Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Dopravní komise Rady kraje Vysočina č. 11/2003

19. prosince 2003
 

 
 

Zápis ze zasedání

Dopravní komise Rady kraje Vysočina č. 11/2003

konaného dne 19. prosince 2003

 

 

Přítomno:        8 členů komise – viz prezenční listina

                        Strnadová Hana, Ing. – Odbor majetkový KrÚ kraje Vysočina

 

Navržený program jednání:

 

Zahájení

Plán přípravy a realizace silničních staveb kraje Vysočina

Různé

Závěr

 

1. Zahájení

Předseda dopravní komise RNDr. Petr Pospíchal zahájil 11. zasedání Dopravní komise Rady kraje Vysočina v roce 2003 a přivítal všechny přítomné členy a hosty. Přednesl program 11. zasedání dopravní komise v roce 2003. Program byl bez připomínek přijat všemi přítomnými členy dopravní komise. RNDr. Petr Pospíchal konstatoval, že je komise usnášeníschopná. Členové komise nevznesli žádné připomínky k zápisu ze zasedání dopravní komise č. 10/2003.

 

2. Plán přípravy a realizace silničních staveb kraje Vysočina

RNDr. Petr Pospíchal zmínil přípravu podkladů pro jednání zastupitelstva kraje (dále ZK) 17. února 2004, které bude schvalovat rozdělení finančních prostředků na dopravní infrastrukturu ve vlastnictví kraje Vysočina. Dále hovořil o jednání ZK, které se uskutečnilo 16. prosince 2003, kdy ZK neschválilo do rozpočtu kraje jednotlivé akce na silniční síti kraje Vysočina, s tím, že byla schválena pouze globální částka 56 250 mil. Kč. Uvedl, že v 17. února 2004 dojde na rozdělení globální částky na konkrétní akce a na eventuelní rozdělení dalších finančních prostředků z očekávaného účetního zůstatku kraje Vysočina.

RNDr. Petr Pospíchal dále seznámil členy dopravní komise s rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury (dále SFDI) pro rok 2004 (schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR dne 11. prosince 2003), ze kterého bude financována dopravní infrastruktura v kraji Vysočina. Rozpočet se pro kraj Vysočina skládá ze dvou částí:

1) rozdělení neinvestičního příspěvku údržbovým organizacím (Správy a údržby silnic) v kraji Vysočina, kdy na údržbu a opravy komunikací byla vyčleněna částka 524 042 mil. Kč.

2) investiční prostředky, které jsou vedeny v příloze M4, kterou vzalo ZK na vědomí, s tím, že poslanecká sněmovna učinila určité pozměňovací návrhy k rozpočtu SFDI, které pro silniční síť kraje Vysočina znamenají posílení o akce: II/406 Dvorce-Telč-Třešť o 45 mil. Kč a III/03821 ul. Lidická – Havířská, Havlíčkův Brod o 9 mil. Kč, dodal RNDr. Petr Pospíchal.

Akce v příloze M4_Investice v dopravě Rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2004 pod čísly 7509-7511 v konečném znění schváleného Státního rozpočtu, na financování z kapitoly Ministerstva dopravy ČR, vypadly. Ing. Hana Strnadová, pracovnice majetkového odboru, doplnila RNDr. Petra Pospíchala o informace týkající se smyslu vytvoření přílohy M4: Investice v dopravě. 5 mil. Kč, které budou přebývat u akce II/360 Křižanov-průtah navrhuje použít na opravy komunikací v oblasti regionu Chotěbořska.

RNDr. Petr Pospíchal navrhl systémové řešení pro využití finančních prostředků z účetního zůstatku hospodaření kraje Vysočina. Jednalo by se o rozdělení finančních prostředků na úpravy, opravy průjezdních úseků obcí v kraji Vysočina za spolufinancování obecní infrastruktury obcemi.

RNDr. Petr Pospíchal hovořil o akci II/130 Ledeč nad Sázavou – most ev. č. 130-009, která je zařazena v rozpočtu SFDI s částkou 9, 1 mil. Kč, která neřeší situaci, vzhledem k tomu, že na opravu je potřeba cca 38 mil. Kč. Uvedl možná východiska, která by vyřešila danou situaci. Kraj Vysočina vyvine veškeré úsilí, aby došlo k navýšení ISPROFINu v rámci rozpočtového opatření SFDI.

Členové dopravní komise se shodli na tom, že příloha M4:Investice v dopravě Rozpočtu kraje Vysočina nebude měněna a 5 mil. Kč (přebytek u akce II/360 Křižanov – průtah) bude investováno na komunikaci II/344 v Chotěboři.

 

4. Různé

RNDr. Petr Pospíchal uvedl, že od 1. května 2004 budou stavby, nárůstem sazby DPH, o 17% dražší. Zmínil jednání s ředitelem SFDI v této věci. Vláda bude muset určitým způsobem vzniklou situaci řešit – poskytnutí dluhopisů nebo z Fondu národního majetku. Kraj není připraven financovat zvýšenou sazbu DPH, vzhledem k tomu, že nemá žádné rozpočtové prostředky, které by obdržel v rámci Rozpočtového určení daní.

Petr Drdla, člen dopravní komise, předložil plánek týkající se akce V. Meziříčí – obchvat II. etapa, na kterou by měly být poskytnuty finanční prostředky z EU. Ing. Hana Strnadová dodala, že studie je připravena a akci je možno zahájit v rámci stavby II/360 Třebíč – Velké Meziříčí, zkapacitnění komunikace.

RNDr. Petr Pospíchal zmínil společné jednání s Jihomoravským krajem v rámci Sektorového operačního programu, kde bylo dohodnuto, že ze vstupních peněz z EU bude investováno 8,3 mil. EUR na zkapacitnění komunikace II/405 Jihlava – Třebíč. Jedná se o opatření, které definuje použít finanční prostředky na dopravní spojnici, která spojuje regionální centrum s některým z dílčích center v kraji.

Josef Sáblík, člen dopravní komise, se domnívá, že by se z účetního zůstatku kraje měly řešit havarijní stavy komunikací v kraji. Na dotaz týkající se možnosti změny 2,5% z odpisů reagoval RNDr. Petr Pospíchal, který uvedl že stanovení 2,5% z odpisů je trvalé a stanovisko ZK konečné. Pokud se Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou domnívá, že je ohrožena operativní údržba silniční sítě, tak je potřeba prostřednictvím žádosti k radě kraje některé akce vyřadit a po schválení použít částku na údržbu, dodal RNDr. Petr Pospíchal. Josef Sáblík doporučuje majetkovému odboru zvážit „výstavbu skladu posypové soli“ ve Žďáru n/S. a pro rok 2004 ji z rozpočtu vyřadit.

Ing. Karel Špaček, člen dopravní komise, uvedl nutnost zahájení přípravy akce „Severojižní propojení“. Technická studie bude majetkovým odborem, prostřednictvím rady kraje, zadána v roce 2004, dodal RNDr. Petr Pospíchal.

Členové dopravní komise žádají majetkový odbor o aktualizaci „Plánu přípravy a realizace silničních staveb kraje Vysočina“ s ohledem na schválený rozpočet SFDI.

Členové dopravní komise žádají odbor dopravy a silničního hospodářství, aby poskytl přehled o havarijních místech na komunikacích v jednotlivých okresech kraje Vysočina do 8. ledna 2004.

Ing. Pavla Licehammerová, členka dopravní komise, zmínila autobusovou dopravu a s tím spojené vydávání licencí na jednotlivé autobusové spoje. Hovořila o dopravní obslužnosti a dotacích na jednotlivé autobusové spoje. Její požadavek týkající účasti členů dopravní komise ve správním řízení pro vydávání licencí bylo zamítnuto, vzhledem k tomu, že dopravní komise, dle Správního řízení nemůže být účastníkem řízení.

 

5. Závěr

Na závěr poděkoval předseda Dopravní komise Rady kraje Vysočina RNDr. Petr Pospíchal všem přítomným členům a hostům. Termín dalšího zasedání komise určil na čtvrtek 8. ledna 2004 v 8:00 hodin v sídle Krajského úřadu kraje Vysočina, Žižkova 57, Jihlava (zasedací místnost B-3.15).

 

 

RNDr. Petr Pospíchal v. r.

předseda Dopravní komise Rady kraje Vysočina

 

 

Záznam pořízen na jednání dne 19. prosince 2003

Zapsala: Martina Havlová dne 23. prosince 2003 /zápis pořízen na základě záznamu/

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 6.1.2004 / 6.1.2004

Počet návštěv: 3939
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek