Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > 2018


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Zlatá jeřabina r. 2018

Zlatá jeřabina
Hlasování v anketě Zlatá jeřabina - Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2018

 
 
 

Hlasování veřejnosti v anketě Zlatá jeřabina 2018 probíhalo od 1. 3. 2019 do 31. 3. 2019, a to elektronicky na internetových stránkách kraje www.kr-vysocina.cz/pocinroku a prostřednictvím originálních tištěných hlasovacích lístků uveřejněných v únorových novinách Kraj Vysočina. Do ankety bylo zasláno rekordních 9 433 hlasů, z toho v kategorii Kulturní aktivita 4 564 hlasů a v kategorii Péče o kulturní dědictví 4 869 hlasů. Prvním třem vítězným počinům v každé kategorii bude poskytnut finanční dar ve výši 30 000 Kč za 1. místo, 20 000 Kč za 2. místo a 10 000 Kč za 3. místo. Předání ocenění vítězům ankety se uskutečnilo dne 3. 6. 2019 v prostorách státního zámku Jaroměřice nad Rokytnou společně s vyhlášením ankety Skutek roku.          

 

Výsledky ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2018

     

Kategorie: Kulturní aktivita

1. místo: počet hlasů: 478

Akce: Den medu 2018/ Cidlina - video
Ocenění pro: Obec Cidlina
Den medu se svým šestým ročníkem řadí mezi tradiční akce, které na Vysočině každoročně probíhají. Tato společenská akce s bohatým kulturním programem nabízí nejen medové dobroty a pochutiny, ale také celkový kulturní zážitek s dobrou hudbou, soutěžemi a dalšími zajímavými představeními. Ani v tomto roce nechybělo tradiční hodnocení vzorků medů od 28 včelařů. Maličkou obec na Třebíčsku tento den navštívilo téměř tisíc návštěvníků.

             

2. místo: počet hlasů: 383

Ákce: Oživený zámek – netradiční prohlídky zámku/ Náměšť nad Oslavou - video             
Ocenění pro: Městské kulturní středisko v Náměšti nad Oslavou
„Oživený zámek“ je již tradiční akcí pořádanou každoročně na zámku v Náměšti nad Oslavou a stala se nedílnou součástí kulturní scény města. V loňském roce se nesla v duchu 100 výročí republiky a přibližovala divákům radostné i stinné stránky naší novodobé historie a to s určitou nadsázkou i vtipem. Do akce se zapojuje zhruba stovka lidí v rolích herců, několik desítek lidí plní úlohy podpory a zabezpečení.

       

3. místo: počet hlasů: 312

Akce: Za vším hledej ženu - divadelní představení / Lípa - video
Ocenění pro: spolek TILIA
Divadelní představení Za vším hledej ženu, je detektivní hudební komedie odehrávající se v jednom domě, kde žije hodně žen a jeden muž, který náhle zemře. Hra postupně odkrývá motivy jednotlivých postav k možnému zločinu.

           

3. místo: počet hlasů: 312

Akce: Strom života - slavnostní požehnání / Jámy - video
Ocenění pro: Obec Jámy
Jednalo se o slavnostní otevření vyhlídky a požehnání sochy „Strom života“. Socha ve tvaru kříže, byla vytesána z pískovce ak. sochařem Petrem Váňou. Skládá se z osmi pramenů – výhonů lípy – národního stromu z osmičkových let minulého století, které se mezi sebou proplétají, tak, jak to v uplynulém století šlo lehce, či těžce.


Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. místo: počet hlasů: 898

Akce: Puklice (Petrovice) / Obnova báně věže kostela sv. Petra a sv. Pavla - video
Ocenění pro: Římskokatolickou farnost Luka nad Jihlavou
Obnova báně věže kostela sv. Petra a sv. Pavla byla pravděpodobně nejnáročnější etapa celkové obnovy kostela, kterou vlastník realizuje již několik let. Obnova spočívala v úplné výměně krovu věže a zvonové stolice za repliku a byla nově pokryta měděným plechem. Práce byly provedeny tradičními řemeslnými postupy. Kostel představuje mimořádně autenticky dochovanou stavební památku, jejíž vznik spadá do období první poloviny 13. století.


2. místo: počet hlasů: 603

Akce: Náměšť nad Oslavou / Restaurování renesančního arkádového nádvoří zámku - video                             
Ocenění pro: Národní památkový ústav, Územní památkovou správu České Budějovice
V letech 2017 - 2018 se realizovala rozsáhlá rekonstrukce a restaurování vstupního zámeckého křídla a vnitřního arkádového nádvoří zámku v Náměšti nad Oslavou. Kromě obnovy omítkových vrstev obou částí zámku byla stěžejním úkolem prováděných prací záchrana nejcennějších renesančních prvků architektury zámku, renesančního arkýře na jihovýchodním nároží paláce a bohatě zdobených arkád vnitřního nádvoří.

                       

3. místo: počet hlasů: 385

Akce: Ledeč nad Sázavou / Obnova kamenného hradního mostu - video                                 

Ocenění pro: Hrad Ledeč nad Sázavou s.r.o.
Náročná rekonstrukce celého hradního areálu, probíhající již několik let, si klade za cíl navrátit hradu jeho majestátnost, vzhled a otevřít jej v co největší míře veřejnosti.
V uplynulém roce se podařilo dokončit projekt rozsáhlé obnovy přístupového kamenného mostu do hradu, pod nímž vede také železniční trať.

   

Čestné uznání náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jany Fischerové za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví za rok 2018:

Akce: Žďár nad Sázavou / Celková obnova Rezidence Veliš a její prezentace veřejnosti - video
Ocenění pro: společnost ULRICH - SPLÍCHAL s.r.o.       

 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2018

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 29992

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek