Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Dopravní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2007

30. březen 2007
 

 
 

                                                                                     

Zápis z jednání

Dopravní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2007

konaného dne 30. 3. 2007

 

Přítomni:

1. František Bradáč

5. Petr Krčál

2. Jaromír Brychta (místopředseda)

6. Karel Špaček

3. Radek Číhal

7. Ladislav Vejmělek

4. Stanislav Jirků

8. František Zelníček

Nepřítomni:

1. Václav Kodet (předseda)

2. Josef Novotný

3. Pavel Šustr

4. Jiří Vlach

5. Ladislav Staněk (tajemník)r

Hosté:

1. Ivana Ševecová (ODSH)

2. Hana Strnadová (OM)

 

Program:

1.       Zahájení;

2.       Kontrola plnění usnesení dopravní komise z jednání dne 15. 12. 2006 a 2. 2. 2007;

3.       Projednání zařazení nových požadavků do zásobníku - pořadníku investičních akcí a souvislých oprav

- Hodov, Olešná, Kněževes, Dešov, Nížkov, Loukovice;

4.       Projednání jiných požadavků měst a obcí

- Červená Řečice, Bystřice, Nový Telečkov, Police;

5.       Informace k schváleným stavbám pro realizaci v letech 2007 – 2009;

6.       Předběžná informace k nákladovosti zimní údržby a škod po zimě;

7.       Diskuse, různé;

8.       Závěr.

 

1. Zahájení jednání a schválení programu

Jaromír Brychta, místopředseda Dopravní komise Rady kraje Vysočina, zahájil jednání. Přivítal všechny přítomné a omluvil neúčast Václava Kodeta, předsedy komise, na dnešním zasedání. Dle počtu přítomných členů konstatoval, že je komise usnášeníschopná. Přednesl program zasedání – Ivana Ševecová vznesla návrh na rozšíření bodu programu č. 4 o žádost SÚS Třebíč (avizováno s předstihem e-mailem), Jaromír Brychta navrhl v bodu č. 7 přizvat Zdeňka Navrkala a požádat jej o informace k vlakovému spojení Žďár nad Sázavou – Brno. Oba návrhy na doplnění programu byly všemi přítomnými schváleny. K zápisu nebyly vzneseny žádné připomínky.

 

2. Kontrola plnění usnesení dopravní komise z jednání dne 15. 12. 2006 a 2. 2. 2007

Ivana Ševecová konstatovala, že všechna usnesení z jednání dopravní komise ze dne 15. 12. 2006 a 2. 2. 2007 byla splněna. Jediný úkol, který stále trvá, se týká žádosti obce Bobrová. Hana Strnadová sdělila, že OM prověřil situaci, udělali rozpočet (cca 22 milionů bez DPH), zbývá rozhodnout o zařazení do zásobníku akcí. Ivana Ševecová upozornila, že obec Bobrová nemá vyřešenou kanalizaci. V zásobníku již je

 

Úkol:

OM vejde v jednání se zástupci obce Bobrové ve věci vyřešení kanalizace v obci, a teprve poté bude rozhodnuto o zařazení do zásobníku akcí (obec musí dát písemný výstup).

Odpovědnost: OM

Termín: do 18. 5. 2007

 

3. Projednání zařazení nových požadavků do zásobníku - pořadníku investičních akcí a souvislých oprav (zařazení pod čarou)

Členové komise obdrželi s předstihem podkladové materiály.

 

Hodov

Obec Hodov dopisem upozornila na špatný stav silnice III/39013. Hana Strnadová popsala aktuální stav a zjištění situace na místě. Uvedla, že kraj nepočítá s žádnou souvislou opravou této komunikace v tomto roce v souvislosti s opravou objízdných tras.  KSÚSV provede lokální výspravu této silnice.

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď obci Hodov.

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

Olešná

Obec Olešná zaslala žádost ve věci zajištění opravy silnice č. III/01937, křiž. II/602 směr Plevnice. Ivana Ševecová popsala aktuální stav. Uvedla, že komunikace není v havarijním stavu - bude provedena běžná oprava, se souvislou opravou se v letošním roce nepočítá.

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď obci Olešná.

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

Kněževes

Obec Kněževes zaslala žádost ve věci zajištění opravy silnice III/35425 Kněževes – Radostín nad Oslavou. Ivana Ševecová popsala aktuální stav. Uvedla, že komunikace není v havarijním stavu - bude provedena běžná oprava, se souvislou opravou se v letošním roce nepočítá.

 

Karel Špaček zmínil, že tato oprava je již zařazena v zásobníku akcí.

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď obci Kněževes.

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

Dešov

Ivana Ševecová popsala aktuální situaci – kraj má k dispozici pouze fotodokumentaci, nikoliv písemnou žádost obce. Spadla zde část opěrné zdi, z části je to zanedbaná údržba (vodoteč dlouhodobě podmáčí zeď a způsobila její narušení) – navrhuje, aby KSÚSV nechala zpracovat projekt, na jehož základě budou přijata další opatření . K tématu se rozvinula diskuse.

 

Úkol:

Nechat zpracovat investiční záměr a zjistit rozsah opravy a připravit odpověď obci Dešov.

Odpovědnost: ODSH + OM

Termín: do 18. 5. 2007

 

Nížkov

Obec Nížkov se na kraj obrátila s žádosti o pomoc ve věci řešení dopravního problému v místě přemostění Nížkovského potoka na silnici II/352 v Nížkově a řešení špatného stavu silnice č. III/35211. Hana Strnadová popsala aktuální situaci. OM již na tento dopis (co se týče problematiky pohybu chodců) odpovídal, že řešení je v působnosti obce.

 

Co se týče opravy silnice č. III/35211 sdělila Ivana Švecová, že na této komunikaci bude KSÚSV provedena běžná oprava, se souvislou opravou se v letošním roce nepočítá.

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď obci Nížkov ve věci opravy komunikace č. III/35211.

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

Loukovice

Obec Loukovice zaslala v roce 2005 žádost o zařazení do zásobníku akcí – oprava silnice č. III/4104 s tím, že obec zajistila projektovou dokumentaci na průtah obce v délce 0,457 km a v součinnosti obec předpokládala provést rovněž chodníky. Na opravu silnice a chodníků bylo vydáno stavební povolení. Obec žádá kraj o sdělení termínu realizace opravy silnice, by mohli rovněž zajistit finanční prostředky pro vybudování chodníků. Ivana Ševecová uvedla, že proběhlo jednání se starosty obcí kde starostové byli upozorněni na nutnost koordinovat stavební práce na MK (chodnících) podél silnic II. a III. tříd se stavebními akcemi na těchto komunikacích; na této komunikaci bude KSÚSV provedena běžná oprava, se souvislou opravou se v letošním roce nepočítá.

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď obci Loukovice.

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

4. Projednání jiných požadavků měst a obcí

Členové komise obdrželi s předstihem podkladové materiály.

 

Červená Řečice

Obec Červená Řečice se obrátila na kraj s žádostí o výměnu komunikací mezi obcí Červená Řečice a krajem Vysočina. Hana Strnadová popsala aktuální situaci a o jaký úsek komunikací se jedná.

 

Úkol:

OM společně s ODSH prověří situaci po dopravní a majetkové stránce (hustota dopravy, autobusové spojení atd.). Dopravní komise doporučuje, že by si  obec měla převzít celý úsek komunikace III/11235 až po kř. se sil III/11239 (dát to jako podmínku).

Odpovědnost: ODSH + OM

Termín: do 18. 5. 2007

 

Bystřice

V Bystřici nad Pernštejnem došlo ke zhroucení části opěrné zdi, která vynáší komunikaci II/357. Po prohlídce na místě samém konstatovala KSÚSV, že další část opěrné zdi je také v havarijním stavu. Tento stav ohrožuje bezpečnost průjezdu vozidel – KSÚSV byla nucena komunikaci v délce 902 m uzavřít. Ivana Ševecová popsala aktuální stav. Dojde zde k prosté opravě opěrné zdi,. Oprava bude financována KSÚSV (ODSH zpracuje žádost o rozpočtové opatření – důvod havárie).

 

Úkol:

ODSH připraví odpověď Městu Bystřice a dohodne se s SÚS Žďár nad Sázavou na financování opravy, následně připraví materiál do RK s návrhem na provedení rozpočtového opatření

Odpovědnost: ODSH

Termín: do 18. 5. 2007

 

Nový Telečkov

Obec Nový Telečkov se obrátila dopisem na Václava Kodeta se žádostí o finanční výpomoc na uskutečnění odkoupení a úprav domu č.p. 17, který zužuje průjezdní profil silnice III/3499. Ivana Śevecová uvedla, že žádost byla po projednání na minulém zasedání dopravní komise předložena radě kraje, a poté zastupitelstvu kraje – to rozhodlo neposkytnout dotaci obci Nový Telečkov na odkoupení a úpravy domu č.p. 17.

 

Police

Obec Police požádala kraj o finanční příspěvek na dopravu žáků ze zrušené ZŠ Bítov (Jihomoravský kraj) do ZŠ Police pro školní rok 2007/2008 ve výši 89 000,- Kč. Zdeněk Navrkal podrobně popsal aktuální situaci. Sdělil, že se jedná o opakovanou žádost obce (již třetí) - předchozí dvě byly podpořeny. ODSH by chtěl v letošním roce postupovat stejně.

 

Usnesení 001/02/2007/DK

Dopravní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje

radě kraje poskytnout příspěvek obci Police na dopravu ze zrušené ZŠ Bítov (Jihomoravský kraj) do ZŠ Police pro školní rok 2007/2008 ve výši 89 000,- Kč.

Usnesení bylo schváleno 8 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

Žádost KSÚSV, provoz Třebíč

KSÚSV Třebíč postoupila OM žádost na stavební řešení a následné majetkoprávní vypořádání nemovitosti – domu č.p. 1 na ulici Táborská v Třebíči. Z předložené žádosti vyplývá, že nízká střecha této nemovitosti je často poškozována vysokými nákladními auty. Důvodem vzniku škody je podle předložených dokladů skutečnost, že část střechy domu přečnívá nad silnici III/35116 a tvoří ve výšce střechy překážku pro vyšší nákladní vozidla. KSÚSV, provoz Třebíč požádala o vyjádření dopravní inspektorát Okresního ředitelství Policie ČR v Třebíči – ta navrhla prodloužení chodníku u domu a tím oddálení průjezdního profilu od domu.

K tématu se rozvinula rozsáhlá diskuse. Radek Číhal ze znalosti věci popsal aktuální situaci, zdůraznil, že se jedná o hodně frekventovanou komunikaci.

 

Úkol:

OM vstoupí v jednání s Městem Třebíč o možném řešení – na prvním místě bude jednáno o možnosti prodloužení chodníku u domu a tím  oddálení průjezdního profilu od domu. V případě, že Město nebude souhlasit, navrhuje na druhém místě dopravní komise variantu osazení komunikace svodidlem. V poslední řadě  navrhuje jednání s majitelem o úpravě objektu.

Odpovědnost: OM

Termín: do 18. 5. 2007

 

5. Informace k schváleným stavbám pro realizaci v letech 2007 – 2009

Ivana Ševecová uvedla, že seznam staveb navrhovaných pro realizaci v letech 2007 až 2009 financovaných z EU, byl schválen na zasedání ZK č. 2/2007 dne 27. 3. 2007. Seznam bude pro informaci přílohou zápisu. ODSH obdržel od ZK úkol začít pracovat na seznamu staveb pro realizaci v letech 2010 – 2013.

 

František Bradáč informoval kraj, že Město Velké Meziříčí má zpracovanou dokumentaci DUR JV-obchvatu města a nabízí předání dokumentace na kraj, aby pokračoval  v majetkové přípravě této stavby, která je součástí SJ-propojení kraje. Členové dopravní komise vzali informaci Františka Bradáče na vědomí.

 

6. Předběžná informace k nákladovosti zimní údržby a škod po zimě

Ivana Ševecová v úvodu informovala o výběrovém řízení na ředitele Krajské SÚS Vysočiny, příspěvkové organizace - od 1. 4. 2007 do této funkce nastoupil Zdeněk Vacek (dříve ředitel SÚS Žďár nad Sázavou).

 

Poté podala předběžné informace k nákladovosti zimní údržby a škod po zimě, vyzdvihla zejména porovnání s předchozími lety, uvedla, že za leden a únor 2007 byla úspora cca 10 milionů Kč - na příštím zasedání DK budou předloženy konkrétní číselné údaje. Za úsporu v letošních měsících jsou naplánované souvislé opravy, v současné době se sčítají škody po zimě (očekává se minimální rozsah vzhledem k mírné zimě) a probíhají lokální výspravy. Také pohovořila o problematice kácení stromů okolo silnic.

 

Usnesení 002/02/2007/DK

Dopravní komise Rady kraje Vysočina

bere na vědomí

předběžné informace Ivany Ševecové k nákladovosti zimní údržby a škod po zimě a informace o výsledcích výběrového řízení na ředitele Krajské SÚS Vysočiny, příspěvkové organizace.

Usnesení bylo schváleno 8 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

7. Diskuse, různé

Jaromír Brychta pohovořil o problematice vlakového spojení Žďár nad Sázavou – Brno, které je občany Žďárska hodně využívané, zatím je tento spoj bez přestupu, dozvěděl se však informaci, že v souvislosti s obnovou vozového parku Českých drah je v jednání i varianta přestupu při této cestě v  Křižanově což považuje za naprosto nepřijatelné. 16. 4. 2007 se bude konat jednání kolem této problematiky, kterého se hodlá zúčastnit (zúčastní se za kraj rovněž pánové Kodet a Staněk).

 

Zdeněk Navrkal osvětlil celou problematiku, zdůraznil, že rychlíků se to v žádném případě nedotkne, takto akce se bude týkat obnovy vozového parku do roku 2013 – investor budou České dráhy, kraj nepřispívá nic – jsou navrženy 2 varianty, pro kraj Vysočina budou určeny 150místné vlakové soupravy a pro Jihomoravský kraj 300místné soupravy – popsal, kam by které byly měly být nasazeny – České dráhy budou obě varianty prezentovat na jednání 16. 4. 2007.

 

František Bradáč informoval o připravované uzavírce silnice č. II/602 v průtahu městem.

Karel Špaček se dotázal na možný přechod kompetencí z ODSH a OM na Krajskou SÚS Vysočiny vzhledem k jmenování ředitele. Ivana Ševecová sdělila, že v současné době řeší nový ředitel personální otázky a zabezpečení organizace.

 

Jaromír Brychta otevřel diskusi k obchvatu Nového Veselí. OM informoval, že tuto věc řeší.

 

Ivana Ševecová zmínila řešení žádosti obce Svratka, kterou DK již na minulých zasedáních řešila. Uvedla, že v této věci proběhlo jednání – do jednání se aktivně zapojil i Josef Novotný, který bude o zápise a výsledcích tohoto jednání informovat členy DK na příštím zasedání (na dnešním zasedání je omluven).

 

Jirků informoval o přípravě průmyslové zóny v Brtnici a vztahu k sil.II/405

 

8. Závěr

Termín zasedání dopravní komise č. 3/2007 byl stanoven na pátek 18. května 2007 od 10:00 v sídle Krajského úřadu kraje Vysočina, Žižkova 57, Jihlava (budova A, zasedací místnost 2.15).

 

Jaromír Brychta v. r.

místopředseda Dopravní komise Rady kraje Vysočina

 

Zpracovala Kateřina Nedvědová dne 2. 4. 2007.

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 13.4.2007 / 16.4.2007

Počet návštěv: 3742
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek