Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > 2015


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Zlatá jeřabina r. 2015

Logo Zlatá jeřabina
Výsledky ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2015

 
 
 

Kategorie: Kulturní aktivita  

1. Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou (finanční odměna 30 tisíc korun)video

Slavnostní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 1. místo v kategorii Kulturní aktivita - Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou Folkové prázdniny jsou neobyčejným hudebním festivalem. Trvají osm dní, které mnozí návštěvníci stráví jako své skutečné hudební, výtvarné, taneční prázdniny, ve kterých mohou být aktivními i pasivními účastníky. Festival vznikl v roce 1986, v letošním ročníku ankety získal 558 hlasů. Ocenění patří Městskému kulturnímu středisku, Náměšť nad Oslavou, které prázdniny organizuje. Více na http://www.folkoveprazdniny.cz/.

 

2. Noc na Karlštejně – Roštejn (finanční odměna 20 tisíc korun)video 

Slavnostní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 2. místo v kategorii Kulturní aktivita - Noc na Karlštejně Projekt členů Divadelního souboru Karla Čapka Třešť a Skupiny historického šermu Hebrix Třešť získal 369 hlasů. Divadelní představení mělo v jejich podání premiéru v roce 2011 a od té doby se s ním můžete pravidelně setkávat nejen na Vysočině, ale prakticky po celém Česku. Celkem už členové odehráli třicet repríz a pravidelně vystupují právě na hradě Roštejn nebo na zámku v Telči. Více na www.noc-na-karlstejne.eu a www.dscapek.cz.


3. Trampský širák – Hanesův mlýn u Štoků (finanční odměna 10 tisíc korun) - video

Slavnostní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 3. místo v kategorii Kulturní aktivita - Trampský širák Trampský širák získal letos 310 hlasů. Ankety Zlatá jeřabina se účastní pravidelně a téměř pravidelně se umisťuje na předních příčkách. Stejně jako za rok 2014 získal i za rok 2015 třetí místo v této kategorii. V minulém roce se na Hanesově mlýně uskutečnil 12. ročník festivalu folk, country a trampské hudby a hlavní hvězdou programu byl Karel Gott. Festival v roce 2015 navštívilo přibližně 8 500 diváků. Více na: www.trampskysirak.cz.



Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. Restaurování varhan v kostele sv. Jakuba Staršího v Osové Bítýšce (finanční odměna 30 tisíc korun) - video

Slavnostní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 1. místo v kategorii Péče o kulturní dědictví - Restaurování varhan v kostele sv. Jakuba Staršího v Osové Bítýšce Jednomanuální mechanické varhany z dílny Františka Svítila mladšího z roku 1872 byly masivně napadeny červotočem a zároveň roky nespatřily známku údržby. Důkladná rekonstrukce špičkového odborníka Dalibora Michka vzácný nástroj zachránila a opět může sloužit účastníkům bohoslužeb i při pořádání varhanních koncertů. Na financování restaurování se ve velké míře podílela obec Osová Bítýška a přispěla i dotace na obnovu kulturních památek z rozpočtu Kraje Vysočina. Obnova varhan v majetku Římskokatolické farnosti Osová Bítýška získala 609 hlasů.

   

2. Obnova terasy zámku se zimní zahradou v Náměšti nad Oslavou (finanční odměna 20 tisíc korun) - video

     Slavnsotní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 2. místo v kategorii Péče o kulturní dědictví - Obnova terasy zámku se zimní zahradou v Náměšti nad OslavouV roce 2015 byla provedena komplexní obnova teras a konstrukce bývalé zimní zahrady na jižní straně hlavní zámecké budovy zámku v Náměšti nad Oslavou. Renovace navrátila této části zámku původní podobu z konce 19. století včetně repliky původní dlažby, obnovy litinového roštu původního vytápění a součástí prací bylo i obnovení původního prosklení. Akce byla financována z investičního programu Ministerstva kultury ČR a vyžádala si celkové náklady ve výši téměř 5 miliónů korun. Od září 2015 jsou terasy se zimní zahradou zpřístupněny návštěvníkům zámku. Cenu za 501 obdržených hlasů získal Národní památkový ústav, Územní památková správa v Českých Budějovicích.

3.  Obnova mobiliáře v kostele Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (finanční odměna 10 tisíc korun) - video

Slavnostní předání ceny "Zlatá jeřabina" za 3. místo v kategorii Péče o kulturní dědictví - Obnova mobiliáře v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou V roce 2015 pokračovaly práce na celkové dlouhodobé architektonické a umělecké obnově poutního areálu. Restaurátor Miroslav Šach a akademický malíř Jiří Štourač se zaměřili na mobiliář kostela. Obnovili a elektrifikovali deset bohatě řezaných konzolových zrcadlových svícnů v úrovni prvního ochozu, dále nástěnné konzolové svícny a pět závěsných luceren ve tvaru hvězdy v přízemí objektu. Restaurátoři pracovali i na nástěnných dekorativních malbách na hlavních pilířích v přízemí interiéru kostela, které byly stejně jako ostatní prvky ve velice špatném stavu. Na celkových téměř 900tisícových nákladech se podílel Kraj Vysočina částkou 350 tisíc a Město Žďár nad Sázavou 250 tisíci. Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II, která má kostel v majetkové správě získala za obnovu 463 hlasů a za třetí místo ve své kategorii deset tisíc korun.


Slavnostní vyhlášení a předání darů vítězům ankety Zlatá jeřabina 2015 se uskutečnilo 6. června 2016 na  Zámku Světlá nad Sázavou společně s vyhlášením výsledků ankety Skutek roku 2015. Mediálním partnerem ankety je Český rozhlas Region a portál PROPAMÁTKY.  

Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina startuje Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina Ceny "Zlatá jeřabina" a "Skutek roku"       Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina





Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina Smyčcový kvartet Filharmonie G. Mahlera Slavnostní vyhlášení ankety Zlatá jeřabina




     


Cena Zlatá jeřabina



















     




Krátké video dokumentující vznik a výrobu ceny naleznete zde .    

  

 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2015

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 95166

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek