Jihlava.

6. Závěr

Předseda BK poděkoval přítomným za účast a ukončil jednání. Termín zasedání BK č. 3/2006 byl stanoven na úterý 21. března 206, ve 13:00 hodin, v prostorách Policie ČR, Okresní ředitelství Vrchlického 50, Jihlava.

 

 

 

 

Pavel Maslák v. r.

předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

 

 

Zpracoval Jan Jaroš dne 1. 3. 2006.

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 6.3.2006 / 22.9.2006

Počet návštěv: 4180
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek