Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina č. 2/2006

10. květen 2006
 

 
 

Zápis

ze zasedání Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů

Rady kraje Vysočina č. 2/2006

konaného dne 10. 5. 2006

Přítomni:

1. Marie Černá (předsedkyně)

4. Petr Kesl

7. Zdeněk Studenec

2. Petr Drdla

5. Alois Koukola

8. Ivana Mahelová (tajemnice)

3. Zdeněk Jirsa

6. Hana Müllerová

 

Nepřítomni

1. Jana Fischerová

2. Emilie Katolická

3. Jaroslav Ptáček

4. Dagmar Zvěřinová

 

Program:

1.       Zahájení;

2.       Terénní mapování sítě jezdeckých stezek a koňských stanic v kraji Vysočina;

3.       Návrh Zásad pro podporu činnosti turistických informačních center;

4.       Rozdělení činností a racionalizace vazeb mezi MMR, agenturou CzechTourism, kraji a organizacemi cestovního ruchu v regionech;

5.       Zapojení kraje do projektu agentury CzechTourism "Mediální podpora domácího cestovního ruchu";

6.       Vývoj čerpání prostředků alokovaných pro grantová schémata podopatření 4.1.2 a 4.2.2 SROP;

7.       Návrh na zpracování atlasu ortofotomap kraje Vysočina;

8.       Diskuse a různé

·            informace ke Dni otevřených dveří KrÚ kraje Vysočina (L. Seidl);

·            informace k průběhu ASTA kongresu v Praze (I. Mahelová);

9.       Závěr.

 

1. Zahájení

Marie Černá, předsedkyně Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina (dále jen komise), přivítala přítomné a zahájila jednání. Dle počtu přítomných členů konstatovala, že je komise usnášeníschopná. Přednesla návrh programu a podala návrh na jeho doplnění:

 

 

 

1.             Zahájení;

2.             Terénní mapování sítě jezdeckých stezek a koňských stanic v kraji Vysočina;

3.             Návrh Zásad pro podporu činnosti turistických informačních center;

4.             Rozdělení činností a racionalizace vazeb mezi MMR, agenturou CzechTourism, kraji a organizacemi cestovního ruchu v regionech;

5.             Zapojení kraje do projektu agentury CzechTourism "Mediální podpora domácího cestovního ruchu";

6.             Vývoj čerpání prostředků alokovaných pro grantová schémata podopatření 4.1.2 a 4.2.2 SROP;

7.             Návrh na zpracování atlasu ortofotomap kraje Vysočina;

8.             Smlouva o spolupráci – Dolnorakouská zemská výstava 2009;

9.             Návrh na pořízení pamětních medailí kraje Vysočina;

10.         Diskuse a různé;

·                informace ke Dni otevřených dveří KrÚ kraje Vysočina (L. Seidl);

 

11.         Závěr.

 

Změna programu byla 7 hlasy schválena. K zápisu z minulého jednání nebyly vzneseny žádné připomínky. M. Černá dále sdělila, že na zasedání komise bude pozván L. Seidl a Z. Čech.

 

2.       Terénní mapování sítě jezdeckých stezek a koňských stanic v kraji Vysočina

M. Černá předala slovo I. Mahelové a požádala ji o informace k tomuto bodu. I. Mahelová okomentovala předložené informační katalogy, zpracované oddělením cestovního ruchu. Katalogy mají sloužit široké veřejnosti a v současné době jsou distribuovány na informační centra. Projekt v objemu 998 tis Kč je podpořen z programu INTERREG IIIA a je první etapou rozsáhlého záměru I. Mahelová dále pohovořila o dalších seminářích s provozovateli koňských stanic, na kterých se bude hledat optimální řešení propojení koňských stanic trasami. Zmínila jednání se zástupci sousedních krajů o jednotném značení jezdeckých stezek, která stále probíhají. Sdělila, že se dne 15. 5. 2006 uskuteční ve Velkém Meziříčí konference za účasti partnerů z Dolního Rakouska a Champagne Ardenne

Z. Studencem byla vznesena připomínka k objektivnosti hodnocení jednotlivých koňských stanic dle stanovených kritérií a uveden konkrétní příklad. Připomínku vypořádala I. Mahelová. Kategorizace stanic bude muset být v některých případech v dalších vydáních katalogu aktualizována.

 Komise vzala na vědomí informaci o terénním mapování sítě jezdeckých stezek a koňských stanic v kraji Vysočina a nově vydaném informačním materiálu „Koňské stanice v kraji Vysočina“.

 

3.       Návrh Zásad pro podporu činnosti turistických informačních center

M. Černá zahájila tento bod a podotkla, že o této problematice bylo již v komisi jednáno na lednovém zasedání komise. Uvedla, že záměrem kraje je podpořit turistická informační centra (dále TIC) v kraji formou systémové dotace. Předala slovo I. Mahelové, aby přítomné seznámila se zpracovaným záměrem. I. Mahelová okomentovala předložený materiál „Kcrvv-02-2006-3“, který se zabývá kritérii a výší poskytnuté podpory pro poskytování dotací jednotlivým TIC. Základní požadavky jsou v souladu s metodikou Asociace turistických infocenter. O předloženém záměru se vedla diskuse, konkrétně k doplňkovým podmínkám (C):

·                Personál komunikuje v dalších světových jazycích (A, N, P, F, R), dotace 5000 Kč;

·                Organizuje nebo provádí průvodcovské služby.

Z diskuse vyplynuly tyto závěry:

·                Kritérium „Personál komunikuje v dalších světových jazycích (A, N, P, F, R), dotace 5000 Kč“ bude změněno následovně: Personál komunikuje v dalších jazycích (A, N, P, F, R), dotace 1000 - 4000 Kč;

·                Kritérium „Organizuje nebo provádí průvodcovské služby“ bude pozměněno následovně: organizuje nebo provádí průvodcovské služby v českém nebo cizím jazyce, dotace 1000 – 3000.

Úpravy byly do záměru zapracovány.

I. Mahelová také zdůraznila, že pracovníci oddělení cestovního ruchu apelují na TIC, aby se lépe prezentovali na webových stránkách kraje Vysočina (sledování aktualit v regionu, informace o poskytovaných službách TIC, otvírací doba apod.).

Prosazuje názor, aby jednotlivá TIC byla schopna poskytnout informace nejen ve svém městě, či regionu. Tuto službu mohou TIC poskytovat na základě vytvořených databází s potřebnými údaji. M. Černá zmínila návštěvu v partnerském regionu Champagne-Ardenne, kde získala inspiraci, jakým způsobem by TIC měla fungovat. Dále uvedla, že poskytované dotace krajem Vysočina jsou určitou motivací pro TIC. TIC jsou základním článkem k získání informací a jednání a způsob komunikace pracovníků TIC s turisty vytváří určitý image regionu.

Pro TIC jsou vypracována pravidla a zásady, dle kterých se řídí činnost TIC.

Usnesení 003/02/2006/Kcrvv

Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina

doporučuje radě kraje

schválit podmínky pro poskytování dotací pro turistická informační centra.

Usnesení bylo přijato 7 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

4.       Rozdělení činností a racionalizace vazeb mezi MMR, agenturou CzechTourism, kraji a organizacemi cestovního ruchu v regionech

I. Mahelová okomentovala předložený materiál „Definování kompetencí v oblasti CR mezi ministerstvem, ČCR-CzT, kraji a turistickými regiony a turistickými oblastmi“ (odsouhlasený návrh rozdělení kompetencí přijatý Komisí cestovního ruchu Rady Asociace krajů ČR) a zmínila diskusi o vymezení kompetencí a rolí jednotlivých subjektů na řízení cestovního ruchu, která je vedena více než rok na nejrůznějších úrovních.  Z diskuse vyplývá, že aktivity všech partnerů (ministerstvo – CzechTourism – kraje – zájmová sdružení) musí být systémové a koordinované. Nutné je reflektovat roli krajských samospráv, které mají zákony definovanou politickou odpovědnost za rozvoj svého území a rozhodují o prioritách v nakládání s veřejnými prostředky. Uvedla stanovisko Komise pro cestovní ruch Rady Asociace krajů ČR - nutnost podporovat vytváření struktury pro koordinaci a rozvoj cest.ruchu.

M. Černá doplnila informace I. Mahelové. Byla toho názoru, že management rozvoje cestovního ruchu je pro očekávaný přínos cest.ruchu pro každý region klíčový. Svědčí o tom zprostředkované poznatky ze zahraničí i vlastní zkušenosti. Měla by existovat organizace cestovního ruchu (OCR), která by efektivně koordinovala přípravu turistických produktů a jejich uplatnění na trhu – veletrhy, tištěné materiály, prodej. Právě obchodovatelnost nabídky je pro úřad omezujícím faktorem.

Podobná agentura (právnické sdružení) vznikla z podnětu prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu v Jihomoravském kraji. Mezi zakladatele patří Jihomoravský kraj, statutární město Brno a podnikatelské subjekty. Na členy komise vznesla dotazy - Jakou právní formu by instituce měla mít a jakým způsobem by byly nastaveny finanční toky? – a otevřela diskusi.

Bylo diskutováno:

·                Právní forma vzniklé instituce a její jméno (návrhy: Servis Vysočiny, Centrum Vysočiny, Vysočina Tour Servis);

·                Problematika toku finančních prostředků a vazba instituce na kraj Vysočina - vklad finančních prostředků kraje, eliminace překročení podpory režimu de minimis v případě členského příspěvku z.s.p.o., možnost účinného dohledu nad využíváním vložených prostředků kraje, dílčí dělení financí – objasnila I. Mahelová;

·                vazba na strategické dokumenty a rozvojové aktivity kraje;

·                Jakým způsobem zapojit do činnosti podnikatelské subjekty.

Z diskuse vyplynuly tyto závěry: Komise se přiklání k tomu, aby vzniklá instituce fungovala jako příspěvková organizace. Její jméno má být výstižné a obsahovat slovo „Vysočina“. Činnost této instituce by mohl usměrňovat poradní orgán složený ze zástupců SOV a podnikatelů.

Usnesení 004/02/2006/Kcrvv

Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina

schvaluje

záměr zřízení organizace cestovního ruchu s návrhem právní formy příspěvková organizace kraje.

Usnesení bylo přijato 7 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

5.       Zapojení kraje do projektu agentury CzechTourism Mediální podpora domácího cestovního ruchu

O připravovaném projektu informovala přítomné I. Mahelová. Uvedla, že na projekt v celkovém objemu 35 mil. Kč získala agentura CzechTourism podporu z evropských fondů. V období od června 2006 do dubna 2007 bude probíhat informační kampaň 43 turistických oblastí v ČR. Od listopadu 2005 do dubna 2006 probíhaly v jednotlivých turistických oblastech semináře, které účastníky seznamovaly s projektem, součástí byly také přednášky PR odborníků o účinnosti reklamy.

Reklama bude zveřejněna v celostátním tisku (Právo, Katka, Rytmus života), rádiích (image kampaň, soutěže), v prostředcích MHD (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Liberec) a zajištěny budou nabídkové akce v městských nákupních centrech. Inzeráty i letáky budou mít pro všechny oblasti jednotnou grafickou podobu, velikost A4 a A5, obsahem bude stručný výčet nejvýznamnějších atraktivit. Kraj Vysočina bude prezentován v deníku Právo dne 3. října 2006, 23. listopadu 2006 a 13. února 2007, v týdeníku Katka 20. února 2007 a v týdeníku Rytmus života 27. listopadu 2006. Zvažována je možnost doplnit tuto image vlastním inzerátem kraje, například - v podzimních měsících upozornit na zimní nabídku. Finanční zdroje jsou součástí projektu předkládaného krajem Vysočina ve třetí výzvě GS podopatření 4.1.2 SROP.

Cílem projektu je vzbudit zájem o cestování v ČR, ukázat příležitosti pro aktivní využívání volného času v ČR a naučit média věnovat prostor nabídkám domácího cestovního ruchu.

Komise vzala na vědomí informace I. Mahelové o zapojení kraje Vysočina do projektu agentury CzechTourism "Mediální podpora domácího cestovního ruchu".

 

6.       Vývoj čerpání prostředků alokovaných pro grantová schémata podopatření 4.1.2 a 4.2.2 SROP

M. Černá požádala I. Mahelovou, aby pohovořila o vývoji čerpání prostředků alokovaných pro výše uvedená grantová schémata. I. Mahelová uvedla, že v grantovém schématu 4.1.2 (Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu) a v grantovém schématu  4.2.2 (Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu) je v každém celkem alokováno 37,6 mil Kč. Prostředky pochází ze strukturálních fondů.

V prvních dvou výzvách GS 4.1.2 bylo žadateli požadováno mnohem méně prostředků, než bylo možné poskytnout. Opačná situace byla zaznamenána u obou výzev GS 4.2.2, u kterých požadavky předložených projektů několikanásobně převyšují alokované prostředky (viz tabulka):

 

 

Finanční objem výzvy (mil Kč)

Požadované prostředky (mil Kč)

Nasmlouváno (mil Kč)

Zůstatek

(mil Kč)

GS 4.1.2 - 1.výzva

9,2

3,4

2,3

 

GS 4.1.2 - 2. výzva

21,5

12,0

9,4

 

 

 

 

 

25,9

GS 4.2.2 - 1.výzva

13,2

44,1

12,5

 

GS 4.2.2 – 2..výzva

16,9

42,4

16,6

 

 

 

 

 

8,5

 

Na základě těchto skutečností byla Řídícímu orgánu SROP v polovině března předložena žádost o přesun 10 mil Kč z podopatření 4.1.2 do podopatření 4.2.2, aby bylo zabráněno hrozbě nevyčerpání (vracení) finančních prostředků. Monitorovacím výborem programu byl přesun prostředků schválen. Příjem žádostí, v rámci třetí výzvy grantového schématu 4.1.2, byl ukončen 5. května 2006. Bylo přijato 6 žádostí. V současné době probíhá kontrola přijatelnosti žádostí k hodnocení. Na podzim se předpokládá vyhlášení čtvrté výzvy. Třetí výzva grantového schématu 4.2.2 bude vyhlášena koncem června.

 

M. Černá přítomné informovala o prioritě ROPu „Cestovní ruch“, do které má být, dle předpokladu, alokováno 11 % získaných finančních prostředků, což činí zhruba 100 milionů Kč ročně. Toto číslo však nemusí být konečné, protože ještě nebyl vysloven souhlas Evropské komise s procentuálním rozdělením prostředků mezi další priority. Podotkla, že v rámci NUTS II Jihovýchod, se kraj Vysočina dohodl s Jihomoravským krajem o přednostním určení finančních prostředků. Kraje se shodly, že nejužitečnějším způsobem využití prostředků bude maximální alokace prostředků do priority „Dopravní infrastruktura“. V těchto dnech je na Ministerstvo pro místní rozvoj zasílána čtvrtá verze ROPu. Zmínila se také o tom, že subjekty v kraji Vysočina, budou mít zřejmě možnost získat finanční prostředky na nadregionální projekty.

 

Komise vzala na vědomí informace I. Mahelové a M. Černé k vývoji čerpání prostředků alokovaných pro grantová schémata podopatření 4.1.2 a 4.2.2 SROP a možnostech čerpání do oblasti cestovního ruchu v příštím plánovacím období.

 

 

 

7.       Návrh na zpracování atlasu ortofotomap kraje Vysočina

M. Černá představila L. Seidla a Z. Čecha, pracovníky oddělení vnějších vztahů krajského úřadu. L. Seidl pohovořil k problematice návrhu na zpracování atlasu ortofotomap kraje Vysočina a na ukázku předložil atlasy ortofotomap z jiných regionů. Sdělil, že k návrhu se již kladně vyjádřil Finanční výbor (usnesení 011/02/2006/FV) a Rozpočtová komise (usnesení 007/01/2006/RpčK). Informoval přítomné o způsobu provedení, účelu, nákladu vydání a předpokladu výše finančních prostředků. Na několika stránkách se bude moci kraj Vysočina prezentovat. Bude vytvořena redakční rada, která se bude vyjadřovat k obsahu a podobě atlasu a bude schvalovat výsledný návrh.

V následné diskusi bylo diskutováno:

·                Grafické zpracování atlasu a jeho měřítko, popisky;

·                Zadavatel díla;

·                Odběratelé atlasu ortofotomap;

Z diskuse vyplynuly tyto závěry: Komisi se nejvíce zamlouvá podoba atlasu ortofotomap, jakým byla zpracována předložená publikace „Vysoké Tatry“, tj. kroužková vazba, formát A 4, měřítko 1:25 000. L. Seidl předá závěry redakční rady komisi k nahlédnutí před konečným schválením finální verze.

P. Kesl vznesl návrh k podobě usnesení. Komise by neměla, z důvodu svého zaměření, schvalovat poskytnutí finančních prostředků, ale spíše se vyjádřit k tomu, zda návrh na vydání takovéto publikace podpoří, či nikoliv. Návrh P. Kesla byl komisí přijat.

Usnesení 005/02/2006/Kcrvv

Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina

schvaluje

záměr vydání atlasu ortofotomap kraje Vysočina.

Usnesení bylo přijato 7 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

8.       Smlouva o spolupráci – Dolnorakouská zemská výstava 2009

M. Černá uvedla tento bod a informovala přítomné o skutečnostech uvedených v předložené smlouvě. Krátce také pohovořila o konání výstavy minulé. Dolnorakouská zemská výstava 2009 by se měla konat v Telči. H. Müllerová k tomu uvedla, že město Telč je pro další spolupráci s rakouskou stranou. L. Seidl ke smlouvě uvedl, že se jedná o návrh uvedená fakta lze měnit. Požádal H. Müllerovou, zda by rada města mohla návrh projednat a rakouské straně zaslat již upravený návrh.

Usnesení 006/02/2006/Kcrvv

Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina

doporučuje radě kraje

zapojit se do realizace Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2009 a dopracovat návrh smlouvy po dohodě s partnery.

Usnesení bylo přijato 7 hlasy, zdržel se 0, proti 0.

 

9.       Návrh na pořízení pamětních medailí kraje Vysočina

M. Černá požádala Z. Čecha, aby podal informace k tomuto bodu. Z. Čech okomentoval předložený materiál „Návrh na pořízení pamětních medailí kraje Vysočina“ a vysvětlil daný záměr. Upozornil na změnu v technickém zpracování. Pro udělování medailí bude vypracována závazná metodika. Zmínil také stanovisko odboru kultury a památkové péče. M. Černá vznesla připomínku, zda-li jsou příležitosti pro udělování medailí. H.Mullerová poznamenala, jakým způsobem postupuje město Telč, které také uděluje grafické listy, navrhnuté známým grafikem O. Kulhánkem.

Byla vznesena připomínka ke jmenovitému odlišení medailí. V případě, že je s udělením medaile spojeno nějaké ocenění, neměla by se medaile nazývat pamětní, protože toto označení je zavádějící. Výstižnější pojmenování by bylo medaile za zásluhy. K připomínce se rozvinula diskuse, ve které členové tuto myšlenku podpořili.

P. Kesl připomněl, že na medaili by se mělo objevit, kdy a za co byla medaile udělena. V následné diskusi byly vzneseny návrhy, jakým způsobem toho docílit (diplom, rubová strana medaile, průvodní list). Byl toho názoru, že způsob udělování medailí je potřeba dopracovat a nastínil svůj návrh (např. bronzová medaile – udělit za jednorázový počin, zlatá medaile- udělit za dlouhodobý přínos). P. Drdla považoval za vhodné zavést záznamovou knihu, do které by se zapisovaly údaje k udělení medaile. Udělování medailí by měla schvalovat hodnotící komise.

 

Komise projednala materiál „Návrh na pořízení pamětních medailí kraje Vysočina“ a vzala na vědomí informace k záměru pořízení pamětních medailí kraje Vysočina.

 

10.   Diskuse a různé

·                informace ke Dni otevřených dveří KrÚ kraje Vysočina (L. Seidl)

L. Seidl přítomné srdečně pozval na Den otevřených dveří KrÚ kraje Vysočina a krátce je informoval o připravovaném programu.

 

11.   Závěr

Marie Černá poděkovala přítomným za účast a ukončila jednání. Předběžný termín dalšího zasedání byl stanoven na 15. června. Začátek zasedání komise bude upřesněn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie Černá v. r.

předsedkyně Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina

 

 

Zpracoval a zapsal: Jan Jaroš dne 12. května 2006

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 29.5.2006 / 22.9.2006

Počet návštěv: 4652
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek