Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Sociální komise Rady kraje Vysočina č. 1/2003

10. leden 2003
 

 
 

          Zápis ze zasedání Sociální komise č. 1/2003

    Rady kraje Vysočina

          konaného dne 10. 1. 2003 v Třebíči

 

Přítomno:

-          8 členů Sociální komise (viz presenční listina)

-          JUDr. Božena Dolejská – tajemnice komise

-          Ing. Jan Karas – místostarosta města Třebíč

-          Dr. Jindra Stříbrská – vedoucí projektu Komunitního plánování (vedoucí projektu „Zdravé město“)

-          Ing. Miroslav Řídký – vedoucí sociálního odboru města

-          Ing. Jitka Běhanová – komise sociálních služeb

 

Navržený program jednání:

1.      Zahájení

2.      Komunitní plánování

3.      koncepce převodu Pečovatelské služby

4.      Systém financování ÚSP v kraji, jehož zřizovatelem není kraj Vysočina

5.      Diskuse, závěr

 

  1. Zahájení jednání

 

Bc. Ladislav Bárta, předseda sociální komise, zahájil jednání. Přivítal všechny přítomné členy a hosty na městském úřadě v Třebíči. Přednesl návrh programu 1. zasedání Sociální komise, který byl bez připomínek přijat. K zápisu z minulého zasedání nebyly vzneseny žádné připomínky. Dle počtu členů komise prohlásil předseda zasedání za usnášení schopné.

Všechny přítomné poté přivítal na půdě města Třebíč místostarosta města Ing. Jan Karas, který má ve své gesci mimo jiné sociální problematiku.

 

  1. Komunitní plánování

 

Předseda Sociální komise, předal slovo Dr. Jindře Stříbrské, která členy komise podrobně seznámila s projektem komunitního plánování s názvem „Zdravé město“, za který má na MěÚ odpovědnost. Uvedla, že se jedná o plán zdraví a kvality života. Tento projekt má několik fází a to fázi přípravnou, konzultační a vstupní analýzu, která byla zpracována. První pracovní skupina již byla sestavena a bude pracovat průběžně. Je velká snaha o zapojení komunity města Třebíč. Předpokladem je vytvořit konzultační skupinu, která by měla motivovat, diskutovat a na základě sociologického průzkumu domácností, zajišťovat potřeby a služby občanů.

Dr. Jindra Stříbrská dále hovořila, že cílem komunitního plánování je posilovat sociální soudružnost komunity, podporovat sociální začleňování a předcházet sociálnímu vyloučení jednotlivců a skupin. Vysvětlila, jak funguje tzv. triáda - zadavatel, zpracovatel a uživatel a podrobně seznámila členy komise z výhledy a plány tohoto projektu. Na toto téma vznikla rozsáhlá diskuse. Padl zde dotaz, jek bude fungovat informační kampaň. Dr. Stříbrská odpověděla, že tuto problematiku vidí ve vydávání tiskových zpráv, v místní a regionální oblasti. Dále pak umístění na webových stránkách a  nástěnkách. Diskusi ukončila tím, že do budoucna by bylo vhodné také vydávat letáky a brožury.

Poté se slova ujal vedoucí sociálních služeb, Ing. Miroslav Řídký, který pohovořil o situaci sociálních služeb ve městě Třebíč. Uvedl, že odbor soc. služeb zadal a nechal vypracovat sociálně – demografickou analýzu, která je již dokončená a nyní probíhá její připomínkování. Analýzu jim zpracoval Socioklub pod vedením Dr. Víška.

JUDr. Božena Dolejská, tajemnice sociální komise, doplnila informace o finančních prostředcích, určených na pilotní programy komunitního plánování, které byly předmětem jednání na ministerstvu financí. Na závěr vybídla k zamyšlení, vytvořit nový grantový program, určený pro komunitní plánování. Tajemnice komise dále informovala o pracovním jednání, které se uskuteční 30.1.2003. Na tomto jednání budou zástupci MPSV seznamovat Radu města Třebíč s porjektem komunitního plánování.

Místostarosta města Ing. Jan Karas velmi vítá, že jsou zapojeni do projektu komunitního plánování. Smysl vidí hlavně v tom, že ve městě Třebíč se problematikou sociálních služeb zabývá více subjektů a společný komunitní plán jim všem může pomoci. PO počátečním rozjezdu zde také počítají s rozšířením projektu na celé území v jejich přenesené působnosti.     

Závěrem tohoto bodu popřáli členové komise úspěšnost tomuto projektu, který je společně s havlíčkobrodským, pilotní pro kraj Vysočina a je podporován MPSV.

 

Usnesení 001/01/2003/SocK

Sociální komise Rady kraje Vysočina

podporuje

komunitní plánování jako důležitou součást fungování systému sociálních služeb a bere na vědomí informace o projektu komunitního plánování ve městě Třebíč.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy.

     

3.      Koncepce převodu Pečovatelské služby

 

Tohoto bodu se ujala JUDr. Božena Dolejská, která členy informovala, že Pečovatelské služby přešly pod kraj Vysočina, ale snahou kraje je uskutečnění delimitace na místně příslušná města a obce. Uvedla, že komise byla neoficiálně požádána Radou kraje Vysočina, zabývat se touto problematikou. V této chvíli je totiž velmi důležité najít akceptovatelný model převedení pečovatelské služby na nejnižší úroveň a přímo do míst, kde se v této záležitosti má rozhodovat. Na toto téma vznikla široká diskuse. Členové si vyměňovali své názory a zkušenosti z praxe. Hovořilo se o apelaci na hledání nových modelů i z jiných krajů, jakým způsobem poskytovat finanční příspěvky poskytovatelům pečovatelské služby v našem kraji, ať již z řad samospráv nebo nestátních neziskových organizací.  Najít ten nejoptimálnější model financování bude objektivně asi možné až s přijetím zákona o sociálních službách. Na ten však není možné čekat a současný stav bude nutné řešit. V úvahu, po diskusi přítomných, připadají jako možné tyto modely: příspěvek za úkon, koeficientem, na klienta nebo pevnou částkou. Výrazné většině členů by se zamlouval model příspěvku, který by se poskytoval s ohledem k počtu jednotlivých výkonů a jejich úhradám. V této věci by proto bylo nutné zjistit rozsah úkonů v závislosti na úhradách u jednotlivých poskytovatelů. Komise se na závěr dohodla, že toto téma je natolik důležité a vážné, že zůstane otevřené a na dalším zasedání bude znovu projednáno.

 

 

Usnesení 002/01/2003/SocK

Sociální komise Rady kraje Vysočina

doporučuje

Radě kraje Vysočina, aby Pečovatelské služby, kde má nyní zřizovatelské kompetence kraj, přešly na příslušná města a obce společně s finančními prostředky, a poté si obce a města rozhodnou o způsobu zajištění pečovatelské služby (samostatně nebo jiný poskytovatel).

 

    

4.      Systém financování ÚSP v kraji, jehož zřizovatelem není kraj Vysočina

 

Tohoto bodu se ujala JUDr. Božena Dolejská, která členy komise informovala, že kraj Vysočina chce podporovat a přispívat Domovům důchodců, kdy zřizovatelem je obec nebo nezisková organizace. Uvedla, že představa kraje je přispět pevnou finanční částkou 5.000,- Kč na osobu za rok, pro občana žijícího na území kraje Vysočina a pro občana z jiného kraje 10.000,- Kč. Na toto téma vznikla bouřlivá diskuse.

Na závěr tohoto bodu, tajemnice komise informovala přítomné členy o náplni činnosti sociálního odboru.

 

 Usnesení 003/01/2003/SocK

Sociální komise Rady kraje Vysočina

     doporučuje

aby při stanovování příspěvků pro ÚSP, jehož zřizovatelem není kraj Vysočina, bylo posuzováno bydliště uživatelů služeb. Vyšší příspěvek by měl být poskytován na klienta, který má bydliště v kraji Vysočina.

           

 

5.      Různé, závěr

 

Všechny dotazy a připomínky byli již diskutovány při projednávání předchozích bodů.

 

 

 

                Na závěr předseda sociální komise, Bc. Ladislav Bárta, poděkoval všem přítomným za aktivní účast a sdělil termín dalšího zasedání, který byl stanoven na 6. února 2003 od 9.hodin na Krajském úřadě v Jihlavě.

 

 

 

                                                                                                 Bc. Ladislav Bárta, v.r.

                                                                                               předseda Sociální komise

                                                                                                   Rady kraje Vysočina

 

 

 

Zápis ze zasedání Sociální komise, byl pořízen na základě záznamu dne 10. 1. 2003

Zapsala dne 13 . 1. 2003 Radka Šimůnková

 

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 17.1.2003 / 17.1.2003

Počet návštěv: 4046
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek