Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 6/2005

25. srpen 2005
 

 
 

Zápis ze zasedání

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina č. 6/2005

konaného dne 25. srpna 2005

 

Přítomni:

Bezpečnostní komise:

-         Jiří Havlíček

-         Antonín Holub (místopředseda)

-         Jaroslav Huňáček

-         Pavel Kopecký

-         Jiří Malina

-         Pavel Maslák (předseda)

-         František Plášil

-         Milan Plodík

-         Jan Murárik (tajemník)

 

Návrh programu:

1.       Zahájení jednání;

2.       Projednání aktuální stavu na VD Mostiště (Pavel Maslák, Ing. Jan Murarik);

3.       Aktuální informace pracovní skupiny D1 (Pavel Maslák);

4.       Návrh na podporu vybavení složek IZS technologií GPS (Mgr. Martin Kalivoda, Pavel Maslák);

5.       Plán činnosti BK na rok 2005;

6.       Různé;

7.       Závěr.

 

1.       Zahájení

V úvodu jednání přítomní, za výkladu J. Murárika, absolvovali prohlídku hráze VD Mostiště. Byli seznámeni s postupem prací při opravě hráze, výstavbě patního drénu a budováním dalšího odběrného místa pro úpravnu vody Mostiště. P. Maslák, předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina (dále jen BK), velmi kladně hodnotil činnost a systémový přístup Oddělení pro řešení mimořádných situací KrÚ při přípravě podkladových materiálů pro vyhlášení a prodloužení stavu nebezpečí na VD Mostiště a dalších souvisejících činností. Členové BK byli seznámeni s časovým harmonogramem opravy hráze a modernizace úpravny vody. Další jednání probíhalo v zasedací místnosti VD Mostiště.

P. Maslák přivítal přítomné, omluvil nepřítomné a zahájil jednání. Dle počtu přítomných členů konstatoval, že BK je usnášeníschopná. Dále přednesl návrh programu jednání, který byl doplněn v Různém o problematiku sestavování rozpočtu na rok 2006. Návrh programu jednání byl 8 hlasy schválen.

 

2.       Projednání aktuální stavu na VD Mostiště (Pavel Maslák, Ing. Jan Murarik)

J. Murárik komentoval Zápis z jednání pracovní skupiny „Mostiště“ ze dne 13. 7. 2005 a ze dne 22. 8. 2005. Oba byly členům BK zaslány elektronickou poštou.

P. Maslák komentoval průběh mimořádného zasedání Bezpečnostní rady kraje Vysočina č. 5/2005 ze dne 4. 8. 2005, které proběhlo na VD Mostiště, a kde byla prodloužena doba, na kterou byl vyhlášen stav nebezpečí Rozhodnutím hejtmana kraje Vysočina o vyhlášení stavu nebezpečí ze dne 20. 6. 2005. Doba byla prodloužena do 18. srpna 2005, 9:00 hod.

 

3.       Aktuální informace pracovní skupiny D1 (Pavel Maslák)

P. Maslák v této souvislosti informoval o výsledcích výběrového řízení na vypracování studie proveditelnosti k realizaci projektu „Monitorovací a informační systém na dálnici D1“, které vyhrála firma VARS a. s. Brno.

Dále komentoval průběh a závěry zasedání řídícího výboru pro zpracování studie proveditelnosti „Monitorovacího informačního systému na dálnici D1 v úseku procházejícím krajem Vysočina“, které se konalo dne 19. 8. 2005. Předsedou tohoto řídicího výboru je náměstek hejtmana pro oblast dopravy V. Kodet.

 

4.       Návrh na podporu vybavení složek IZS technologií GPS (Mgr. Martin Kalivoda, Pavel Maslák)

P. Maslák komentoval podkladový materiál který byl zaslán elektronicky a byl předložen v papírové formě pro jednání.

K obdržení některých potřebných informací řádově v sekundách je v dnešní době možné využívat informační systémy a technologie, které mohou například automaticky monitorovat pohyb vozidel. Proto se kraj mimo jiné snaží o zavádění technologie Global Positioning System (dále jen „GPS“). Jde o navigační systém, pomocí něhož lze určit polohu (nejen vozidel) kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu.

K zavádění této technologie dochází nejen v rámci základních složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) ale rovněž v rámci ostatních složek, případně dalších subjektů (např. správy a údržby silnic).

Rada kraje se touto problematikou zabývala na svém zasedání č. 35/2004 a č. 37/2004, kdy mimo jiné schválila poskytnutí prostředků Zdravotní záchranné službě kraje Vysočina a Správě a údržbě silnic Jihlava na pořízení celkem 39 jednotek GPS.

Dosavadní zkušenosti ukazují, že používání jednotek GPS na operační úrovni má svůj nepopiratelný význam. Rovněž se ukazuje, že další zavádění technologie GPS v kraji Vysočina může výrazně přispět ke zvýšení efektivnosti fungování systému IZS.

Další rozvoj technologie GPS v kraji Vysočina se potýká s následujícími problémy:

1.       nedostatek financí – jednotlivým subjektům se nedostávají finance na nákup i provoz technologie GPS,

2.       nekompatibilita jednotlivých použitých řešení – kraj Vysočina má uzavřenou rámcovou smlouvu s firmou PRINCIP, a. s., na dodávku technologie GPS. Tato smlouva garantuje vzájemnou kompatibilitu jednotlivých součástí technologie nakupované krajem. Ostatní subjekty však mohou volit jiná řešení, která nebudou mít správné návaznosti na ostatní technologie používané v rámci IZS.

Na základě minulých diskusí a výše popsané argumentace BK přijala doporučující usnesení.

 

Usnesení 011/006/2005/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

podporuje

návrh na podporu vybavení složek IZS technologií GPS dle předloženého materiálu.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

5.       Plán činnosti BK na rok 2005

P. Maslák v této souvislosti komentoval podkladový materiál a nastínil průběh budoucích jednání do konce roku 2005, vyzval přítomné k připomínkování materiálu. Bylo doplněno, že zasedání č. 9/2005 bude výjezdní, a bude se konat v prostorách centra protidrogové prevence v Havlíčkově Brodě. Přítomní se shodli, že Plán činnosti BK na rok 2006 bude projednán na listopadovém jednání BK č. 9/2005.

 

Usnesení 010/006/2005/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

schvaluje

Plán činnosti bezpečnostní komise na rok 2005.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

6.       Různé

Pavel Maslák komentoval proces přípravy a návrh rozpočtu na rok 2006. Pohovořil o existenci harmonogramu přípravy a schvalování návrhu rozpočtu. BK se obvykle vyjadřuje ke kapitole PO a IZS. Podpisové právo k této kapitole má Mgr. M. Kalivoda, vedoucí OSH KrÚ.

J. Huňáček vznesl požadavek na vznik kapitoly pro tvorbu průkazek pro členy BK v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006.

P. Maslák dále komentoval 2 žádosti do dotace z rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 (přílohy zápisu) – Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení kraje Vysočina a Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina.

 

Usnesení 012/006/2005/BK

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje zařazení

žádostí o finanční příspěvek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajského sdružení kraje Vysočina a Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina do návrhu rozpočtu kraje na rok 2006.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

Dále P. Maslák informoval o:

-         Smlouvě o bezplatném užívání hasičského areálu obce Petrovice, na jehož výstavbu kraj Vysočina přispěl částkou 1,5 mil. Kč. Smlouva byla uzavřena mezi smluvními stranami Obcí Petrovice, SDH Petrovice, KSH ČMS kraje Vysočina a HZS kraje Vysočina dne 16.8.2005.

-         Mistrovství ČR v požárním sportu v Havlíčkově Brodě ve dnech 16. – 18. září 2005. Nad touto soutěží přezval záštitu hejtman RNDr Miloš Vystrčil.

-         Krajské soutěži HZS kraje Vysočina ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, která se uskuteční dne  20. 9. 2005 od 9,30 hod. v Moravských Budějovicích. Nad touto soutěží přezval záštitu hejtman RNDr Miloš Vystrčil.

 

7.       Závěr

P. Maslák poděkoval všem přítomným za účast a ukončil jednání. Termín zasedání BK č. 7/2005 byl stanoven na čtvrtek 22. září 2005 ve 13:00 hodin, v prostorách Krajského vojenského velitelství kraje Vysočina v Jihlavě, Vrchlického 14.

 

 

Pavel Maslák v. r.

předseda Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina

 

 

Záznam pořízen na jednání bezpečnostní komise dne 25. 8. 2005.

Zapsala Kateřina Kubová dne 26. 8. 2005 (zápis pořízen na základě záznamu).

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 9.9.2005 / 9.9.2005

Počet návštěv: 4050
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek