Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina č. 5/2006

31. srpen 2006
 

 
 

Zápis z jednání Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina č. 5/2006 konaného dne 31. srpna 2006

 

Přítomni:

1. Pavel Hodáč

7. Lubuš Rudišar

2. Jaroslav Hulák (předseda)

8. Tomáš Škaryd

3. Věra Chladová

9. Olga Zachariášová

4. Eva Krpálková

10. Oldřich Zadražil

5. Zdeňka Marková

11. Horymír Kubíček (tajemník)

6. Jarmila Rosecká

 

 

Omluveni:

1. Jaromíra Hanáčková

2. Josef Chalupa

3. Petr Píša

 

Hosté:

1. Dagmar Brtnická (KOUS NNO)

2. Marek Hovorka (ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava)

3. Josef Fila (ředitel Horáckého divadla Jihlava)

 

Program jednání:

1.             Zahájení jednání;

2.             Podpora spolkové a zájmové umělecké činnosti v kraji Vysočina;

2.1. Prezentace 10. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava (viz www.dokument-festival.cz);

 - host Mgr. Marek Hovorka, ředitel festivalu;

2.2. Cena kraje Vysočina pro nejlepší český dokumentární film roku (příloha);

2.3. Informace z Koordinačního uskupení nevládních neziskových organizací Vysočiny

       - host pí. Dagmar Brtnická, zástupkyně NNO pro oblast Kultura a umění;

3.             Problematika divadelní kultury, vyhodnocení divadelní sezóny 2005 – 2006 Horáckého divadla Jihlava a návrh dramaturgického plánu na sezónu 2006 – 2007 (viz www.hdj.cz)

      - host p. Josef Fila, ředitel HDJ;

4.             Pozvánky na kulturní akce;

5.             Diskuse a různé;

6.             Závěr.

 

1.       Zahájení

Jaroslav Hulák, předseda Komise kultury a památkové péče, přivítal všechny přítomné a zahájil jednání. Představil nového člena komise pana Oldřicha Zadražila, který byl jmenován po Václavu Jehličkovi, jenž na tuto funkci rezignoval. Dle počtu přítomných členů konstatoval, že je komise usnášeníschopná. K zápisu z minulého zasedání nebyly vzneseny připomínky. Přednesl návrh programu zasedání. Byly vzneseny 2 požadavky o zařazení příspěvku do bodu „Diskuse a různé“ (Pavel Hodáč: „Návrh bezúplatného převodu Malovecké kaple do majetku kraje Vysočina“, Horymír Kubíček: „Návrh rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 – kapitola Kultura“). Zařazení navrhovaných příspěvků bylo 10 hlasy schváleno.

 

2. Podpora spolkové a zájmové umělecké činnosti v kraji Vysočina

Jaroslav Hulák sdělil, že z titulu funkce předsedy komise obdržel dopis od Koordinačního uskupení nevládních neziskových organizací Vysočiny (dále jen KOUS) – obsahem byl návrh na jmenování zástupců KOUS do příslušných resortních orgánů. Pro Komisi kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina byla navržena Hana Brtnická, která byla rovněž přizvána na další zasedání.

 

Členové komise vzali na vědomí požadavek KOUS a shodli se, že Hana Brtnická bude na komisi přizvána vždy, když se bude některý z témat týkat činnosti NNO v kraji Vysočina. Rovněž se může s požadavky, návrhy či náměty obracet na komisi – kontakt zabezpečí tajemník komise Horymír Kubíček (kubicek.h@kr-vysocina.cz, 564 602 248, 724 650 133).

 

2.3. Informace z Koordinačního uskupení nevládních neziskových organizací Vysočiny

Dagmar Brtnická podala informace o vzniku a činnosti KOUS. Dále komentovala fungování kulturní sekce NNO, spolky a jejich činnost, vzájemnou komunikaci, snahu o spolupráci s krajem.

 

Horymír Kubíček vyslovil podporu pro spolupráci a vzájemnou informovanost kulturní sekce NNO a odboru kultury a památkové péče. Zdůraznil však v této věci nutnost komunikace a aktuálních kontaktů.

 

Dagmar Brtnická rozdala členům komise pozvánku na Alternativní divadlo – představení, která se konají od 29. 6. do 5. 9. 2006 v Jihlavě na Masarykově náměstí.

 

2.1. Prezentace 10. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava (viz www.dokument-festival.cz)

2.2. Cena kraje Vysočina pro nejlepší český dokumentární film roku (příloha)

Marek Hovorka představil Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, v jehož rámci je představována tvorba dokumentaristů z celého světa. Uvedl, že v letošním roce se bude ve dnech 24. – 29. 10. 2006 konat jubilejní 10. ročník. Pohovořil o vzniku, historii a vývoji festivalu, jeho významu a vlivu, počtu účastníků, projekcí, významných hostech.

 

Marek Hovorka informoval, že na festivalu jsou udělovány porotami a diváky ceny v několika kategoriích. Jednou z nich je cena pro nejlepší český dokumentární film udělovaná odbornou porotou od roku 2000 nazvaná „Česká radost“. „Česká radost“ je nejvýznamnější cenou pro český filmový dokument. V této souvislosti se obrátil na kraj Vysočina s nabídkou možnosti převzetí záštity nad cenou „Česká radost“. Kraj by jako tradiční partner festivalu převzal záštitu nad cenou a spojil svoji prestiž s nejlepšími českými dokumentárními filmy. Zároveň by formou finančního ocenění přispěl k rozvoji české dokumentaristiky. Propůjčením svého loga ceně, která svým významem široce přesahuje teritorium kraje, by byla Vysočina prezentována i v ostatních regionech České republiky jako mecenáš kvalitní české filmové produkce. Kraj tak může současně prezentovat svou podporu filmu, který bude natočen díky jeho finanční podpoře, a podporu kultuře všeobecně.

 

Dále pohovořil Marek Hovorka o struktuře financování festivalu, podmínkách promítání a zázemí festivalu.

 

K tématu se rozvinula rozsáhlá diskuse. Členové komise hovořili o převzetí záštity krajem, výši finančního příspěvku, nedostatečném úrovni zázemí pro festival, plánované rekonstrukci kina Dukla, úroveň a návštěvnost kin na Vysočině, kulturních aktivitách na Vysočině.

 

Členové komise kladně zhodnotili význam, přínos a prestiž Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava.

 

Usnesení 007/05/2006/Kkpp

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina

doporučuje

radě kraje převzetí záštity nad udělováním ceny Česká radost za nejlepší český dokumentární film uvedený v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava a přispět na cenu částkou 200.000,- Kč režisérovi filmu vybraného odbornou porotou.

Usnesení bylo přijato 10 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

3. Problematika divadelní kultury, vyhodnocení divadelní sezóny 2005 – 2006 Horáckého divadla Jihlava a návrh dramaturgického plánu na sezónu 2006 – 2007 (viz www.hdj.cz)

Josef Fila pohovořil o vyhodnocení divadelní sezóny 2005 – 2006 Horáckého divadla Jihlava (dále jen HDJ) a návrhu dramatického plánu na sezónu 2006 – 2007. Pohovořil o změnách, které divadlo v personální a mzdové oblasti chystá, o ušetření nákladů, složení souboru, financování HDJ. Uvedl, že průměrná návštěvnost je 91,63%, zvyšuje se prodej lístků mimo předplatné, zmínil úbytek návštěv škol a školských zařízení, kladný přínos možnosti zajištění autobusové dopravy (tvz. svozu) diváků na představení.

 

Josef Fila rozdal členům komise Divadelní zpravodaj HDJ na září 2006 a Informace o dramaturgickém plánu 2006 – 2007 a o předplatném.

 

Horymír Kubíček uvedl, že HDJ je na vzestupu, má dobré jméno v ČR a je ze strany veřejnosti kladně hodnoceno. Dále popsal náklady, které jsou na HDJ vydávány z rozpočtu kraje Vysočina.

 

K tématu se rozvinula rozsáhlá diskuse. Členové komise zdůraznili kladný přínos návštěvy divadel pro školy a školských zařízení – důležitý vliv při výchově mládeže. Byl vznesen návrh, aby na poradu rady kraje se starosty obcí, která se bude konat dne 30. 11. 2006 od 14:00 v Třešti, byl přizván Josef Fila, a dostal prostor pro propagaci HDJ. Obce jsou totiž zřizovateli základních škol, na které by tuto informaci mohli starostové přenést. Všichni členové komise tento návrh podpořili.

 

Usnesení 008/05/2006/Kkpp

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina

doporučuje

radě kraje, aby na poradu rady kraje se starosty obcí, která se bude konat dne 30. 11. 2006 od 14:00 v Třešti, byl přizván Josef Fila a dostal prostor pro propagaci Horáckého divadla Jihlava.

Usnesení bylo přijato 10 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

4. Pozvánky na kulturní akce

Horymír Kubíček pohovořil o těchto kulturních akcích:

·         slavnostní odhalení žulového reliéfu „Ústa pravdy“ dne 7. 9. 2006 ve 14:00 v lomu č. 2, Lipnice nad Sázavou;

·         slavnostní otevření Eurocentra v 11:00 dne 4. 9. 2006 (v rámci tohoto centra bude k dispozici výstava České evropanství).

 

5. Diskuse a různé

Členové komise obdrželi materiál „Návrh rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 – kapitola Kultura“. Projednání tohoto materiálu bude zařazeno do programu příštího zasedání komise. Do té doby mají členové za úkol jej podrobně prostudovat.

 

Pavel Hodáč sdělil, že kraj Vysočina by se měl znovu zabývat otázkou bezúplatného převodu Malovecké kaple do majetku kraje a odbor kultury a památkové péče by měl o tomto převodu zahájit příslušná jednání. Sdělil důvody, kterého k tomu vedly. V této souvislosti vznesl Luboš Rudišar připomínku, že před zahájením jednání je důležité, aby se odbor kultury a památkové péče ujistil, zda je k převzetí výše zmiňované památky vůle ze strany vedení kraje.

 

Usnesení 009/05/2006/Kkpp

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina

doporučuje

znovu zahájit jednání o převzetí Malovecké kaple bezúplatným převodem do majetku kraje Vysočina a

pověřuje

předsedu a tajemníka komise tlumočit toto doporučení příslušné resortní radní Martině Matějkové a radě kraje.

Usnesení bylo přijato 10 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

Členové komise vznesli dotaz na výběrové řízení na ředitele Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. Horymír Kubíček tento dotaz zodpověděl.

 

6. Závěr

Jaroslav Hulák poděkoval přítomným za účast a aktivní přístup a ukončil jednání komise.

 

 

J. Hulák, v. r.

předseda Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina

 

 

Zpracovala a zapsala Kateřina Nedvědová dne 4. září 2006.

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 22.9.2006 / 5.10.2006

Počet návštěv: 4851
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek