Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2007

27. únor 2007
 

 
 

 

Zápis z jednání

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2007

konaného dne 27. 2. 2007

 

Přítomni:

1. Antonín Holub (místopředseda)

6. František Plášil

2. Jaroslav Huňáček

7. Milan Plodík

3. Pavel Kopecký

8. Jan Slámečka

4. Jiří Malina

9. Miroslav Šimon

5. Pavel Maslák (předseda)

10. Jan Murárik (tajemník)

Omluveni:

1. Jiří Havlíček

 

2. Antonín Mičán

3. Jiří Průža

Hosté:

1. Drahoslav Ryba (HZS kraje Vysočina)

 

 

Program:

1.        Zahájení jednání;

2.        Aktuální informace Letecká základna Náměšť nad Oslavou;

3.        Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2007;

4.        Závěrečná zpráva a hodnocení krizové situace na VD Mostiště,

5.        Jednání s ředitelem HZS kV, plk. Ing. Drahoslavem Rybou;

6.        Diskuse, různé;

7.        Závěr.

 

1.  Zahájení jednání a schválení programu

Pavel Maslák, předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina (dále jen „BK“), zahájil jednání, přivítal všechny přítomné a přednesl program jednání. P. Maslák a J. Murárik požádali o změnu programu – přesun bodů:

 

1.        Zahájení jednání;

2.        Závěrečná zpráva a hodnocení krizové situace na VD Mostiště;

3.        Jednání s ředitelem HZS kV, plk. Ing. Drahoslavem Rybou;

4.        Aktuální informace Letecká základna Náměšť nad Oslavou;

5.        Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2007;

6.        Diskuse, různé;

7.        Závěr.

 

Upravený program jednání byl 9 hlasy schválen a BK se jím nadále řídila. K zápisu z minulého jednání nebyly vzneseny žádné připomínky.

 

2. Závěrečná zpráva a hodnocení krizové situace na VD Mostiště

J. Murárik připravil pro členy prezentaci o průběhu oprav Vodního díla Mostiště (dále jen „Mostiště“). P. Maslák krátce doplnil informace J. Murárika.

Přítomní vznesli tyto připomínky:

·         Oprava hráze metodou tryskové injektáže již byla jednou vyzkoušena na Slovensku, v Česku však měla premiéru. Tato metoda se velice osvědčila a zřejmě se začnou opravy podobného charakteru řešit tímto způsobem;

·         Po zkušenostech se způsobem vyhlášení krizového stavu zapříčiněného vichřicí Kyrill lze říci, že vyhlášení tohoto stavu v důsledku oprav hráze Mostiště bylo daleko složitější. Přitom míra opodstatnění byla daleko vyšší.

 

J. Huňáček vznesl dotaz ohledně financování opravy Mostiště. Náklady na provedení  I. i II. etapy ve svém výsledku dosáhly výše 55,3 mil. Kč. Finanční zdroje představovaly z jedné části dotace a z druhé vlastní prostředky státního podniku Povodí Moravy. Modernizace úpravny vody stála 24.99 mil. Kč, z toho poskytl 5 mil. Kč kraj Vysočina. Dotace byla poukázána Svazku vodovodů a kanalizací Žďársko.

 

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina vzala na vědomí informace vyplývající ze zprávy a hodnocení krizové situace na Vodním díle Mostiště.

 

3. Jednání s ředitelem HZS kV, plk. Ing. Drahoslavem Rybou

D. Ryba přivítal členy BK v sídle Krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Přítomné seznámil:

·         s organizační strukturou Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina (dále jen „HZS kV“);

·         s počty výjezdů dle jejich charakteristiky, například požáry tvoří 10 %, zásahy u dopravních nehod 20% a technická pomoc 40 % výjezdů;

·         s počty výjezdů dle územních  odborů.

Dále uvedl, že v důsledku vzniklých požárů byly celkové škody vyčísleny na 42 milionů korun. Povedlo se uchránit hodnoty ve výši 586 milionů korun.

 

D. Ryba se vyjádřil k situaci, kterou přinesla novela zákona 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů:

·         všeobecná nejistota se nyní přenáší i na příslušníky HZS kV – s příslušníky komunikuje;

·         proběhla schůzka představitelů HZS kV, na které se jednalo o platových poměrech příslušníků HZS kV. Žádný z příslušníků by již neměl být, po únorové výplatě, ve finančním propadu;

·         okomentoval změny týkající se započítávání praxe, přesčasových hodin a dovolených.

 

Uvedl na pravou míru informaci České tiskové kanceláře, která informovala o snížení dotací na investice HZS kV o 18 milionů korun. Tento pokles byl však zapříčiněn tím, že minulý rok dostal HZS kV 18 milionů korun na nákup výškové techniky. Vozidlo s výškovou technikou bylo již zakoupeno.

Byl také vyhlášen nový grantový program na nákup hasičských vozidel menšího typu, která by měla být po čtyřech letech předána HZS kV sboru dobrovolných hasičů.

Pohovořil k financování HZS kV:

HZS kV je financován z více zdrojů (stát, kraj, obce). Příspěvek kraje Vysočina je od roku 2005 v konstantní výši 4 milionů korun. V rámci ČR patří kraj Vysočina mezi kraje s nejmenší mírou podpory hasičského profesionálního sboru.

 

Sdělil také, že nebude zrušena hasičská stanice v Hrotovicích.

 

D. Ryba přítomné informoval o významných akcích, které bude v roce 2007 pořáda HZS kV. Přehled těchto akcí obdrželi členové BK v příloze.

 

J. Slámečka přítomné pozval na akce pořádané sborem dobrovolných hasičů v roce 2007:

·         9. 6. 2007 - Krajská soutěž mladých hasičů (do 15ti let) v Petrovicích - začátek v 10:00;

·         10. 6. 2007 - Krajská soutěž dorostu v Petrovicích - začátek v 10:00;

·         18. 8. 2007 - Krajská soutěž mužů a žen v Petrovicích - začátek v 9:00.

 

J. Huňáček vznesl dotaz, jak velký je rozpočte HZS kV. D. Ryba reagoval tím, že údaje poskytne dodatečně (příloha zápisu).

·         míra fluktuace příslušníků HZS kV se, v souvislosti s novým „služebním zákonem“,  výrazně nezvýšila.

 

Samostatná diskuse proběhla k problematice hodností a hodnostního označení příslušníků hasičských záchranných sborů po přijetí „služebního zákona“. D. Ryba přiblížil hlavní změny – zrušení hodností, zachování hodnostního označení. Byl toho názoru, že je potřeba vyřešit ty případy, kdy bylo příslušníkovi hasičského záchranného sboru odebrána hodnost, kterou obdržel jako zásluhu za mimořádný statečný čin apod. J. Slámečka sdělil, že podobný systém hodnostních označení existuje, ve zjednodušené formě, u sborů dobrovolných hasičů.

 

P. Maslák sdělil, že příští zasedání se bude konat v sídle Okresního ředitelství Policie ČR Jihlava. Předpokládal, že se ke služebnímu zákonu vyjádří také ředitel J. Bačkovský.

 

4. Aktuální informace Letecká základna Náměšť nad Oslavou

P. Maslák podal ústní informaci týkající se Letecká základny Náměšť nad Oslavou. Dopisem byl osloven předseda vlády a ministr obrany, aby se vyjádřili k této problematice. Zástupci třebíčského a náměšťského regionu se shodují na potřebě zachování letecké základny. Pokud by došlo ke zrušení letecké základny, měl by tento akt velké negativní dopady na zaměstnanost a sociální oblast v těchto regionech.

V případě nových informací budou členové BK informováni.

 

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina vzala na vědomí informace týkající se jednání ohledně Letecké základny Náměšť nad Oslavou.

 

5. Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2007

P. Maslák podal vysvětlující informace k tomuto materiálu. „Zásady“ byly schvalovány již minulý rok a nedoznaly výrazných změn. Lišit se budou pouze počty obcí, kterým bude příspěvek poskytnut. Princip poskytování dotace zůstává stejný.

 

K tomuto bodu nebyly vzneseny zásadní připomínky.

P. Maslák navrhl znění usnesení:

Usnesení 002/02/2007/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje

radě kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování příspěvku obcím kraje Vysočina, Krajskému sdružení hasičů ČMS a Moravské hasičské jednotě kraje Vysočina na požární ochranu na rok 2007.

 

Usnesení bylo přijato 9 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

Ze zasedání se omluvil M. Šimon.

 

6. Diskuse, různé

P. Maslák přítomné seznámil s průběhem schvalování projektů podaných krajem Vysočina a některými obcemi podaných v Programu partnerství.

Na základě podnětu P. Masláka proběhla diskuse týkající se zařízení pro plnění pytlů pískem, tzv. pytlovačky, používané jako protipovodňové opatření. Toto téma bude projednáváno dne 12. března 2007 na zasedání Povodňové komise kraje Vysočina.

J. Slámečka sdělil, že se nyní na úrovni samospráv jedná o partnerství sboru dobrovolných hasičů z Horního Rakouska.

 

 

7. Závěr

Pavel Maslák poděkoval přítomným za účast, popřál všem hezký den a ukončil jednání. Termín zasedání BK č. 3/2007 byl stanoven na čtvrtek 29. března 2007 od 12:00.

 

 

 

Pavel Maslák v. r.

předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

 

 

Zpracoval a zapsal: Jan Jaroš 28. února 2007

 

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 6.3.2007 / 6.3.2007

Počet návštěv: 4788
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek