Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Sociální komise Rady kraje Vysočina č. 2/2003

6. únor 2003
 

 
 

Zápis ze zasedání

Sociální komise Rady kraje Vysočina č. 2/2003

konaného dne 6. února 2003

 

Přítomni:

  • Bc. Ladislav Bárta – předseda Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Jiří Hormandl – místopředseda Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Hana Hostičková – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Iva Kondýsková – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Marie Ostatnická – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Ludmila Schwarzová – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • Vlasta Zelenková – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • PhDr. Olga Hinková – členka Sociální komise Rady kraje Vysočina;
  • JUDr. Božena Dolejská – tajemnice Sociální komise Rady kraje Vysočina.

 

Návrh programu:

1.      Zahájení jednání;

2.      Pečovatelská služba;

3.      Financování NNO;

4.      Diskuse, různé.

 

1. Zahájení jednání

                 Bc. Ladislav Bárta zahájil jednání. Přivítal všechny přítomné. Přednesl program dnešního zasedání. Tajemnice komise vznesla návrh začlenit do programu bod „Grantové programy“. Tento návrh byl 8 hlasy schválen. K zápisu z minulého zasedání nebyly vzneseny žádné připomínky.

 

2.      Pečovatelská služba

Stručnou informaci k tomuto bodu podala tajemnice komise. Tlumočila průběh jednání s PaedDr. Martinou Matějkovou k této problematice, zdůraznila snahu o jednotný výstup a systém. Zmínila výstup z minulého zasedání, na kterém sociální komise přijala k této problematice usnesení. Uvedla, že pečovatelskou službou, kterou dělají obce, se kraj bude zabývat v příštím roce. Zdůraznila, že pro další jednaní o této problematice je nutno zajistit hlubší podklady. Navrhla tento bod zařadit na některé z příštích zasedání komise s tím, že budou zajištěny dostatečné pokladové materiály.

Předseda zdůraznil nutnost do budoucna vyřešit stanovení rámce pro fungování pečovatelské služby, vznesl požadavek o zajištění bližších údajů a rozsahu pečovatelské služby, aby bylo možno porovnat a stanovit organizovaný systém. Dále vznesl dotaz, zda-li je možné získat ceník služeb těchto organizací. Tajemnice komise konstatovala, že tyto dokumenty jsou na oddělení sociálních věcí k dispozici (pouze u testovaného vzorku organizací).

            Členové schválili návrh tajemnice komise, aby byl tento bod odložen na některé z dalších jednání sociální komise z důvodu nutnosti získání většího vzorku a nastavení stejného rámce pro získávání informací. V tuto chvíli není možný jednotný výstup.

 

3.      Grantové programy

Úvodem předseda komise pohovořil o zhodnocení grantových programů za rok 2002 (v sociální oblasti byly realizovány dva grantové programy: „Podaná ruka“, „Vzděláním ke standardům kvality“). Podal základní informaci o finančním rámci Fondu Vysočiny a záměrech grantových programů pro rok 2003.

Předseda uvedl, že členům komise byl elektronicky rozeslán návrh grantového programu „Stabilita“, tajemnice komise zpracovala grantový program „Podaná ruka“ (aktualizovaná verze grantového programu z roku 2002). Ing. Tomáš Hermann, radní pro grantovou politiku, navrhl spojit oba okruhy do jednoho grantového programu. Předseda informoval, že na společném jednání s NNO přednesl návrhy obou programů a požádal o zpětnou vazbu. Sekce zdraví, soc. služby, charita, církve a náboženství NNO kraj Vysočina přijala usnesení, ve kterém navrhla zanechat jeden grantový program v sociální oblasti pro rok 20003 a rozdělit jej na dva podprogramy: Stabilita a Rozvoj s tím, že podprogram Rozvoj bude mít shodné podmínky ve všech bodech jako grantový program „Podaná ruka“ v roce 2002.

            JUDr. Božena Dolejská tlumočila průběh jednání Rady fondu s garanty a záměry grantových programů v sociální oblasti pro rok 2003. Vyjádřila se k významu a přínosu grantového programu „Podaná ruka“ v roce 2002.

            K tomuto tématu se rozvinula diskuse. Členové komise vyjádřili nesouhlas s předložením obou navrhovaných programů Podaná ruka a Stability zároveň. Polemizovali o tom, zda předložit návrh jednoho společného grantového programu, který by obsahoval dva podprogramy nebo zda předložit pouze grantový program „Podaná ruka“ s mírnými úpravami a navýšením finanční částky. Hovořilo se o obsahu navržených programů, o možném počtu podaných projektů, řídících výborech, spoluúčasti žadatele. Po rozsáhlé diskusi bylo přijato usnesení.

 

Usnesení 004/02/2003/SocK

Sociální komise Rady kraje Vysočina

navrhuje

grantový program „Podaná ruka“ s úpravou specifických kritérií a s navýšením finanční částky.

Usnesení bylo přijato 6 hlasy (2 proti, 0 se zdrželo).

 

4.      Financování NNO

Tajemnice komise podala informaci o přístupu státu k financování NNO a postoji kraje. Dále hovořila o tom, že na krajský úřad začínají přicházet žádosti od NNO týkající se oblasti investic. Konkrétně zmínila žádost organizace Fokus o finanční prostředky ve výši 800 000,- Kč na opravu budovy. Otevřela diskusi k tomu, jak by se měl kraj postavit k problému řešení žádostí od NNO týkající se investic.

V následující diskusi byla především zdůrazněna nutnost nastavení systémovosti. Členové komise konstatovali, že by měla vzniknout pracovní skupina k posouzení těchto žádostí a její stanovisko by měla posoudit sociální komise a poté předat radě kraje.

 

5.      Různé

JUDr. Božena Dolejská informovala přítomné o převodu agend, činností a úředníků spojeným se zrušením okresních úřadů. Zmínila rovněž problematiku vyhotovení statistik (role krajského úřadu a Úřadu pro zastupování státu). Krátce se rovněž vyjádřila k přestěhování odboru sociálních věcí a zdravotnictví do budovy v ulici Tolstého 15 v Jihlavě a o činnosti, která čeká oddělení sociálních věcí do budoucna.

Členové komise diskutovali o dalším termínu jednání. Dále hovořili o potřebě přítomnosti zástupce rady kraje z důvodu větší informovanosti a zajištění zpětné vazby.

 

Usnesení 005/02/2003/SocK

S ohledem k důležitosti projednávaných témat by sociální komise uvítala účast zástupce rady kraje z důvodu informovanosti a zajištění zpětné vazby.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy (0 proti, 0 se zdrželo).

 

 

            Předseda komise poděkoval všem přítomným za účast. Termín dalšího zasedání byl stanoven na úterý 18. února 2003 v 8:00 v budově Krajského úřadu kraje Vysočina (pavilon A, zasedací místnost č. 2.21).

 

 

                                                                                     Bc. Ladislav Bárta  v. r.

                                                                                    předseda Sociální komise

                                                                                        Rady kraje Vysočina

 

 

Záznam pořízen na jednání Sociální komise Rady kraje Vysočina dne 6. 2. 2003.

Zapsala Kateřina Nedvědová dne 12. 2. 2003 (zápis pořízen na základě záznamu).

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 5.3.2003 / 16.7.2003

Počet návštěv: 3363
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek