Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > 2021


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Zlatá jeřabina r. 2021

zj
Zlatá jeřabina - Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2021

 
 
 
Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes rozhodlo o výsledcích 18. ročníku ankety Zlatá jeřabina. V obou tradičních kategoriích – kulturní aktivita a péče o kulturní dědictví rozhodla svými více než čtyřmi tisíci elektronickými hlasy veřejnost. „Nejpopulárnější mezi hlasujícími je otevření nové interiérové expozice v třebíčském větrném mlýně na Kanciborku, absolutně nejvíce hlasů letos obdržela obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou,“ prozradil výsledky náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Roman Fabeš.

Výsledky ankety Zlatá jeřabina - Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2021

Kategorie: Kulturní aktivita
1. místo: počet hlasů: 169
Akce: Větrný mlýn na Kanciborku / Třebíč - video
Ocenění pro: Město Třebíč
Cílem interiérové expozice v třebíčském větrném mlýně je seznámení návštěvníků s jeho hlavními způsoby využití, tedy mletí třísla pro místní koželužny a sociální bydlení.

2. místo: počet hlasů: 146
Akce: Italský poklad Čech / Brtnice - video
Ocenění pro: Spolek zámek Brtnice z. s.
Snahou velkolepě koncipované slavnosti bylo přiblížit pozapomenutou hudební tradici brtnického zámku v době, kdy jej vlastnila rodina Collaltů.

3. místo: počet hlasů: 125
Akce: Se zlatou růží v erbu / hrad Roštejn - video
Ocenění pro: Divadelní soubor Karla Čapka Třešť, z. s.
Spolupráce spolku a správce hradu Roštejn se odráží v pravidelném pořádání úspěšných divadelních prohlídek zaměřených na zakladatele hradu - pány z Hradce. Vystoupení bylo zakomponováno do originálních prohlídek hradu a zapojení návštěvníků do jednotlivých středověkých aktivit, jako byla výuka gotického tance, sledování malířského umění, ukázky středověkých receptů a ochutnávky dobových pokrmů.

Kategorie: Péče o kulturní dědictví
1. místo: počet hlasů: 658
Akce: Žďár nad Sázavou / Obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - video
Ocenění pro: Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou - II
Obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou byla započata v roce 2017. Památka zapsaná na seznam UNESCO má za sebou realizačně i organizačně nejsložitější práce. Mimo jiné došlo k doplnění stávající dochované podlahy o repliky dlažebních segmentů tak, aby podlaha svojí barevností i skladbou odpovídala původnímu originálu. Interiér kostela se nyní svým pojetím opětovně přibližuje autorskému řešení architekta Santiniho, vytvořeného na základě ikonografického programu opata Vejmluvy.

2. místo: počet hlasů: 626
Akce: Třebíč / Postupná obnova židovského domu - video
Ocenění pro: Pavel Gorka
Židovský dům v Blahoslavově ulici vznikl v roce 1636 na pozemku bývalé zahrady. Ve druhé polovině 17. století byl přestavěn a rozšířen. Nynější vzhled domu nejvíc ovlivnily klasicistní úpravy, zvláště nástavba z počátku 19. století, ke které patří i štuková výzdoba s nadokenními mušlemi. Přízemí doznalo změn ještě v roce 1931, kdy došlo k osazení výkladní skříně. Ve 20. století starší kombinaci stříkaných a hlazených omítek nahradila hladká novodobá omítka. Dům je v soukromých rukou a od doby prohlášení kulturní památkou v roce 2020, prochází postupnou stavební obnovou. V loňském roce proběhla řemeslně náročná obnova uliční fasády včetně rekonstrukce štukových prvků a detailů a repase autentických stavebních výplní. Zaslouženě se těší pozornosti odborníků, návštěvníků třebíčských památek UNESCO a v neposlední řadě rovněž obyvatel Třebíče.

3. místo: počet hlasů: 235
Akce: Velká Bíteš / Renovace hasičské stříkačky DS 16 z roku 1950 - video
Ocenění pro: Martin Dvořáček
Renovace stříkačky započala v roce 2009. Na délce renovace se mírně podepsal Covid 19, ale především snaha o zajištění autentických náhradních dílů. Nakonec po 13 letech byly práce symbolicky ukončeny uvedením stříkačky do provozu (tedy nastartováním motoru). V letošním roce bude v neděli 7. 8. 2022 stříkačka u příležitosti oslav 150. výročí založení sboru dobrovolných hasičů ve Velké Bíteši představena široké veřejnosti.


Obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře letos také získala mimořádné čestné uznání náměstka hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Romana Fabeše za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví.
 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2021

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 8769

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek