Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Sportovní komise Rady kraje Vysočina č. 7/2003

4. srpen 2003
 

 
 

Zápis ze zasedání Sportovní komise

Rady kraje Vysočina č. 7/2003

konaného dne 4. srpna 2003

 

Přítomno:

-         9 členů komise – viz prezenční listina

-         Jaroslav Petřivý – tajemník komise

-         host: Mgr. Alena Štěrbová – náměstkyně hejtmana kraje Vysočina

   Jiří Göth – předseda klubu ATLETIKA JIHLAVA

   PaedDr. Jiří Švec – sekretář Krajského atletického svazu

 

Program:

1.      Zahájení

2.      Kontrola zápisu z minulého zasedání

3.      Stanovisko Sportovní komise Rady kraje Vysočina k účasti kraje Vysočina na I. zimní Olympiádě dětí a mládeže v roce 2004 ve Středočeském kraji

4.      Problematika lehké atletiky v kraji Vysočina (na jednání přizván Jiří Göth a Jiří Švec)

5.      Diskuse, různé

6.      Závěr

 

1. Zahájení

            Jindřich Skočdopole, předseda sportovní komise, přivítal přítomné členy komise a omluvil neúčast Mgr. Milana Šmída. Poté přivítal hosty: Mgr. Alenu Štěrbovou - náměstkyni hejtmana kraje Vysočina, Jiřího Götha – předsedu sportovního klubu Atletika Jihlava, PaedDr. Jiřího Švece – sekretáře Krajského atletického svazu.

            Pan předseda poděkoval přítomným za akceptování změněného termínu jednání. Původně plánovaný termín 18. srpna 2003 musel být přesunut na 4. srpna 2003 z důvodu neodkladného projednání bodu č. 3.

Pan předseda poté přednesl návrh programu jednání. K návrhu nebyly vzneseny připomínky. Program byl přítomnými přijat.

 

2. Kontrola zápisu z minulého zasedání

            Pan předseda oznámil, že kontrola zápisu nebude provedena, neboť minulé zasedání komise dne 16. června 2003 se neuskutečnilo. Členové komise se tehdy nesešli v dostatečném počtu.

 

3. Stanovisko Sportovní komise Rady kraje Vysočina k účasti kraje Vysočina na I. zimní Olympiádě dětí a mládeže v roce 2004 ve Středočeském kraji

            Pan předseda doporučil, aby se k této problematice vyjádřil každý člen komise, ale ještě předtím předal slovo Mgr. Štěrbové.

            Mgr. Štěrbová informovala, že počáteční zpráva o připravované zimní olympiádě vzešla neoficiálně z odboru školství, mládeže a sportu (dále jen OŠMS). Ovšem dříve přišla nabídka účasti kraje Vysočina na letní Olympiádě dětí a mládeže v Litomyšli. Tehdy Rada kraje Vysočina vyslovila názor zúčastnit se letní olympiády a nezůstat tak jediným krajem bez

účasti. Mezitím ovšem přišla výzva od pana Antonína Podzimka – náměstka hejtmana Středočeského kraje, aby kraj Vysočina sdělil do 15. srpna 2003 závazný počet sportovců reprezentující kraj Vysočina na zimní olympiádě ve Středočeském kraji. Mgr. Štěrbová oznámila, že reakce na účast kraje Vysočina na zimní olympiádě byla spíše negativní. Jako hlavní důvody neúčasti byly především velice krátký časový interval mezi letní a zimní olympiádou z hlediska financí (náklady na letní olympiádu se pohybovaly kolem 1 milionu korun), dále převažuje názor věnovat peněžní částku spíše do rozvoje sportu na Vysočině.

            Poté Mgr. Štěrbová podala informaci, že Rada kraje Vysočina již na svém zasedání 29. července 2003 přijala usnesení, ve kterém jednomyslně zamítla účast kraje Vysočina na zimní olympiádě. Vysvětlila důvody, proč se takto stalo, aniž by bylo doloženo stanovisko sportovní komise. Materiál do rady kraje, který měl být předložen na jejím jednání dne 12. srpna 2003 byl ovšem z iniciativy OŠMS zpracován a předložen na jednání 29. července 2003 s předběžným stanoviskem a návrhem usnesení OŠMS. Mgr. Štěrbová oznámila členům rady kraje, že sportovní komise se sejde až 4. srpna 2003, kde bude o této problematice jednat a zaujme potřebné stanovisko, které poté předloží radě kraje. Rada kraje měla zvážit, zda se k názoru OŠMS vyjádří okamžitě nebo počká na stanovisko sportovní komise. Členové rady kraje se chtěli k problému vyjádřit hned, ale poprosili Mgr. Štěrbovou, aby k odpovědi panu Podzimkovi připojila jak usnesení rady kraje (viz výpis usnesení), tak i stanovisko sportovní komise.

 

Výpis usnesení:

 

Usnesení 782/25/2003/RK z jednání rady kraje č. 25/2003 konaného dne 29. 7. 2003

 

Usnesení 782/25/2003/RK

Rada kraje

bere na vědomí

pořádání I. Zimní olympiády dětí a mládeže 2004 ve Středočeském kraji a

neschvaluje

účast výpravy kraje Vysočina na Hrách I. Zimní olympiády dětí a mládeže 2004 ve Středočeském kraji.

odpovědnost: oddělení mládeže a sportu

termín: průběžně

Usnesení bylo přijato 8 hlasy, proti 0, zdrželo se 0.

 

            Pan předseda projevil rozhořčení nad postupem OŠMS, který nečekal na vyjádření sportovní komise a předložil radě kraje své stanovisko. Rada kraje by měla přijmout stanovisko pouze sportovní komise, jelikož je poradním orgánem.

            Mgr. Petřivý poté vysvětlil celou záležitost. Na jednání rady kraje byl připraven materiál s dvěmi variantami. Jedna pro případ, že rada kraje účast schválí, druhá varianta, že účast schválena nebude. Materiál měl obsahovat tři stanoviska: OŠMS, odboru sekretariátu hejtmana a sportovní komise. Názor OŠMS byl zapracován a vycházel z předběžného záporného stanoviska sportovní komise k účasti kraje na olympiádě, které bylo prezentováno na zasedání sportovní komise č. 5/2003 dne 19. května 2003. Názor sportovní komise měl být do materiálu zapracován po jejím zasedání v červnu. Bohužel se ale komise nesešla a stanovisko zapracováno nebylo.

            Poté se členové komise dodatečně vyjádřili k účasti kraje Vysočina na zimní olympiádě. Jednomyslně se shodli, že s účastí kraje nesouhlasí, neboť příprava na olympiádu by byla jak časově tak finančně velice náročná. Přiklonili se k názoru investovat peněžní částku spíše do rozvoje sportu v kraji Vysočina, do soutěží na krajské úrovni nebo finance použít na grantové programy. Poté komise přijala usnesení.

 

Usnesení 014/07/2003/SpK

Sportovní komise Rady kraje Vysočina

nedoporučuje

Radě kraje Vysočina účast na I. zimní Olympiádě dětí a mládeže pořádané Středočeským krajem v termínu od 15. do 20. 2. 2004.

Usnesení bylo přijato 9 hlasy (pro 9, proti 0, zdrželo se 0)

 

4. Problematika lehké atletiky v kraji Vysočina

            Pan předseda představil pana Jiřího Götha, předsedu sportovního klubu Atletika Jihlava a PaedDr. Jiřího Švece, sekretáře Krajského atletického svazu. Pan předseda informoval, že pánové požádali o pozvání na jednání sportovní komise, aby zde referovali o problematice atletiky v kraji Vysočina a zároveň požádali sportovní komisi o radu a pomoc při řešení. Poté předal slovo panu Göthovi. Pan Göth krátce představil sportovní klub Atletika v Jihlavě a poté podal zprávu o stavu atletiky a atletických sportovišť v Jihlavě a v kraji Vysočina. Rozdal materiály týkající se problematiky budování nového atletického stadionu Na Stoupách. Upozornil na problém, že v současné době nemá klub Atletika k dispozici žádný atletický stadion (na místě atletického a fotbalového stadionu vznikl fotbalový stadion splňující podmínky ČMFS a zůstalo pouze okleštěné atletické sportoviště pro trénink). Sportovní komise města doporučila atletiku umístit na stadion Na Stoupách. V tomto duchu byl záměr zadán a vypracovány studie. Na ČSTV byl předán v termínu pro rok 2004 investiční záměr Atletiky o poskytnutí účelové dotace. Ovšem na VH ČSTV se klub dozvěděl, že okres bude preferovat stavbu haly v Třešti a klub se do pořadí nedostane. Na valné hromadě Českého atletického svazu byla klubu doporučena možnost získat peníze přes rozpočtový výbor parlamentu. Město Jihlava podalo žádost o dotaci na rok 2004. Zastupitelstvo města schválilo 5,5 mil. pro letošní rok na úpravu stadionu Na Stoupách. Vedení města rozhodlo zpracovat projektové dokumentace na úpravu stadionu, zvlášť na atletické sportoviště a zvlášť na umělý trávník. Na stadionu Na Stoupách je ovál vybudovaný, zbývá vybudovat vlastní areál. V letošním roce se zřejmě Na Stoupách přeloží komunikace a vybuduje umělá tráva na tréninkovém škvárovém hřišti. Pan Göth vidí výhled na dokončení atletického sportoviště Na Stoupách v získání příspěvku a to především na tartanový (umělý) povrch dráhy. Pomoc hledají u ČSTV, ČAS přispívá pouze na vybavení a podporu, u státu, u kraje Vysočina. Zastupitelstvo města bude o vybudování atletického stadionu zřejmě rozhodovat při schvalování plánu investic na jaře roku 2004.

            PaedDr. Švec poté informoval o nákladech Krajského atletického svazu Vysočina v souvislosti, že se krajské přebory nekonají v Jihlavě, ale musí bohužel dojíždět do jiných měst. Podotkl, že ve městech, kde byla na sportovištích škvára a byl vybudovaný tartan, stoupla členská základna. Již druhým rokem jedná Krajský atletický svaz s Českým atletickým svazem o vzniku sportovních tříd na základních školách v kraji Vysočina (konkrétně v Jihlavě) – k tomu ovšem musí být patřičné podmínky.

            Pan Mastný podal informaci o situaci v Třebíči. Zde je sport na několika školách, atletika je specializací na škole Benešova, závody se konají na stadionu TJ Dukovany. Město Třebíč chce do budoucna stadion od Dukovan převzít, ovšem to záleží na privatizaci ČEZu. Poté by mohl být na tomto stadionu položen tartan.

            PaedDr. Švec na toto konstatoval, že stanovisko Krajského atletického svazu je umístit tartan v Jihlavě.

            Pan Mastný uvedl, že by z Jihlavy nedělal prioritu, sport by měl být rozložený po celém kraji Vysočina. Neměly by zanikat sporty v jiných městech jen proto, že Jihlava je považována za centrum kraje Vysočina.

            Členové komise se shodli, že by bylo rozhodně dobré podpořit atletiku v Jihlavě. Doporučili, aby město Jihlava jakožto majitel sportoviště Na Stoupách, podalo žádost o finanční příspěvek adresovanou na Radu kraje Vysočina se stanoviskem Krajského atletického svazu.

 

Usnesení 015/07/2003/SpK

Sportovní komise Rady kraje Vysočina

bere na vědomí

zprávu o stavu atletiky a atletických sportovišť v Jihlavě a v kraji Vysočina.

Usnesení bylo přijato 9 hlasy (pro 9, proti 0, zdrželo se 0)

 

5. Diskuse, různé

            Mgr. Švihálek vznesl dotaz, jak bylo naplněno usnesení 013/05/2003/SpK z 19. května 2003, kdy sportovní komise požadovala doplnění finančních prostředků ve výši 4 miliony Kč na druhá kola grantových programů Výstavba a údržba sportovišť a Sport pro všechny 2003. Pan předseda informoval, že finance doplněny nebyly. Jednalo se o tom na pracovní poradě zastupitelů. Vůbec nebyl záměr poskytnout finance z přebytku hospodaření kraje za rok 2002 na grantové programy. Poté se rozvinula diskuse o čerpání finančních prostředků z Fondu Vysočiny a o možném přesunu financí mezi jednotlivými dílčími cíli.

 

Usnesení 016/07/2003/SpK

Sportovní komise Rady kraje Vysočina

doporučuje

Radě kraje Vysočina posoudit a přehodnotit finanční rámec Fondu Vysočiny s cílem zvýšení finanční částky do kapitoly sportu.

Usnesení bylo přijato 9 hlasy (pro 9, proti 0, zdrželo se 0)

 

            Mgr. Štěrbová závěrem krátce pohovořila o schůzce Rady Fondu, která se uskutečnila 29. července 2003. Závěr z Rady Fondu byl, aby grantové programy do sportu byly vypsány již na podzim, obsah grantových programů byl více specifikován. Je třeba zamyslet se nad velikostí příspěvků a objemu finančních prostředků, nastavit procento spoluúčasti kraje Vysočina a žadatele.

 

7. Závěr

Pan předseda připomenul příští jednání sportovní komise, které se uskuteční dne 15. září 2003 na KrÚ kraje Vysočina v Jihlavě. Poděkoval přítomným za účast a ukončil jednání.

 

Jindřich Skočdopole v. r.

předseda Sportovní komise Rady kraje Vysočina

 

Záznam pořízen na jednání sportovní komise dne 4. srpna 2003

Zapsala: Marta Škodová dne 5. srpna 2003

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 11.8.2003 / 11.8.2003

Počet návštěv: 2826
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek