Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Sportovní komise Rady kraje Vysočina č. 5/2003

19. květen 2003
 

 
 

Zápis ze zasedání Sportovní komise

Rady kraje Vysočina č. 5/2003

konaného dne 19. května 2003

 

Přítomno:

-         9 členů komise – viz prezenční listina

-         Jaroslav Petřivý – tajemník komise

-         host: Mgr. Alena Štěrbová – náměstkyně hejtmana kraje Vysočina (dostavila se v průběhu jednání); Ing. Jiří Kozel

 

Program:

1.      Zahájení

2.      Kontrola zápisu z minulého zasedání

3.      Zpráva o vyhodnocení grantového programu Sport pro všechny 2003 – Mgr. Petřivý

4.      Upřesnění plánu činnosti sportovní komise na rok 2003

5.      Diskuse, různé

6.      Závěr

 

1. Zahájení

            Jindřich Skočdopole, předseda sportovní komise, přivítal přítomné členy komise a omluvil nepřítomnost Mgr. Aleny Štěrbové, náměstkyně hejtmana kraje Vysočina. Pan předseda oznámil rezignaci bývalé členky sportovní komise, paní Zdeny Markové. Politický klub SNK nominuje za paní Markovou Ing. Jiřího Kozla – tento návrh bude Radou kraje Vysočina projednáván 27. 5. 2003. Dále upozornil členy komise na skutečnost, že další člen komise navrhovaný za sociální demokracii, pan Petr Karas, se neúčastnil žádného zasedání, a proto by strana sociální demokracie měla uvažovat o jeho výměně.

Pan předseda poté přednesl návrh programu jednání. K návrhu nebyly vzneseny připomínky. Program byl přítomnými přijat.

 

2. Kontrola zápisu z minulého zasedání

            Pan předseda shrnul minulé zasedání komise a provedl kontrolu zápisu a kontrolu usnesení. K zápisu nebyly vzneseny dotazy ani připomínky.

 

3. Zpráva o vyhodnocení grantového programu Sport pro všechny 2003

            Pan předseda předal slovo tajemníkovi komise, aby informoval členy o vyhodnocení grantového programu Sport pro všechny 2003. Žádostí přišlo celkem 201, celkových vybraných projektů je 41. Celková požadovaná výše podpory byla 2 188 104 Kč. Schválená výše podpory činí 1 999 000 Kč. Mgr. Petřivý nastínil způsob hodnocení a vybírání projektů. Každá skupina hodnotitelů hodnotila 31 projektů a z toho si vybrala podle svého mínění 5 nejlepších. O těchto pěti projektech z každé skupiny poté členové řídícího výboru diskutovali. Poté byli ještě doplněny dalšími čtyřmi projekty. Při hodnocení se opět řešily návrhy na užší vymezení, na zpřísnění podmínek, na změnu některých základních kritérií. Tyto návrhy na změnu budou předloženy Radě fondu.

Pan Mastný – zařadit na příští rok kategorii na akce, které jsou na sport zaměřeny, ale nespadají přímo do grantového programu Sport pro všechny 2003, např. Mistrovství ČR v bezmotorovém létání. Problémy v žádostech nebyly veliké. Některé žádosti byly vyloučeny opět pro formální nedostatky. Někteří žadatelé ztrácely body, pokud neuvedli spoluúčast partnera (nebyla tím myšlena pouze finanční spoluúčast). Podporu získaly jak větší, tak menší obce.

Mgr. Šmíd – pro příště nastavit a upřesnit specifická kritéria, aby bylo hodnocení objektivní. Měla by být zpracována metodika hodnocení.

Mgr. Švihálek vznesl dotaz, zda se zlepšila úroveň podávání žádostí ve smyslu administrace. Mgr. Petřivý odpověděl, že administrativně ano. Ovšem některé žádosti nepříslušely na grantový program Sport pro všechny 2003.

 

            Pan předseda konstatoval, že akce typu „Zlatá lyže“ je financována přímo z rozpočtu kraje, tak by ostatní akce typu jako „Mistrovství ČR v bezmotorovém létání“ měly být financovány prostřednictvím Rady kraje a nezahrnovat je do grantových programů.

 

            Poté podal pan tajemník prvotní informaci o grantovém programu Výstavba a údržba sportovišť. První zasedání řídícího výboru se uskuteční 26. 5. 2003. Přišlo 170 obálek, celková finanční částka zatím není známa, na červnovém zasedání budou známy všechny údaje. Žádosti obsahují patřičné náležitosti. Hodně žádostí se týká víceúčelových hřišť.

            Pan předseda konstatoval, že letos bude v tomto grantovém programu rozděleno o 1,2 milionů Kč méně než v minulém roce.

Pan předseda informoval členy komise, že v rámci kraje Vysočina je 140 milionů Kč přebytek hospodaření roku 2002. Z důvodu pokrácení finančních prostředků v  grantovém programu Výstavba a údržba sportovišť a v rámci pokrácení financí v tělovýchovných organizacích kraje Vysočina pan předseda požádal pana tajemníka, aby byl podán návrh na použití 4 milionů Kč z tohoto přebytku pro oblast sportu. Pan předseda tuto záležitost diskutoval s RNDr. Vystrčilem, prvním náměstkem hejtmana, který doporučil panu předsedovi, aby požádal o převedení finanční částky v rámci Fondu Vysočiny, neboť v loňském roce ve Fondu Vysočiny nebylo vyčerpáno cca 30 milionů Kč.

Rozvinula se diskuse, jakou formou převádět finanční částku 4 miliony Kč, zda požádat z přebytku hospodaření kraje Vysočina za rok 2002 nebo převod v rámci Fondu Vysočiny. Členové komise se přikláněli k variantě převodu v rámci Fondu Vysočiny, ovšem konečné rozhodnutí o způsobu převodu záleží na Zastupitelstvu kraje Vysočina.

 

Usnesení 013/05/2003/SpK

Sportovní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje

Radě kraje Vysočina doplnit finanční prostředky v částce 4 milionů Kč na druhá kola grantových programů Výstavba a údržba sportovišť (3 mil.Kč) a Sport pro všechny 2003, např. zimní sportování (1 mil. Kč).

Usnesení bylo přijato 9 hlasy

 

            Ke konci tohoto bodu se dostavila Mgr. Alena Štěrbová, náměstkyně hejtmana kraje Vysočina.

 

4. Upřesnění plánu činnosti sportovní komise na rok 2003

            Pan předseda přednesl členům komise návrh na doplnění plánu činnosti sportovní komise na II. pololetí roku 2003, který bude předložen Radě kraje Vysočina (viz příloha č. 1).

 

5. Diskuse, různé

            Mgr. Štěrbová vznesla dotaz, v jaké fázi se nachází akce I. zimní Olympiáda dětí a mládeže 2004 ve Středočeském kraji. Mgr. Petřivý odpověděl, že je vše v počáteční fázi a touto problematikou se bude sportovní komise zabývat na svém červnovém zasedání, kdy pan tajemník vypracuje kalkulaci finančních nákladů, které by souvisely s účastí kraje Vysočina na olympiádě. V diskusi členové komise vyjádřili obavy, zda by kraj Vysočina zvládl financovat akci tak velkého rozsahu a upřednostnili věnovat se sportovní činnosti v kraji Vysočina.

            Sportovní komise ve své další diskusi znovu otevřela problematiku aktualizace PRKu, kdy na svém zasedání v květnu 2002 přijala usnesení ohledně vytyčení samostatné kapitoly v oblasti sportu:

 

Usnesení 011/05/2002/SpK

Sportovní komise Rady kraje Vysočina

navrhuje

k aktualizaci PRK tyto změny:

·        V Profilu kraje v kapitole 1. 8  rozdělit bod 1. 8. 4 volnočasové aktivity a sport   a vytvořit samostatnou subkapitolu 1. 8. 5 Sport a tělovýchova.

·        Ve SWOT analýze v oddílu Sociální a kulturní infrastruktura samostatně z části  kultura, volnočasové aktivity, sport vyčlenit sport.

·        V části  3. Specifikace opatření, cíl 2, dílčí cíl 2. 4  zařadit  Opatření 2. 4. 3 Podpora rozvoje sportu a tělovýchovy

Usnesení bylo podpořeno 5 hlasy

 

Stanovisko sportovní komise k tomuto usnesení je stále stejné. Nyní se znovu aktivizují pracovní skupiny na návrhy na změnu PRKu.

 

Mgr. Štěrbová požádala o bližší informace k letní Olympiádě dětí a mládeže ČR, která se uskuteční 14. – 19. června 2003 v Pardubicích. Informace budou rozeslány společně se zápisem.

 

7. Závěr

Pan předseda připomenul příští jednání sportovní komise, které se uskuteční dne 16. června 2003 na KrÚ kraje Vysočina v Jihlavě. Poděkoval přítomným za účast a ukončil jednání.

 

Jindřich Skočdopole v. r.

předseda Sportovní komise Rady kraje Vysočina

 

Záznam pořízen na jednání sportovní komise dne 19. května 2003

Zapsala: Marta Škodová dne 21. května 2003

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 3.6.2003 / 3.6.2003

Počet návštěv: 2958
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek