Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina č. 6/2007

28. červen 2007
 

 
 

Zápis z jednání Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina č. 6/2007 konaného dne 28. června 2007

 

Přítomni:

1. Jaroslav Hulák (předseda)

5. Oldřich Zadražil

2. Věra Chladová

6. Olga Zachariášová

3. Eva Krpálková

7. Katina Lisá (tajemnice)

4. Luboš Rudišar

 

 

Nepřítomni:

1. Jaromíra Hanáčková

2. Pavel Hodáč

3. Josef Chalupa

4. Zdeňka Marková

5. Petr Píša

6. Miroslav Špaček

7. Tomáš Škaryd

 

            Hosté:

1. Miloslav Vaňha (Hrad Kámen)

2. Ivana Schallnerová

 

Program jednání:

1.        Zahájení jednání;

2.        Presentace návštěvního programu hradu Kámen;

3.        Podpora spolkové a zájmové umělecké činnosti v kraji, postupové přehlídky;

4.        Problematika výstavby Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě;

5.        Publikace Edice Vysočiny  a sborníky věnované historii a památkám kraje Vysočina;

6.        Diskuse a různé;

7.        Závěr.

 

1.       Zahájení jednání

Jaroslav Hulák, předseda Komise kultury a památkové péče (dále jen „Kkpp“), přivítal všechny přítomné a zahájil jednání. Členům Kkpp byla představena nová tajemnice, Katina Lisá. Dle počtu přítomných členů J. Hulák konstatoval, že Kkpp není usnášeníschopná. Program jednání byl 6 hlasy schválen. K zápisu z minulého zasedání nebyly vzneseny připomínky.

 

2.       Presentace návštěvního programu hradu Kámen

K. Lisá přivítala kastelána hradu Kámen Miloslava Vaňhu, který presentoval hrad Kámen. Nejzákladnější, co ředitele a kastelány památkových ústavů zajímá, je návštěvnost. Na hradě Kámen návštěvnost v lepším stagnuje. Loni bylo přivítáno 23 730 platících návštěvníků, což je více než v minulých letech. Ke zvyšování návštěvnosti pomáhá změna vstupného. Základní vstupné je 50,- Kč, děti, studenti a důchodci zaplatí 25,- Kč a děti do 6 let platí symbolickou 1,- Kč.  Nejvíce finančních prostředků se vynakládá na údržbu. Od 1. 7. 2007 bude radikálně změněn návštěvní řád. Hrad Kámen je rozdělen na 3 části. V každé části čekala na návštěvníky průvodkyně. Nyní si každý návštěvník zakoupí tištěného průvodce a bude procházet hradem sám. K tomuto řešení vedla také skutečnost, že se dlouho čekalo na další prohlídku s průvodcem.

Hrad bude otevřen od 10:00 do 18:00. Probíhají zde také doplňující akce – koncerty, vernisáže, výstavy.

 

Diskuse:

O. Zadražil podporuje kastelána se symbolickým vstupným a dodává, že by se to dalo také realizovat i na jiných památkových objektech.

K. Lisá podotkla, že všechny příspěvkové organizace v kraji Vysočina, podporované Krajským úřadem kraje Vysočina, jsou zapojeny do programu Rodinné pasy, ale bohužel se to zatím moc neosvědčilo. Nejsou vidět výsledky, protože tento program je zřízen teprve od 12. 12. 2006.

Hrad Kámen má vlastní internetové stránky  http://www.hradkamen.pacov.info/.

Z internetových stránek krajského úřadu je přístup ke všem příspěvkovým organizacím.

Dne 27. 6. 2007 se začalo stavět lešení k opravě zbytku hradu Kámen, na podzim tohoto roku bude mít hrad Kámen opravené střechy, fasády, okna atd.

 

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina bere na vědomí informaci o Presentaci návštěvního programu hradu Kámen.

 

3.       Podpora spolkové a zájmové umělecké činnosti v kraji, postupové přehlídky

K. Lisá okomentovala podkladové materiály „Finanční podpora v oblasti neprofesionálního umění krajem Vysočina“. Od 1. 1. 2008 by se měla obnovit pravidla na přidělování finančních prostředků v oblasti neprofesionálního umění. Finanční příspěvek na krajskou postupovou přehlídku v letošním roce činí max. 20 000,- Kč, finanční příspěvek na národní přehlídku činí max. 60 000,- Kč a finanční příspěvek na účast na přehlídkách účinkujících z kraje Vysočina činí max. 10 000,- Kč.

V rozpočtu kraje na rok 2007 je schváleno celkem 570 000,- Kč na podporu krajských postupových a národních přehlídek v oblasti neprofesionálního umění.

 

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina bere na vědomí informaci o Podpoře spolkové a zájmové umělecké činnosti v kraji, postupové přehlídky.

 

4.       Problematika výstavby Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě

I. Schallnerová seznámila členy Kkpp s problematikou výstavby Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Poslední informace zazněly na dubnovém zasedání komise. Byla vypsána veřejná zakázka na zpracování dokumentace stavby. Proběhlo první jednání s výherci soutěže k této stavbě. Je zde také možnost získat finanční prostředky od státu. J. Hulák upozornil na to, že velká část investic jde do rekonstrukce havlíčkobrodské nemocnice, kde se po dobu rekonstrukce využijí prostory, kde bude stát krajská knihovna. Toto může ohrozit včasné zahájení výstavby knihovny.

 

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina bere na vědomí informaci o Problematice výstavby Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

 

5.       Publikace Edice Vysočiny  a sborníky věnované historii a památkám kraje Vysočina

K. Lisá okomentovala podkladové materiály „VYHODNOCENÍ GRANTOVÉHO PROGRAMU EDICE VYSOČINY I. – IV. V LETECH 2003 – 2006“. Grantový program Edice Vysočiny byl v letošním roce na Zastupitelstvu kraje Vysočina vyhlášen již popáté. Nejvyšší počet došlých žádostí byl v prvním roce (82). Počet uspokojených žádostí je zhruba stejný, pohybuje se okolo 30. Na internetových stránkách krajského úřadu je prezentace Edice Vysočiny od počátku se stručnou anotací.

 

Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina bere na vědomí informaci o Publikaci Edice Vysočiny a sborníků věnovaných historii a památkám kraje Vysočina.

 

6.       Diskuse a různé

K. Lisá předala členům komise informaci o loňském požáru betlémů v Polné. Ty byly zcela zničeně včetně propagačních materiálů. Škoda činí asi 850 000,- Kč. Pojišťovnou byla uhrazena částka 630 000,- Kč. Bylo požádáno o finanční příspěvek 200 000,- Kč. Kkpp by se měla vyjádřit k finančnímu příspěvku 200 000,- Kč.

Na toto téma se rozvinula krátká diskuse.

Bylo vzneseno několik dotazů.

-                Co bylo příčinou požáru? Je prokázáno něčí zavinění na vzniku požáru?

-                Byly vystavené betlémy pojištěny a co bylo předmětem pojistného plnění?

-                Proč mají být ze strany kraje hrazeny i počítače a propagační materiály, které byly umístěny v prostorách výstavy?

-                Jakou finanční částkou se podílí město Polná na plnění této události?

Z důvodu nedostatečného množství informací se Kkpp vrátí k tomuto tématu na příštím zasedání.

 

K. Lisá okomentovala podkladové materiály k řídicímu výboru grantového programu Kulturní dědictví vysočiny.

 

7.       Závěr

J. Hulák, předseda Kkpp, poděkoval přítomným za účast a aktivní přístup a ukončil jednání komise. Termín dalšího zasedání Kkpp byl stanoven na čtvrtek 30. srpna 2007 ve 14:00.

 

J. Hulák, v. r.

předseda Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina

 

Zpracoval a zapsal: Martin Šalanda dne 6. června 2007.

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 31.8.2007 / 31.8.2007

Počet návštěv: 4197
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek