Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Komise cestovního ruchu Rady kraje Vysočina č. 4/2002

25. duben 2002
 

 
 

Zápis ze zasedání Komise cestovního ruchu

Rady kraje Vysočina č. 4/2002

konaného dne 25. dubna 2002

 

Přítomno:   9 členů komise

                   RNDr. Miloš Vystrčil, zástupce hejtmana kraje Vysočina

                   Bohumil Norek, ředitel zámku Telč

                   Tajemnice komise

 

Program:    1. Zahájení

                   2.     Fond Vysočiny – program na podporu cestovního ruchu, vystoupení RNDr. Miloše Vystrčila

                   3. Prezentace kraje v Českém centru ve Vídni

                   4.  Zhodnocení prezentace kraje na veletrhu ITB Berlín

                   5. Presstripy a famtripy ve spolupráci s ČCCR

                   6. Diskuse

                   7. Závěr

 

1.      Zahájení

Jednání zahájila předsedkyně komise. Přivítala RNDr. Miloše Vystrčila a Bohumila Norka. Program jednání byl přijat bez dalšího doplnění. Poté panu Norkovi předala slovo. Ten pohovořil o návštěvnosti, zajišťování provozu pomocí sezónních průvodců a problematice financování.

Předsedkyně komise se vrátila k návrhu z minulého jednání: pozvat na společné setkání  podnikatelské subjekty v oblasti cestovního ruchu a seznámit je s činností komise a celého kraje. Tajemnice komise informovala, že podobným tématům se bude věnovat celoregionální konference podnikatelů v cestovním ruchu, která je plánována na podzimní měsíce tohoto roku. Diskutováno by mělo být mimo jiné očekávání podnikatelů od krajské samospávy,  budování destinančního managementu, financování propagace regionu a způsob zapojení podnikatelů do aktivit v oblasti cestovního ruchu. Členové toto konstatování vzali na vědomí. V souladu s plánem činnosti komise tajemnice dále informovala o připravovaném setkání se zástupci mikroregionů dne 28. května 2002 s názvem „Rozvoj cestovního ruchu – společný zájem, různé úhly pohledu“. S názorem na problematiku rozvoje a podpory turismu v kraji budou mít možnost přítomné seznámit zástupce infocentra, správce kulturní památky, provozovatel turistické atrakce i ubytovatel. Jedním z bodů jednání je také konzultace k Fondu Vysočiny, pokud bude zastupitelstvem kraje schválen grantový program na podporu cestovního ruchu.

 

2.      Fond Vysočiny – program na podporu cestovního ruchu, vystoupení RNDr.Vystrčila

Zástupce hejtmana poděkoval za pozvání a krátce se zmínil o důležitosti podpory cestovního ruchu. Poté pohovořil k Fondu Vysočiny a vysvětlil nejčastější dotazy. Fond Vysočiny je v krajích ojedinělý, čas ukáže, co bude nejlepší pro efektivní fungování fondu. Řídící výbor provede ve stanoveném termínu posouzení a výběr  projektů a rozhodne o přidělení a výši podpory. Bude jej tvořit 10 nebo 11 členů. Složení řídících výborů určí zastupitelstvo kraje podle návrhů jednotlivých politických stran. Padl dotaz, zda nejsou další výbory zbytečné, zda nepostačí komise nebo výbory stávající. Zástupce hejtmana vysvětlil, že vhledem k tomu, že jde o velkou zodpovědnost, měly by se tyto výbory skládat z části zastupitelů.

Závěrem se zástupce hejtmana podělil o zážitky ze služební cesty do Tillburgu, kde se uskutečnila první z připravovaných prezentací kraje Vysočina. Vyslovil názor, že akce byla připravena na velice dobré úrovni včetně prezentace podnikatelského prostředí kraje a tištěných materiálů.

 

3.      Prezentace kraje v Českém centru ve Vídni

Tajemnice komise informovala přítomné o přípravách na prezentaci kraje ve Vídni, která se bude konat 24. května 2002 v prostorách Českého centra. Na rozdíl od holandského Tilburgu nebude prezentace zaměřena na podporu exportních možností a investičních příležitostí, neboť tuto akci připravují hospodářské komory na obou stranách hranice při jiné příležitosti. Ve Vídni budou představeny turistické možnosti regionu, prostor k bilaterálním jednáním dostanou jednotliví ubytovatelé (hotely Brixen Havlíčkův Brod, Gustav Mahler Jihlava, Telč z Telče, Sport V Hrotovice, Slavia Třebíč, Colorado Zvole u Bystřice nad Pernštejnem, Tálský mlýn Žďár nad Sázavou, Rustikal Horní Cerekev. Vzhledem k omezeným prostorovým podmínkám Českého centra pro přípravu občerstvení bude catering zajištěn na doporučení ČC českou restaurací Böhmerwald Vídeň.  Součástí prezentace bude výstava hutního skla, kovaných soch a vystoupení orchestru Zatrestband z Třeště. Ve stadiu příprav je podzimní prezentace v Paříži, jejíž termín a zaměření nejsou ještě upřesněny.

 

4.      Zhodnocení prezentace kraje na veletrhu ITB Berlín

Tajemnice komise se znovu ujala slova. Letošního ročníku veletrhu se zúčastnilo celkem 9875 vystavovatelů z 181 zemí. Ve společném stánku České republiky se představilo na 20 vystavovatelů, z toho zástupci 6 krajů. Tajemnice poslala k nahlédnutí fotografie a konstatovala, že grafickou podobu stánku hodnotili vystavovatelé vesměs negativně, jednotlivé koláže z fotografií byly nešetrně zkombinované. Sdělila, že stejně pojatý stánek, s malými obměnami velikosti, bude v letošním roce na všech zahraničních veletrzích cestovního ruchu. Sdělila přítomným své subjektivní pocity z veletrhu a odpověděla na dotazy.

 

5.      Presstripy a famtripy ve spolupráci s ČCCR

Informaci podala tajemnice. V loňském roce informační cesty pro novináře pořádány Českou centrálou cestovního ruchu pouze na požádání zahraničních novinářů nebo zahraničních zastoupení v individuálním rozsahu a tím v rozdílné kvalitě. Proto ČCCR zmapovala požadavky zahraničních zastoupení a na základě námětů z regionů připravila pro letošní rok 4 press-tripy, kterou budou zaměřeny na oblast gastronomie v souladu s marketingovým tématem ČCCR pro 2002 „Rok české kuchyně“. V dubnu se v jižních Čechách uskuteční téma HORY, v květnu v Brně téma PIVO, v září v lázeňských městech téma AKTIVNÍ DOVOLENÁ A GOLF a v říjnu na Znojemsku téma VÍNO. Vysočina se částečně podílí na „pivní“ cestě ve dnech 24.5. – 27.5., během níž je účastníkům cestou do Brna připravena návštěva pivovaru Bernard v Humpolci.

Informační cesty pro zahraniční touroperátory jsou také připravovány podle požadavků zahraničních zastoupení. Na jaře byla nabídka Vysočiny vybrána mezi tři regionální fam-tripy v rámci workshopu Visit Czechia. Ve dnech 15.6. – 17.6. jeho účastníci navštíví Třebíč, kde po prohlídce pamětihodností absolvují Knížecí hostinu, prohlédnou si zámecký areál a město Telč, poobědvají v Jihlavě, seznámí se  s rekreační oblastí Žďárské vrchy, navštíví areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého a večer se v hotelu Tálský mlýn setkají s regionálními podnikateli v cestovním ruchu.

 

6.      Diskuse a závěr

Členové ještě diskutovali o výše uvedených tématech. Předsedkyně se informativně dotazovala, kdo bude mít zájem stát se členem řídícího výboru. Závěrem pověřila Ivanu Mahelovou a zapisovatelku, aby připravily materiál do rady s rozpisem výjezdních zasedání.

Závěrem předsedkyně poděkovala řediteli zámku za umožnění jednání. poté se komise odebrala na prohlídku zámku a ubytovacích zařízení v Telči.

 

 

 

 

 

 

                                                       Ing. Jana Fischerová

                                           předsedkyně komise cestovního ruchu

 

 

 

Zápis pořízen na jednání komise cestovního ruchu dne 25. dubna 2002

Zapsala: Šárka Polívková dne 29. dubna 2002

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 27.5.2002 / 13.2.2003

Počet návštěv: 5693
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek