Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zápis ze zasedání Zdravotní komise Rady kraje Vysočina č. 2/2003

5. březen 2003
 

 
 

Zápis ze zasedání Zdravotní komise

Rady kraje Vysočina č. 2/2003

konaného dne 5. března 2003

 

Přítomni:

  • Jaroslava Bambasová – členka Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • MUDr. Jiří Běhounek – člen Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • MUDr. Tomáš Drasnar – člen Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • MUDr. Jiří Kořán– člen Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • Ing. Vladimír Novotný – předseda Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • Ing. Jan Palán – místopředseda Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • MUDr. Miroslav Skačáni – člen Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • MUDr.Richard Štrobl – člen Zdravotní komise Rady kraje Vysočina;
  • Mgr. Ivo Dohnal – ředitel Dětské odborné léčebny v Počátkách;
  • MUDr. Václav Miláček;
  • JUDr. Věra Švarcová – tajemnice komise.

 

Návrh programu:

1.      Zahájení jednání;

2.      Dokončení plánu činnosti pro rok 2003;

3.      Organizace zdravotnické záchranné služby – diskuse;

4.      Různé - diskuse;

5.      Závěr.

 

1. Zahájení

            Ing. Vladimír Novotný zahájil jednání. Přivítal všechny přítomné. Přednesl program zasedání, podal návrh na zařazení bodu „Informace o Dětské odborné léčebně v Počátkách“ hned za bod č. 1. Tento návrh byl 8 hlasy schválen. K zápisu z minulého zasedání nebyly vzneseny žádné připomínky.

 

2. Informace o Dětské odborné léčebně v Počátkách

Mgr. Ivo Dohnal, ředitel Dětské odborné léčebny v Počátkách, rozdal přítomným materiál obsahující nejdůležitější informace o personální a hospodářské situaci zmiňovaného zařízení. Pohovořil o hospodaření léčebny za rok 2002, zdůraznil, že výsledek hospodaření byl po dlouhé době kladný. Zmínil spolupráci léčebny s motolskou nemocnicí. Podal informaci o prezentaci léčebny v médiích, u odborné veřejnosti. Sdělil, že léčebna se rovněž zabývá komerční činnosti (možnost pronájmu ubytování, školy v přírodě, sportovní kluby). Zmínil zanedbaný stav budovy a vnitřního zařízení, hovořil o snahách o rekonstrukci a nákup nového vybavení. Informoval o kapacitě a naplněnosti zařízení.

Předseda komise se dotázal, co všechno bude obnášet předpokládaná investice do rekonstrukce kuchyně, na niž žádá léčebna radu kraje o příspěvek ve výši 3,5 milionů Kč. Mgr. Ivo Dohnal poukázal na nutnost splňování přísných hygienických a stravovacích norem, podrobněji popsal představy o rekonstrukci a nákupu nového vybavení.

Předseda komise se dotázal na finanční výši rekonstrukce kuchyně a na minimální částku na úpravu kuchyně, která by zabezpečila chod kuchyně dle požadovaných hygienických norem. Mgr. Ivo Dohnal uvedl, že v případě, že rada kraje tento příspěvek neschválí nebo schválí nižší částku má léčebna připravena i levnější variantu rekonstrukce. Finanční částka, která je nezbytná pro rekonstrukci kuchyně, tak aby splňovala potřebné hygienické a stravovací normy, je přibližně třetinová (myšleno z požadované částky 3,5 milionu Kč).

Dále se Ing. Vladimír Novotný dotázal na výhled do budoucna. Mgr. Ivo Dohnal uvedl, že menší částky na údržbu a rekonstrukci léčebny není problém řešit vlastními financemi zdroji zařízení, vyzdvihl snahu o získání dotací i na Ministerstvu zdravotnictví ČR.

MUDr. Miroslav Skačáni se dotázal na naplněnost kapacity zařízení. Mgr. Ivo Dohnal poukázal na viditelný postupný nárůst naplněnosti, především díky vybudování doprovodného servisu a aktivit.

MUDr. Jiří Kořán vznesl dotaz k procentuelnímu podílu příjmů a výnosů ze zdravotnické a jiné činnosti. Mgr. Ivo Dohnal uvedl, že 90% tvoří příjem od zdravotních pojišťoven, 10% ostatní aktivity.

MUDr. Václav Miláček se dotázal na zajištění odborné lékařské péče. Mgr. Ivo Dohnal konstatoval, že je zajištěna kvalitní odborná lékařská péče 24 hodin denně.

MUDr. Jiří Kořán se dále dotázal na účel a možnost opakování provozní dotace. Mgr. Ivo Dohnal uvedl, že dotace byla určena na řešení problémů s majetkem pozemků, jednalo se jednorázovou dotaci.

Mgr. Ivo Dohnal nabídl členům komise možnost uspořádat zasedání zdravotní komise v Dětské odborné léčebně v Počátkách.

 

Následovala rozsáhlá diskuse, v níž členové diskutovali o podpoře a výši příspěvku na rekonstrukci kuchyně v léčebně. Kladně zhodnotili umístění zařízení, činnost ředitele Mgr. Ivo Dohnala. Diskutovalo se o principu, koncepci a možnostech přidělování finanční podpory z kraje. Předseda komise informoval o investičních prostředcích kraje a prostředcích v rezervě kraje na financování havarijních situací. Diskutoval se rovněž ekonomický smysl a náhled do budoucna, politický pohled, síť dětských odborných léčeben v ČR.

 

Usnesení 003/02/2003/ZdK

Vzhledem k tomu, že kraj Vysočina je lokalitou s velmi čistým ovzduším a perspektivně vhodným k rozvíjení léčení chorob respiračního traktu, má toto zařízení v tomto kraji své oprávněné místo. Po obsáhlé diskusi a vzhledem k tomu, že toto zařízení je v současné době ziskové, perspektivní, s rostoucí klientelou a navazuje spolupráci s odbornými lékaři, Zdravotní komise Rady kraje Vysočina doporučuje radě kraje realizovat celkovou rekonstrukci kuchyně dle reálného rozpočtu na základě výběrového řízení.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy.

 

3. Dokončení plánu činnosti pro rok 2003

            Podkladový materiál byl předložen přímo na jednání. Návrh plánu činnosti připravil předseda komise. Komentoval podrobně jednotlivé body. Zdůraznil grantovou politiku kraje v oblasti zdravotnictví a plnění úkolů zadaných radou kraje. JUDr. Věra Švarcová podala informace o finančním rámci Fondu Vysočiny pro rok 2003. Dále informovala o průběhu provádění auditu nemocnic v kraji – koncem dubna 2003 by měly být radě kraje předloženy výstupní materiály. Hovořilo se rovněž o prezentaci firmy Mc Triton.

 

Úkol:

Zajistit prezentaci firmy Mc Triton – buď společně s radou kraje nebo samostatně pro zdravotní komisi.

Odpovědnost: JUDr. Věra Švarcová, tajemnice komise

Termín: 19. dubna 2003 (zasedání zdravotní komise č. 3/2003)

 

MUDr. Jiří Běhounek dal návrh na zařazení 2 bodů do plánu činnosti komise pro rok 2003, a to: rozbor a organizační zajištění právního charakteru nemocnic, perspektiva a koncepce zdravotnictví v kraji (obecně, hlavně z hlediska lůžkových zařízení). V této souvislosti JUDr. Věra Švarcová přednesla úkoly rady kraje, kterými by se zdravotní komise v roce 2003 měla zabývat:

§       organizace, fungování a optimalizace zdravotnické záchranné služby;

§       ostatní dětská zařízení (vyjádření, optimalizace sítě pro kraj, doporučení);

§       změna právní formy nemocnic.

            Na základě rozsáhlé diskuse byl původní návrh plánu činnosti upraven a schválen (viz příloha zápisu).

 

Usnesení 004/02/2003/ZdK

Zdravotní komise Rady kraje Vysočina

schvaluje

plán činnosti pro rok 2003.

Usnesení bylo přijato 8 hlasy.

 

4. Organizace zdravotnické záchranné služby – diskuse

            Tento bod byl na základě schváleného plánu činnosti zdravotní komise na rok 2003 přeložen na některé z příštích zasedání.

 

5. Různé – diskuse

Předseda tlumočil pozvání ředitele Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích, aby zde zdravotní komise uspořádala své zasedání. K této nabídce se rozvinula rozsáhlá diskuse. Zdravotní komise se dohodla na výjezdním zasedání v červnu 2003 na Zdravotnické záchranné službě ve Velkém Meziříčí s případným výjezdem a prohlídkou tohoto jediného nestátního zařízení akutní lůžkové péče Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích.

            Členové komise si určili další termíny pro jednání zdravotní komise:

·        9 dubna 2003 v 16:00;

·        14. května 2003 v 16:00;

·        11. června 2003 v 16:00.

 

6. Závěr

            Předseda komise poděkoval všem přítomným za účast a ukončil jednání. Termín dalšího zasedání byl stanoven na středu 9. dubna 2003 od 16:00 v budově Krajského úřadu kraje Vysočina, Žižkova 57 (pavilon A, zasedací místnost č. 2.21).

 

                                                                                    Ing. Vladimír Novotný v. r.

                                                                                     předseda Zdravotní komise

                                                                                          Rady kraje Vysočina

 

Záznam pořízen na jednání Zdravotní komise Rady kraje Vysočina dne 5. 3. 2003.

Zapsala Kateřina Nedvědová dne 7. 3. 2003 (zápis pořízen na základě záznamu).

 

 
 
Zodpovídá: admin
Vytvořeno / změněno: 10.3.2003 / 10.3.2003

Počet návštěv: 3411
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek